На покрива, за да се спасиш от пороя

Най-тежко след дъждовете е положението в Габровско, Сливенско, Ямболско
Обновена: 29 юли 2014 14:18 | 29 юли 2014 12:53, Веселина Йорданова
17
На покрива, за да се спасиш от пороя
Снимка: архив, БулФото

Хората от пострадалото от пороен дъжд габровско село Враниловци са се качили на покривите на домовете си, за да се спасят, разказа кметът на селото Теодора Томова.

Бедствието взе и жертва – 60-годишната Добрина Иванова. Тялото на жената е намерено на около километър извън дома й, разказа Томова пред БТА. Спасители издирват 39-годишен мъж от селото, който е в неизвестност от снощи.

Още по темата
Днес населеното място, в което живеят 330 души, е без вода заради разрушени водопроводи. Дворовете на къщите и улиците се разчистват от наноси, кална земна маса и десетки паднали дървета и клони, за да се възстанови проходимостта на пътищата.

Пострадали от поройните дъждове снощи са около 40 къщи. Вследствие на интензивните валежи в Габровско са получени над 20 сигнала за наводнени имоти, отнесени автомобили, разрушена инфраструктура и изчезнали хора. В овладяването на последствията тази нощ са участвали шест екипа с 25 пожарникари и спасители, съобщи пресцентърът на МВР.

Спасителните екипи са се отзовали на редица сигнали и в Сливенска област. В първите часове на днешния ден са постъпили сигнали за бедстваща жена в наводнена къща, паднала мълния върху покрив, наводнени улици и имоти в Нова Загора и село Езерово, както и за наводнен участък на автомагистрала „Тракия”, между 240 и 254 км, където били закъсали повече от 10 автомобила.

В спасителните дейности са се включили 20 служители на районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението” в Нова Загора и Сливен. Бедстващата жена е била евакуирана на безопасно място, отводнени са два имота, оказано е съдействие по извличане на закъсали на АМ „Тракия” пет автомобила.

Към момента все още не е възстановено движението по магистралата в участъка между отклонението за Нова Загора и отклонението за Сливен. Силен дъжд, придружен от вятър, е валял и в Пловдивска област.

Засегнати от бурята са били карловското село Богдан и град Баня. Дворове и мазета на осем къщи са наводнени, след като реката в село Богдан е започната да прелива над дигата. От пожарната в Пловдив са изпратени два екипа с мотопомпи за отводняване на обектите. В Баня екипите са работили по отводняване на изби и приземни етажи на къщи, пострадали, след като река Неволя е излязла от коритото си.

В спасителните действия е включен и багер за прокопаване на канал за отводняване. Към момента има единични сигнали за наводнени избени помещения в Карлово и селата Иганово и Каравелово. Няма данни за пострадали или бедстващи хора.

Затворен за движение остава пътят между Тетевен и село Гложене, в района на Воденицата, където вследствие на силния дъжд е паднала скална маса. В момента екипи работят по разчистване на пътя, има създаден обходен маршрут. Днес спасители и пожарникари в Ловешка област ще работят по отводняването на къщи в селата Градещница, Гложене и Голям извор.

Вече е приключила работата на петте екипа от пожарната в Ямбол, отзовали се на общо 15 сигнала за наводнени обекти и отстраняване на паднали дървета след падналия в областта силен дъжд, придружен с вятър и градушка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
7
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
"Наводнен участък на магистрала Тракия между 240-ти и 254 км."Пуснат в експлоатация след като Рапонът и онуй дебелото му прерязаха лентичките.И след като всички по веригата си получиха комисионните.(А за "магистралата" Люлин да не говорим).
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вие верно сте големи *** ***. какво точно казах че ме цензурирахте. че *** крадат дървета и че псевдо политиците, псевдо полицаите и псевдо държавната администрация стои и гледа че и ги насърчава. какво ще ядете всичките като свърши гората. жалко за свестните хора в българия.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще дойде време да смачкаме червеите
10
1
 
8
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
ПОСЛЕДНИ ДНИ!
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Финансирането на бедствията в задача на Кристалина Георгиева и ГЕРБ кметовете по места да следят да не се крадат парите. Те взеха властта, а сега прогнозата на времето им е виновна.
8
1
 
12
 
! Отговори
vitosha преди 9 години
какво масово унищожение като шуменският червей - варг още мърда...
7
2
 
23
 
! Отговори
Настрадин Ходжа преди 9 години
До 7Браво точно така е!!!Хвърляме си *** по улицата той после влиза в канавката и я запушва!!!И разбира се времето ни е виновно!
6
0
 
34
 
! Отговори
ДДД преди 9 години
Проклети да са тия, дето от 20 години изсичат Балкана над Габрово и Севлиево. Проклети да са мафиотите от Агенцията по горите, дето туриха начело на Природния парк "Българка" отявления дървосекач и престъпник Али Алиев.На тях да бъде тая смърт, на рода им да се сипе.
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българите са див,ненаучен на ред народ!никой не хвърля *** отвън!!те самите!после защо така!
4
2
 
8
 
! Отговори
ТТ преди 9 години
Не дърпай дявола за опашката за да не видиш какво е "масово унищожение".
3
22
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Кметовете от Герб си свършиха много добре работата..
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До AHТИМУТРАпари има,но не отиват по предназначение
1
4
 
25
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
тЕЖКО Е, ЧЕ НЯМА ПАРИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА КАНАЛИЗАЦИЯТА И КОРИТАТА НА РЕКИТЕ И КАНАЛИТЕ!!!!ТЪЙ, ЧЕ ДА НЕ ОБВИНЯВАМЕ ПРИРОДАТА ПРЕКАЛЕНО МНОГО КОГАТО ПОВЕЧЕТО СИ Е ЗАСЛУГА НАША!