Правят армия от доброволци при бедствия

Ще се търсят и повече средства за превенция
20 авг 2014 17:13,
1
Правят армия от доброволци при бедствия
Снимка: архив Булфото

Превенцията при бедствия трябва да се засили, предстои създаването на нови звена. Това стана ясно от думите на шефа на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР инж. Николай Николов. Той обясни и че ще се търсят възможности за влагане на повече средства в превенция и осъществяване на контрол.

Още по темата
Освен това смятаме, че трябва да изградим модел с армия от доброволци и едно относително по-малко ядро от професионалисти, каза още Николов. Той обясни, че такъв е и моделът на Запад.

Николов съобщи, че на 29 август в София, по инициатива на някои доброволни командири, ще се състои едно общо събрание, на което ще бъде учредена асоциация на доброволните формирования в България.

До дни в Министерския съвет ще влезе предложението на Пожарната за единен контролен орган в държавата, който ще има права да санкционира, да налага задължителни превантивни мерки, дори и за разрушаване на язовирни стени, стана ясно още от думите на Николов. Той обясни, че се предлага и решение на другия голям проблем - речните корита, за които в кметствата и областните управи няма средства.

Доброволците се превърнаха в основен фактор в спасителните дейности след наводненията в Аспарухово и Мизия това лято. С тяхна помощ беше осъществено разчистването на бедстващите райони и се премина към възстановяване на нормалния живот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари