Миньори от Бобов дол на протест, отказаха да работят

Не са получавали заплати за юли
Обновена: 29 авг 2014 19:23 | 29 авг 2014 19:22,
14
Миньори от Бобов дол на протест, отказаха да работят
Снимка: архив, Булфото

Миньори от първата смяна в Мини "Бобов дол" обявиха днес предупредителен протест и отказаха да работят, но влязоха под земята. Причината за протеста са неполучените заплати за юли.

От днес ТЕЦ "Бобов дол", която изкупува продукцията на мините, изненадващо е наложил и намаление на доставките на въглища с петдесет процента заради ограничаване на работата му от Електроенергийния системен оператор. Така вместо изкупуваните до момента 84 990 тона въглища месечно централата ще взима едва 42 495 тона, каза пред БТА управителят на "Въгледобив" Бобов дол Красимир Чаврагански.

Още по темата
Около 2200 души са заети в момента във "Въгледобив" Бобов дол, а средната работна заплата е 715 лв., уточни Чаврагански.

"Ние произвеждаме основната суровина във веригата и ограниченията ще ни накарат да намалим работния процес от шест- на петдневен, а следващата мярка ще бъде да пуснем част от хората в принудителен отпуск. Надявам се да не се наложи и пристъпването към съкращения", посочи Чаврагански.

В писмо на "Въгледобив Бобов дол", изпратено днес до министрите на икономиката и на околната среда, се посочва, че спирането на работа в мините ще наруши 24-часовия производствен процес и ще създаде предпоставки за пожар в разкритите галерии.

От мината изтъкват, че произвежданата от ТЕЦ "Бобов дол" електроенергия е в пъти по-евтина от тази в маришките ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, както и от зелените енергии, но въпреки това от 1 юли тази година ТЕЦ "Бобов" дол е изкаран от регулирания пазар и е принуден да продава продукцията си на свободния.

От мината допълниха, че НЕК дължи около 5 млн. лв. на топлоцентралата за произведената в първото полугодие енергия, което се отразява на разплащанията към мината, а от там - за заплати, контрагенти и доставчици.

Мините в Бобов дол имат общ собственик с топлоцентралата, която изкупува почти 100 процента от продукцията й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
крайно време е за смяна на ролите. досегашните им "работодатели" и партийни длъжници да слязат под земята и да поработят малце, а миньорите да седнат на бюрата им и да си отпочинат. готов съм да се обзаложа, че може и да потръгнат нещата, защото при това полож. въглища може и да няма изкопани, но поне парите от заемите ще са налице.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКъде в западна Европа си видял това да се случва, комунистически ***
10
0
 
5
 
! Отговори
протестиращ преди 9 години
затова на 08.09.14г от 18.30ч пред МС на организирания протестен митинг против олигархията , мутрите и обирджийте на България .Време е да им покажем червен картон ..............
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на миньорите - никакво отстъпление пред настъпващата Олигархия !
8
1
 
6
 
! Отговори
1-n преди 9 години
хехенали на регулирания пзар цената е ниска и трябва да се увеличава, пък тия ритат да са на регулирания, а не на свободния!някой лъже и яко краде от населението!
7
2
 
10
 
! Отговори
ivo преди 9 години
До Анонимен 1По правилно е защо не питат костов какво е подписвал .
6
6
 
18
 
! Отговори
777 преди 9 години
Да се оплачат на СерГей!Нали за него се организираха да гласуват :)
5
0
 
7
 
! Отговори
До 4 Rusty преди 9 години
Ами ти къде си бе, човек? Щом говориш български език, значи и ти си част от "материала".Можеш да участваш в организирането на този скок, за който говориш. Тук всеки по-събуден човек прави нещо, според възможностите и убежденията си. Изведнъж единство няма да се получи, би трябвало да знаеш защо.
4
3
 
8
 
! Отговори
akuf преди 9 години
нормал покрай изборите миньорите винаги се сещат да стачкуват
3
2
 
6
 
! Отговори
RustyJackson преди 9 години
Ei sega ako ste edin chitav material, cqlata durjava shte skochite i shte pomognete na teq hora, koito prosto cql den trudqt i ne sa tezi deto vi kradat! Ama..
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СПОКОЙНО БЕ ХОРА ,*** ВЛЕЗЕ ПОД ЗЕМЯТА ПРИ ТЯХ И ИМ ОБЕЩА ВСИЧКО КОЕТО ПОИСКАТ ,ДАЖЕ И ГОТОВИ БЕБЕТА ?
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зашо не протестираха по времето на олигарски тия 5 милиона които нек дължи на ТЕЦ не са натрупани прес август?