Черен юли с повече жертви на пътя. Причина - високата скорост

В малките градове масово карат без книжки
29 юли 2014 11:16,
93
Черен юли с повече жертви на пътя. Причина - високата скорост
Снимка: архив Булфото

Жертвите на пътя този юли са повече, отколкото миналия, обяви шефът на „Пътна полиция“ Антон Антонов. Сред най-честите причини за тежките катастрофи със загинали е несъобразената скорост, отчете той.

Броят на жертвите на пътя през юли се е увеличил с 50 в сравнение със същия месец миналата година, съобщи Антонов пред БНТ. В същото време ранените са с 20 души по-малко, а тежките катастрофи са равен брой с тези от 2013 година. „Към днешна дата имаме 3600 тежки катастрофи от началото на годината, 358 са загиналите, ранените са около 4800“, отчете шефът на „Пътна полиция“.

Още по темата
Най-честата причина за смъртните случаи на пътя е несъобразената скорост, стана ясно от думите му. На второ място са инцидентите с пешеходци. „Те са се увеличили на шестмесечна база“, информира шефът на „Пътна полиция“. Той съобщи, че загиналите пешеходци за този период са 68. Те са на възраст над 65 години и в не малка част от случаите са загинали, след като са пресичали извън указаните за това места.

В малките населени места е масова практика да се кара без книжка, стана ясно още от думите на Антонов. Той разказа, че в тези райони често автомобилите се предоставят на неправоспособни шофьори. Голяма част от тях са младежи на по 17,18, 20 години, които карат мощни автомобили в малките часове на деня по третокласни пътища.

„Отговорността в такива случаи е на този, който предоставя автомобила“, каза Антонов.

Най-рисковите пътища у нас са двупосочните, отчете още полицейският шеф. Там автомобилите се движат един срещу друг, има пресичане от други автомобили, от пешеходци, неспазване на скоростните режими и на предимство. Автомагистралата е сигурен път, каза Антонов, но допълни, че рисковете там са от високата скорост и от разликата в скоростта, с която се движат различните автомобили.

„Потокът се движи със 100-110-120 км/ч обичайно. Разбирате, че когато един автомобил се движи с 140-149 км/ч, защото законът не наказва превишаване на скоростта с до 9 км/ч, се получава една разлика от 50 км/ч, която е достатъчна за възникване на тежко ПТП“, каза още шефът на „Пътна полиция“.

Той обърна внимание, че през последните месеци масова практика е хората да ходят на морето в петък вечер и се прибират в неделя през нощта. „След като два дни са се забавлявали и са посещавали дискотеки“, уточни пътният началник и напомни, че магистралата е път, който предполага към заспиване и отклоняване на вниманието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Висока скорост и то ненаказана има само в България. В Европа тези същите които карат бързо спазват ограниченият защото глобите са жестоки. На нас какво пречи жестоки глоби за нарушения и отнемане на свидетелството при наличие на алкохол. В продажна държава това е немислимо.
67
0
 
4
 
! Отговори
Абсент преди 9 години
До .68. " Предварително казвам, че несъобразената скорост е скорост несъобразена с пътните условия, не е дефиниция.". Според мен това е нещото ОБЕЗМИСЛЯЩО и законът и правилникът за движение по пътищата ;-х
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименне бе колега не спим ,правим фото сесия за статистиката : )
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До морскитова с фаровете е най голямата простотия произведена в Банкя.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те и да имат книжка пак не е гаранция че могат да карат ,сега школите масово продават книжки ,без да са ги учили как да управляват МПС ,за пример нямат и час каране извън градско и на магистрала ,произвеждат за 20=30 дни 100 процентови убийци и самоубийци ..............................
63
4
 
3
 
! Отговори
тервел преди 9 години
Кога ще се научат шофьорите, че тези ограничения, знаци, картинки, рисунки и прочие, са направени, за да се спазват!? Кога ще започнем да се замисляме, че нарушавайки закона, застрашаваме нечий живот? Този на нашите деца, роднини, близки и приятели?! Кога ще започнем да си носим последствията, да кажем "съжалявам, виновен съм", а не да се чудим как да избягаме и да се скрием за 2 месеца, т.е. докато отшуми .. и да спре корупцията да е най-висшият закон в тази .. държава..
62
1
 
3
 
! Отговори
fds преди 9 години
Време е пешеходците да се научат, че подлезът и пешеходните пътеки не са за украса и че пресичането по диагонал няма да им спести повече от 1 секунда. Време е и шофьорите да се научат, че на пешеходна се спира и се изчаква, а не да бърза да мине преди или след теб! Време е и някой да следи всички колко спазват и колко не обозначенията! Ама кога ще стане, някой хубав слънчев ден.. дано правнуците ни поне го видят...
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
причина-простотията на българина
60
3
 
6
 
! Отговори
Въведете мобилни кам преди 9 години
"В малките градове масово карат без книжки"... но за сметка на това пък и масово са кьор- кютюк пияни. Върнете отново мобилните камери! Без тях *** отново се разпасаха.
59
4
 
6
 
! Отговори
морски преди 9 години
Ама как така,нали уж пуснатите фарове през деня намаляват катастрофите на пътя!!!
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега по магистрала Тракия най-опасни са турските гастарбайтери от Германия, които се движат на групи и не се делят, т.е. ако първият те надмине, следващите също веднага те надминават, без значение дали е опасно или не. По Околовръстното на София карат и в насрещното, където е възможно, за да се лепнат за предишния. После на изхода към магистрала Тракия от най-вляво те засичат, за да завият надясно, а там са по три ленти в всяка посока. По магистралата правят същото, а КАТ пак спи в храстите.
57
2
 
3
 
! Отговори
До 66 психолог отМВР преди 9 години
Пишеш " А в центъра няма нито пияни нито стават катастрофи. ", а доста често на жълтите павета, виждам лично катастрофи и то в един отрязък от 100 метра.
56
1
 
5
 
! Отговори
Какво е несъобр.скор преди 9 години
" Сред най-честите причини за тежките катастрофи със загинали е несъобразената скорост, отчете той./от КАТ/ " Някой може ли да даде дефиниция, а не пример, за несъобразена скорост? Предварително казвам, че несъобразената скорост е скорост несъобразена с пътните условия, не е дефиниция.
55
2
 
8
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Едно време в ерата на Москвичите и Ладите имаше такъв виц. На Българите не им трябва война , дайте им бързи западни коли и те сами ще се изтрепят. Нещо да кажете с днешна дата.
54
1
 
4
 
! Отговори
психолог от МВР преди 9 години
Т.н. КАТ-аджии са едни рушветчии и мързеливци. Например в София едни и същи *** по цял ден дремат в центъра да съберат някой лев. А в центъра няма нито пияни нито стават катастрофи. Защо не отидат да дремат по провинцията, защото там няма рушвет. Иначе са много силни в изказванията за мобилни камери. Ами това искат да те спрат и да питат и кво праим сеа.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много погрешно се смята, че увеличаването на размера на глобите ще промени нещата към по-добро. По-добро може да стане, ако се забрани вноса на стари автомобили. Старите автомобили определено създават такава обстановка на пътя, от която следват нарушения, макчр че според закона те на са виновни. Примерно, караш по някакъв път, където ограничението е 90, но отпред сума ти време се влачи някой с 40-50 и започва едно рисковано изпреварване.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека да направят пътищата без дупки, неравности и с хубав асфалт и наклон, който не води до натрупване на водата в центъра. Нека премахват редовно растителността около пътя. Нека да няма пясък, пепел и чакъл по пътното платно. Нека започнат да използуват "светлоотразителна боя" за маркировката, а не бяла. Нека има светлоотразителни мантинели. Нека няма каруци. Нека има глоби за неправилно пресичащи пешеходци. Нека да караме разумно - не бавно. Тогава нещата ще си дойдат по местата.
51
2
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Доста неверни неща се изписаха в този форум. Примерно, че най-икономично било да се кара по-бавно - влачели се с 80-90 за това. На новите коли най-икономичната скорост колко е? 120, 130, 140? Някой знае ли? Аз съм чувал за 140, но не съм проверявал. Вярно е, че през 70-те и 80-те години на миналия век нак-икономичната скрост беше доста по-ниска - примерно 90 за ладите, около 60 за вартбурзите и т.н., но сега сме 2014-та година. Не е вярно, че каращите по-бързо избивали комплекси, макар че има и
50
0
 
4
 
! Отговори
x преди 9 години
В свищов много образи карат без книжки,главната причина е че свищовската полиция е супер свръх подкупна и некадърна и се занимава с простотий и да искат лична карта на велосипедистите.
49
0
 
3
 
! Отговори
До 56 преди 9 години
Искаш да кажеш, че от 100 км/ч до 0, времето на Москвич дванайска е същото на Мерцедес S класа от 2013г?! И двете коли имат горе-долу еднаква кинетична енергия при 100 км/ч (и двете коли са по около 2 тона). Та в този ред на мисли, незнам защо намесваш кинетичната енергия и твърдиш, че нищо не се е променило за доста голям период от време...