Кабинетът реши: МВР остава да пази на връх Шипка

Полицията ще охранява и НИМ, и Галерията за чуждестранно изкуство
20 авг 2014 15:26,
5
Кабинетът реши: МВР остава да пази на връх Шипка
Снимка: архив Булфото

Полицията ще продължи да охранява Националния музей „Шипка”, разположен на едноименния връх в Стара планина. Решението взе днес служебното правителство и така разреши драмата с охраната на емблематичния паметник.

Още по темата
Проблемът стана ясен в началото на август, когато се разбра, че МВР вече няма да охранява музея на върха, защото според новия закон той не влиза в стратегическите обекти за полицията.

Скандалът засегна и Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство.

В същото време министерството на културата обясни, че в бюджета му не са предвидени средства, с които да поеме охраната, а няма и резерви. Докато спорът течеше, музеят на Шипка стана обект на кражба, която още се разследва.

С днешното решение правителството удължи срокът, в който МВР ще охранява двата музея и галерията. Той ще е до 31 март 2015 година. Този срок дава възможност Министерство на културата да създаде необходимата организация за планиране и осигуряване на средства по бюджета за 2015 г. и за провеждане на процедурата за обществена поръчка и сключване договор за охрана, са мотивите на кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
констатация преди 9 години
Щом и Шипка ще трябва да се охранява положението на този народ върви на много зле.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спряха охраната, ограбиха го и сега охраняват празен музей? Евала.
2
1
 
10
 
! Отговори
batmario преди 9 години
Можем ли да опазим себе си от себе си?Бай *** уби Алеко.Сега Бай *** ограби гроба на Алеко.Какво правим бе хора? Как ще ограбиш Шипка? Не разбирам...
1
9
 
0
 
! Отговори
Браво преди 9 години
Само така, но "пипайте" по бързо, защото статистиката показва, че всяко служебно правителство свършва повече полечни неща за няколко месеца, отколкото следващото за цял мандат.Нека при всяко решение или промяна в закон, както в случая да се даде време за адекватна реакция:Полицаите не им е работа да пазят музеи-ОК, но няма пари в бюджета на другото министерство-ето измислено решение, охраната да остане до 2015г. и да се предвидят средства в новия бюджет за частна охрана.Браво!!!