Само 3% от асансьорите в Шумен са нови

Повечето от тях са монтирани през 70-те и 80-те години на миналия век
22 авг 2014 10:40, Красимир Ангелов
2
Само 3% от асансьорите в Шумен са нови
Снимка: Булфото, архив

Едва 3% от асансьорите в Шумен са нови. "В града има 1500 асансьора, но само 50 от тях са нови. Повечето от старите са монтирани през от 70-те и 80-те години на миналия век", съобщи инж. Светослав Мънков - инспектор на асансьорни съоръжения в Държавния технически надзор в Шумен.

Според наредбите в закона, всеки асансьорен сервиз е длъжен на 10 дни да извършва профилактична проверка на съоръженията в жилищната или административната сграда, с която има сключен договор за поддръжка.

Важно е и хората, които живеят в сградата, редовно да осигуряват средства за подмяна на части за оптималното натоварване на асансьорите, а при проблем да се обаждат на телефонните номера, които задължително трябва да има изписани във всяка кабина, посочи експертът.

"Собственикът или ползвателят трябва да има договор с поддържаща фирма. Ако няма, санкционираме ползвателите. Глобата е от 200 до 500 лв., а сега се очаква, че ще бъде увеличена до 5000 лв.", обясни инж. Мънков.

Той допълни, че е много важно къде се съхранява така нареченият паспорт на асансьора, в който се отбелязва колко често се правят техническите му прегледи. За контрола трябва да отговаря домоуправителят на сградата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: шуменасансьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
re преди 9 години
katalog s snimkite na 1500 asansiora e v novia nemski tv magasin "Adam i Eva"?
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ясно! Ще изтрепят стотина души по асансьорните шахти, за да оправдаят сделка за нови асансьори, струващи милиони.Няма пари, а най затънтени училища, които ще бъдат закрити до година -две, смениха дограмите и чиновете с нови.