Дъждовен август в Западна България, по морето - слънце

В най-горещите дни живакът ще скочи до 38 градуса
Обновена: 29 юли 2014 16:38 | 29 юли 2014 16:38, Веселина Йорданова
16
Дъждовен август в Западна България, по морето - слънце
Снимка: БТА

Август ще бъде дъждовен в Западна България, в източната част на страната ще преобладава слънчево време, сочи прогнозата на НИМХ при БАН.

Очаква се в Западна България средните температури да бъдат около и под нормата, а в Източна - около и над нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 33° и 38°.

Средната месечна температура за равнините е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 12° и 16°.

Август ще започне с неустойчиво време. Над западната половина от страната ще има превалявания и гръмотевични бури, над източната ще бъде слънчево. Впоследствие ще има няколко относително по-спокойни дни със слънчево време и високи температури.

През втората половина от първото десетдневие отново ще има условия за краткотрайни превалявания и гръмотевични бури, предимно над западната половина от страната. Над източните райони през повечето дни ще преобладава слънчево време.

Неустойчивото време ще се запази и през по-голямата част от второто десетдневие. Ще има и слънчеви часове, но и краткотрайни валежи с гръмотевични бури. В крайните източни райони вероятността за валеж е по-малка. Към края на десетдневието ще започне стабилизиране на атмосферата.

През третото десетдневие въздушната маса ще е относително по-стабилна. Ще има повече слънчеви дни и по-дълги периоди без валеж. Вероятност за преминаване на атмосферно смущение, свързано с краткотрайни превалявания, последвани от временно понижение на температурите, има около 23-ти.

Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м. Тази година се очаква в западната половина от страната валежите да са над нормата, в източната – под нормата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СУРА в действие.Руската машина за въздействие на климата Sura Ionospheric Heating FacilityДнес удариха габровско.
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ШОПИТЕ СА ГАДНА НАПАСТ ,ДА ГИ ВАЛИ И БИЕ ГРАДУШКА ПО *** КРАТУНИ
12
3
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 9 години
В родния ти град и кирливата ти столица нямаше да стъпя, ако не работех там. На всичкото отгоре е и с най-отвратителното време, то бива да е гнусно и потискащо, ами и всеки ден дъжд - напълно й отива. Прав си, че няма нужда от слънце - ще вземе някой да се обърка, че става за живот там.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво са познали?Тук в Сандански го дават всеки ден да вали ,а за цял месец е валяло 3 пъти,изпукахме от жега всеки ден е от 33-36 градуса!
10
1
 
2
 
! Отговори
до 5 и 7 преди 9 години
да,ама за тощ месец познаха,също и за предния,вие просто сте тома неверни или не ви изнася прогнозата,ако бяха казали,че ще е сухо щяхте да им вярвате
9
1
 
2
 
! Отговори
Max преди 9 години
И аз мисля ,че бъркат прогнозите но искаш ли да ти дам линк към тема преди 4 месеца да видиш прогноза за цяло дъждовно лято да си глътнеш езика !?!
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо ми намирисва на платена прогноза. Хайде на бас, че и на морето ще вали от време на време.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименмайна от д'е си ва? те само дяцата одат на дискотяка.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те днес за утре в 70 % от прогнозите си бъркат тръгнали с месеци да предвиждат .
5
4
 
3
 
! Отговори
ее преди 9 години
В родния ми град и вашата столица няма нужда от слънце.
4
1
 
17
 
! Отговори
, преди 9 години
всички разбирачи и синоптици да се скрият.Нищо не познават.Времето ще е такова какво ще е и толкова.Сумати грешни прогнози ги хващам да дават ежеседмично
3
5
 
8
 
! Отговори
Bravo преди 9 години
Екстра , на морето да е хубаво и после в София - хлад
2
1
 
3
 
! Отговори
Изтърващ ЖИВАКА преди 9 години
Чакам, живакът дока'т скокне и да ВЪРНАТ парите на депозантите в КТБ!И ние да видим моренцето де'т се вика!
1
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето, времето не обича шопите и затова им сипе вода! По морето - животец, майна!