Притваряме леко очи за греховете на болниците, призна Ненков

По-интересните теми от печата на 27 август
Обновена: 27 авг 2014 07:00 | 27 авг 2014 07:00, Камелия Цветанова
36
Притваряме леко очи за греховете на болниците, призна Ненков
Снимка: Булфото, архив

"Притваряме леко очи за греховете на болниците", е заглавието над интервю в "Стандарт" със служебния здравен министър Мирослав Ненков.

"Ако зависи от мен, още днес бих спрял отварянето на нови болници и вкарването на нови лекарства за финансиране от касата. Защото такава е ситуацията с НЗОК, че който и да се появи на пазара, тя е длъжна да сключи договор с него. Ако НЗОК хване болница да надписва пациенти, няма право да прекрати договора си с нея. Имаме недостатъци в законодателството в тази посока. Но този въпрос е твърде стратегически, за да го решава служебно правителство", заявява Ненков. Министърът споделя за случаи, при които анестезиолози са си продали дипломите, за да работят болници и когато НЗОК мине на проверка, всичко е изрядно. "Вероятно ще има лечебни заведения без нужните медицински сестри, но как да ги накажем.

Ако затворим отделението, а то е единственото за този град, не е толкова лесно! Директорът не може да нарисува медицинска сестра в една провинциална болница, където заплатите са малки. А в София, където има много болници, едва ли има кадрови проблем.

Затова изходът в една такава ситуация, в каквато е нашето здравеопазване, е в лекото притваряне на очите", смята Ненков.

Три седмици след наводнението в Мизия жителите на малкото градче излязоха на протест заради бездействието на институциите при отстраняването на последиците, съобщава на първа страница "Сега". Хората решиха да ударят по чувствителната за политиците тема - изборите, като заплашиха да бойкотират предстоящия парламентарен вот. Освен протеста пред общината сутринта, за вчера късния следобед бе насрочено и общоградско събрание, на което да се обсъдят проблемите на града и да се представят първоначалните оценки на щетите. Отпуснатите от правителството 1милион лева все още не са получени в града.

39 язовира във Врачанско са инспектирани в хода на разследването за наводнението в Мизия, пише по темата "Труд".

Оказало се, че само 4 от проверените водни басейни не са прелели по време на дъждовете в началото на август. Водите в останалите 35 са минали през преливниците, а 12 са преливали и през стените. Установено е частично скъсване на стените на 2 язовирни стени - на язовирите "Стубеля" и "Беров дол" до Борован.

Кризата в Украйна провокира българското военно министерство да готви стратегия за увеличаване на военната мощ на армията ни. "Засилването на способностите на Русия за конвенционални военни действия провокира националните ни способности за отбрана", се казва в документа "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Той е изготвен от служебния военен министър Велизар Шаламанов. Днес той ще бъде разгласен от Съвета по сигурността към Министерския съвет, акцентира на първа страница "Труд".

Имоти, автомобили и дялове във фирми на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев са запорирани с определение на Софийски градски съд от 22 август, съобщава под глава "24 часа",позовавайки се на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Същите мерки са предприети и за други 7 от обвиняемите за източването на КТБ - сред тях са подуправителя на БНБ Цветан Гуцов, както и бившите директори и служители на КТБ Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

Само два самолета останаха на Цветан Василев, коментира по темата "Стандарт". Под запор попаднаха луксозни къщи и офиси в Созопол, Царево, Варна, Пловдив, Банско и София, уточнява още ежедневникът на първа страница.

Новината за решението на съда е водеща тема и за "Преса". Вестникът подчертава, че е запориран и един от най-атрактивните имоти на Василев - хасиендата на банкера в софийския квартал "Бояна".

Верни министри от кабинета "Борисов", един седесар, генерал и местни кадри ще водят листите на ГЕРБ за вота на 5 октомври, обобщава "Труд". Нов кадър е бившият седесар, шеф на комисията по досиетата, закрита от НДСВ, когато Борисов бе бе в МВР, Методи Андреев. Той ще участва в изборите в Пловдив-област.Според статия в "24 часа" поне 1/4 от новите депутати вече са "назначени". Изданието изброява всички имената на водещите личности в листите: Бойко Борисов /25-и МИР - София, и Пловдив/, Цветан Цветанов /Велико Търново и Благоевград/, Ивелина Василева /Бургас/, Лиляна Павлова/.

 "БСП отложи софийските листи за събота", пише във водещото си заглавие "Дума". Листите на трите многомандатни избирателни района в столицата ще бъдат гласувани на 30 август, стана ясно, след като Националният съвет на БСП утвърди кандидат-депутатите в останалите 27 региона в цялата страна."Има два подхода при реденето на листите в в БСП 9 с повече влияние на регионалните структури или с повече влияние на централното ръководство При окончателната подредба на листите търсехме баланс между двете", коментира пред "Труд" Мая Манолова, водач на листата на "БСП - лява България". Въпреки това, според нея, балансът ще го определят хората, които използват възможността да гласуват за своя фаворит, като отбележат преференция. "Смисълът на преференциите е да отидат тези кандидати, които гражданите предпочетат, а не тези, които партийните централи са подредили на челни места в листите. Такъв е подходът и при подреждането на червената листа в Кюстендил - всеки един от осемте души се бори за преференциален вот с цел да преподреди двете първи места, на които сме аз и досегашният депутат Иван Ибришимов", казва Манолова.

Очакват ни избори без "фокусник", прогнозира пред "Преса" писателят Валери Стефанов. "Чудесата се раждат в надеждата и умират във всекидневието. След като не очакваме фокусник, чудеса и знамения, значи колективните ни надежди са избелели. Станали сме всекидневни, в смисъл че сме умерено депресирани и живеем изоставени от самите себе си. Изборите може да бъдат празник на очаквана политическа промяна, но в обозримото бъдеще такава не се задава. Отвсякъде се е задало вече видяното. Една безкрайна и посредствена говорилня, едни и същи политици, все същите обещания, предразсъдъци, закани, врагове. Повторението не е само майка на знанието, то е майка на глупостта и наглостта. Има една манталитетна регресия в българската политика. Политическото мислене и политическата реч са се приближили до равнището от 50-те години на миналия век. Там се говори със сходна фразеология, доминирана от обсесии за заговори, тайни вредители и страшни врагове. Там основни политически инструменти са клеветата, разобличението, суровото наказание на вредителите и пр.", категоричен е Стефанов.

"Иде нов мор по животните", алармира "Монитор". Всеки момент в страната може да бъде регистрирана инфекция от вируса "Шмаленберг", който вече е достигнал границите ни със Сърбия и е засечен в Гърция и Турция. Това става ясно от доклад на Центъра за оценка на риска към агенцията за безопасност на храните. Болестта засяга говеда, овце, кози и диви животни и също като син език се разпространява от кръвосмучещи насекоми, известни у нас като мокреци. Досега инфекцията е регистрирана в 25 европейски страни. Тя е засечена във всички държави в Западна Европа, включително в Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Ирландия, Латвия, Норвегия, Полша, Словения, Русия и Казахстан.

Агресията сред децата ще се засилва, прогнозира в интервю за "Труд" Анет Маринова, психолог и психотерапевт. Тенденцията е не само в рамките на България. Сред основните фактори за отключването й са страхът от неизвестното и семейната среда.

През последните години семейството е променено като модел, ценности, поведение. Семейството е разклатено, то не може да преподаде съответните уроци на следващото поколение, да му предаде общи ценности, да покаже социалния ред, уточнява Маринова.

Според челото на "Телеграф" банда от петима младежи обират по два мола на ден. Бдителен охранител обаче ги засече и развали доходоносната им схема. Дръзката група, в която има и девойка по прякор Мара Отварачката, беше арестувана преди няколко дни в мол "Парадайз" в столицата. Най-младият член на бандата е ученик на 17 г. Тийнейджърите крадели основно дрехи, като сваляли пломбите с най-обикновени зъболекарски клещи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Заплаха за БГ преди 9 години
Заплахата е от ЮГ.Западняците се притесняват че ДЖИХАДИСТИТЕ свободно могат да влязат в Турция с английски , американски паспорти и от там в ЕВРОПА.В Турция могат да купят СИРИЙСКИ Паспотри и да влязат в България, Заедни с Турци , като "ЛЪЖЛИВИ БЕЖАНЦИ ".Какво прави Българското разпознаване , Военно Министерство и Президента !Борисов ще ги прегърне и ще им продаде БДЖ !Джамиите са много !!
23
0
 
0
 
! Отговори
Въоръжението ? преди 9 години
В статията се споменава ,че Българското Военно Министерство е провокирано от събитията в Украйна и Русия , да засили ВЪОРЪЖАВАНЕТО ??А няма ли заплаха от ЮГ , от Радикалния ДЖИХАДИЗЪМ !Боже до къде доведоха България !Българското правителство да каже има ли " български джихадисти" в Сирия ?Има такива от 50 държави ?
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Специално за Бойко и неговите ченгета,които вместо да се предадът доброволно и върнат парите се занимават с заплахи по форумите.СКОРО ДЕНИЦА ЩЕ ТЕ УПОТРЕБИ НАПЪЛНО.ТОГАВА ЩЕ ТЕ СДЪВКА, ПОНЕЖЕ ТИ СИ ДЪВКА В НЕГОВАТА УСТА.ПОСЛЕ ЩЕ ТЕ ИЗПЛЮЕ НА ЗЕМЯТА.И КАТО ВИДИ ТОВА, НАРОДА ЩЕ ТЕ СТЪПЧИ С КРАКАТА.НЯМА ДА МОЖЕШ ДА ИЗБЯГАШ.НИТО ТИ,НИТО ТВОИТЕ ПРИЯТЕЛИ - ГОНИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХРИСТИЯНИ.АНАТЕМА.ГОРИ В АДА.НЕ МОЖЕ ИЗБЯГА.НЕ МОЖЕШ ДА ПРИКРИЕШ САКОВЕТЕ.ИМА ЕДНА ПРОПУСНАТА КАМЕРА.
21
0
 
2
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
ZATVARIAME SI OCITE NIAMA KAK >AZ NA TEBE TI NA MENE XAIDUCI S HAIDUCI BOLNICI OT KOITO KRADETE NESHTNICI I VSE NE VI E DOSTATACNO.16386
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червения *** днес съвсем е изпушил или се е напушил. Така каруцарски и просташки да псува може само комуно-социалист и то от най долна проба. Ало *** къде сте?
19
0
 
9
 
! Отговори
менгеле преди 9 години
Положението е социалистическо-капиталистически парадокс: от една страна са държавните болници, които за да съществуват точат пътеките; от друга - лекари, които взимат пари по всякакъв начин и стават все по-богати. За нещастните пациентите-да не говорим...страшно е! А т.нар. "частни болници" са още един начин за точене на държавата. Цялата тази схема не може да се нарече по друг начин освен "геноцид".
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Върнете парите,майка Ви крадлива гербаджийски ***.Щели да управляват имали мнозинство.*** крадливи.Цветко ти си осъден и накрая май щележиш в панделата.Бойко скоро няма да имаш достъп до офшорките.Там са парите,нали.Със самолета и саковете,в продължение на една година.КТБ-Вип самолет-Офшорки.На Бойко и Цветко дестинацията.Не се страхуваме от Вас ченгета скапани.Подслушваш ИП адреси и телефони.***
17
2
 
8
 
! Отговори
ИП адрес преди 9 години
До ВиденовЗащо мълчиш гербаджийски ***.Да не ми забравиш ИП адреса.До там ли паднахте?Репресирате и заплашвате хората от форумите.Смешници.Анатема. Кой летя над хиляда пъти във ВИП самолета?Кой окраде КТБ.Бойко и Цветанов.Българи не се страхувайте от мутрата и ченгето.Скоро и двамата ще гният в АДА.Анатема.Бъдете проклети за това,защото окрафохте КТБ и парите на трудещите се.Къде е Пеевски, Гунев,Бисеров,Доган,Мустака,кръга Капитал,Плевенлиев,Бойко,Цветанов.Ето го истинските крадци.
16
10
 
4
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Над 60 годишното управление на БКП-БСП-ДС нанесе непоправими морални щети върху хората. Народа се научи да не работи , а да краде от ТКЗС-тата и Държавните фабрики. Сега тези хора мизеруват , защото няма от къде да крадат , а са необразовани и тъпички за новите изисквания. Това е най голямото престъпление на комуно-социалистите , просто развратиха народа.
15
11
 
3
 
! Отговори
Виденов преди 9 години
До АнонименЩом си имал пари да къташ в КТБ, явно не си много беден. Явно си спестявал данъци и преди. Абе ти си за затвора, бе, мой човек. ДАНС ще проучи от кой компютър пишеш и ще ти направи данъчна ревизия 5 години назад. И анатема викай на възрастните си роднините си, дето гласуваха за БСП, на мен тия не минават.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква държава ? Държава няма. Има народ,на който му е се тая за държавата.
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спрете финансирането на частните болници никнещи като гъби които точат касата и всичко си идва на мястото.
12
5
 
11
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Докато не се изчисти цялата пасмина от необразовани и прости кадри на БСП и ДПС няма да има управия в Държавата. Супер-калинките както ги нарече другаря Р. Петков са налазили навсякъде.
11
6
 
17
 
! Отговори
goshe преди 9 години
От години, лекарите са най крадливата каста и нищо - по 4 милиарда и все им не стигат.
10
0
 
16
 
! Отговори
REDvayler преди 9 години
Кое е лъжа? Одитния доклад е потресаващ. Иначе си много прав, защото има-няма 2 месеца само влизах и четях, но като виждам, че простотията взема връх, реших да направя едно последно усилие да я навра на кучето, вместо като повечето да търся път извън страната. Време е мутрите да напуснат политиката, а троловете и *** им, да си изкарат образование и професия, защото писането по форуми не е занят
9
25
 
7
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Драги сънародници гласувайте за когото си искате. При управлението на ГЕРБ имаше ред, спокойствие и ниска престъпност. Държавата беше финансово стабилна , строеше се и Държавата се развиваше. При БСП-ДПС-Атака имаше убийства, грабежи, въоражени обири на банки и невъоражено ограбване на КТБ и всички гадости за които се сещате. Избора си е Ваш, но след това да не започнете пак ежедневните протести , защото гладът ще е голям.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безобразие!
7
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крадецът министър ще си затвори очите за кражбите.Типично за герберасткото управление !
6
9
 
15
 
! Отговори
Гошев преди 9 години
Герберската зараза цъфти в мандата на служебните ***, затова всички масово да гласуваме , вместо да псуваме
5
8
 
16
 
! Отговори
REDvayler преди 9 години
Дали генерал Тонев не окраде ВМА, а за награда, че раздаде над 50 млн лв на герберски фирми не го назначиха за 7 зам-кмет в София, преди да го инсталират в Пазарджик