БЧК събра над 620 хиляди лева за пострадалите от Мизия

Средствата ще се разпределеят следващата седмица
9
БЧК събра над 620 хиляди лева за пострадалите от Мизия
Снимка: Булфото, архив

Почти 620 хиляди лева са събрани досега в специалната фондонабирателна сметка на Българския Червен кръст /БЧК/ за пострадалите от наводнения в Мизия и други общини в област Враца. Това съобщи директорът на секретариата на Областния съвет на БЧК във Враца Гергана Михалчева, цитирана от БТА.

Още по темата
Тя допълни, че средствата ще бъдат разпределени от Националния обществен съвет на благотворителната организация в началото на следващата седмица, а между най-пострадалите хора - от обществените съвети по общини.

До края на седмицата ще бъде учреден обществен съвет и в община Мизия, където обявеното бедствено положение продължава, каза заместник-кметът на общината Николай Нековски.

Той допълни, че в него ще влязат по един представител на седемте наводнени квартала на града, както и един представител на засегнатото от бедствието село Крушовица. Хората ще бъдат определени на квартални събрания, които започват от днес. В обществения съвет ще участват представител на БЧК и председателят на Общинския съвет, но няма да участва ръководния екип на общината, уточни Нековски. От бедствието в Мизия и Крушовица са пострадали повече от 1300 души.

Николай Нековски допълни, че вчера на общоградско събрание по инициатива на общината е решено да има срещи с хората от засегнатите квартали на града два пъти в седмицата - във вторник и петък, от 17 часа.

На тези срещи всеки ще има възможност, както да сподели проблеми и предложи решение, така и да получи бърза информация за текущата работа по отстраняване на последиците от наводнението от общинското ръководство.

Хората са изключително притеснени, че размерът на обезщетенията за разрушените къщи или за тези, които подлежат на събаряне, както и на основен ремонт, ще бъде според данъчната оценка, която е много ниска на община Мизия, сподели Нековски.

Той посочи, че ще настояват за промяна в правилника за работа на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии и тези оценки да се извършват по критерии, близки до пазарните цени.

Общинското ръководство най-вероятно ще поиска от правителството удължаване на срока на работа на военнополевата кухня, която продължава да изхранва евакуираните жители на града и доброволците в него. Продуктите за топлата храна се осигуряват от БЧК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 9 години
Къде ли ? Питай Потник.
4
0
 
0
 
! Отговори
в преди 9 години
дано стигнат до хората тези пари
3
0
 
3
 
! Отговори
асд преди 9 години
Е колкото дадоха на семействата в Аспарухово - по 200 лв. Интересно къде са останалите пари? Щото ми се струва че 1 млн. на 200 семейства се падат по малко повече пари... не вярвам да са повече от 200 :)
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А КриСТАЛИНка колко пари осигури?! Къде беше? Появи се след 10 дни след като си почина в САШ. Поиска си 2ри мандат и нищо не свърши!
1
1
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Сидни ти ли си ***