Селският екотуризъм съживява обезлюдени родопски села

Прекрасна природа и уникална архитектура привличат туристите
Обновена: 31 авг 2014 08:35 | 31 авг 2014 08:31, Анисия Иванова
31
Селският екотуризъм съживява обезлюдени родопски села
Западни Родопи. Снимка БТА

Разположени високо в Западните Родопи селата Лещен, Ковачевица и Долен гостоприемно очакват любителите на селския и екотуризъм. Намиращите се в Югозападна България селища правят впечатление със запазените старинни къщи и малки калдаръмени улички. Усещането е сякаш времето е спряло.

Тези села постепенно обезлюдяват. Справка в ГРАО показва, че жителите с постоянен адрес в село Лещен са едва петима. Местните казват, че през зимата тук остават само двама - баба и дядо. Ситуацията в Ковачевица и Долен е подобна, макар там населението да е от няколко десетки до двеста-триста души.

Макар и само през лятото всичко в тези села оживяват. Малки кръчми, магазинчета за сувенири и къщи за гости съживяват запустелия край. Уникалните планински селца посрещат нашите и чужди туристи, както и потомци на местните, решили да се върнат по родните места и да стегнат родните си къщи.

Привличат ги прекрасната природа и уникална за района архитектура. Групи чуждестранни туристи, както и семейства българи, се разхождат по кривите улички, провиращи се между каменните зидове и дувари на старите къщи. В селската кръчма, разположената в центъра на Лещен срещу стара църква, сега през лятото се чува и немска, холандска и английска реч.

Основен поминък тук са гурбетът и тютюнопроизводството. Туризмът, строителството и реставрацията на къщи за гости осигуряват допълнително препитание на хората от съседните села.

Немалка част от опустелите къщи в Лещен вече са закупени от другоселци и чужденци. Къщи за гости се строят в периферията на Лещен - във възрожденски стил и с тикли вместо керемиди, повечето по европейски програми, обясняват местните. Новото строителство обаче запазва автентичния селски стил.

Справка в Държавен фонд земеделие показва, че европейските проекти за строителство на къщи за гости по Програмата за развитие на селските райони в Лещен са общо девет, в Ковачевица - 3 , а в Долен - 1. Местен, построил къща за гости близо до Лещен, сега прави още хижа и землянка, вкопана в склон, с всички удобства, с които смята да привлича туристи. Макар и новопостроена, къщата за гости вече е резервирана за Нова година, разказва той.

Хотелиерите тук се надяват и зимата да се очертае като добър сезон. Обезпокоени са обаче, че стръмните и тесни планински пътища са трудно проходими през зимата. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Angel преди 9 години
Делян Пеевски much....or much too much !
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лещен е "частно" село! 90% от къщите са купени от един човек, реставрирани и се дават под наем от доста години! затова там живеят много малко хора/ според грао/!
18
1
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Еко туризма го откриваме не чрез държавна политика ,а с парите на европейския данъкоплатец
17
1
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Демокрацията дава шанс на нормалните хора за личен просперитет.У нас тя е непозната,защото през последните години не са управлявали демократи.
16
3
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 9 години
До Комунист-ЛенинецНе ги унищожи демокрацията, за утайките на БКП (+ агентите в ДПС), които до 1997 ни банкрутираха 3 пъти.Това не са никакви демократи, от тия 25 години, като изключим 4 за Костов и 4 за Борисов, останалите 17 управлявахте вие - Беров, Луканов, Виденов, Станишев, Гоце - най-крадливите червени ***.Така че тия тъпотии ги разправяй на някой друг.
15
2
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 9 години
До До Комунист-ЛенинецАбсолютно си прав.То като затвориш едно, общество в зоопарк и го оградиш с бодлива тел, много ясно, че ще има прираст.Парадоксът е, че 80-те приръста е станал отрицателен вече, въпреки, че и пиле не са давали да префръкне към Гърция.*** като сдадоха властта народа се спаси де що види, но ако му бяха дали преди това, щяхме да останем максимум 3-4 млн, най-тъпите комунисти дето им е кеф да са бедни и репресирани.
14
1
 
12
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
До АнонименМного посредствено изказване.Какви *** какви пет лева.90% от Смолян, Чепеларе, Девин - най красивата част от Родопите сме християни.Околните села, в които има туризъм - Широка Лъка, Стойките, Гела, Косово, Орехово, Соколовци, Бостина, Чокманово, Славейно - 100% християни.Наистина спасението за Родопите е туризма, в Девин е пълно и лято и зима заради Пампорово, в Чепеларе също, преди малко съм изпратил 2 семейства дето стояха в хотелчето ни 5 дена (700 лева) Не е зле бих казал.
13
1
 
13
 
! Отговори
До Комунист-Ленинец преди 9 години
А нали знаеш, ако по време на развития ви социализъм границите бяха отворени, тук нямаше повече от половин милион да останат (само богопомазаните партийци).
12
3
 
7
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 9 години
До Комунист-ЛенинецМдааа много добре познавам района там българщината все още е е малка крепост сред радикален ислям и *** като Ахмет Башев!Долен е Село в което от 10% ислямистите са станали 90%.Препитават се като незаконно вадят камъни и ги цепят , също така и крадат дърва от гората и ги изнасят в Гърция!
11
10
 
13
 
! Отговори
Комунист-Ленинец преди 9 години
Демонокрацията унищожи за 25 години 2.5 милиона българи,почти два пъти повече от жестокото турско робство за 500 години!!1
10
4
 
5
 
! Отговори
Иван Костов-Гаргамел преди 9 години
Не вярвайте на думите на ***..те знаят само да йрадат и унищожават!!
9
6
 
4
 
! Отговори
до Мира Добрева преди 9 години
а пък ние сме по секси със късите поли и сме първенци в Европа по sex обслужвания
8
4
 
8
 
! Отговори
Ивайло Горанов преди 9 години
Горд съм когато някъде се споменава за нашите красиви села и градове. Не виждам смисъл да се делим на българи и на друг народ. Важен е туризма да се развива ..
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз правя хубава нова ограда на моята къща в Северна България , но не смятам, че ще увелича населението там, нито моите деца. Ако някой отседне там 1 седмица е добре и една седмица в Содия . Но като започнат да ти се свършват парите ( каквито и ремонти да правиш ) се връщаш обратно там където живееш от 20 години!Основният проблем - правителството не го интересува хората да имат работа !
6
3
 
18
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Не са помаците , простаците в БГ са проблем.Простотията винаги се смята за нещо повече от другите, по това веднага може да различиш един *** ,като теб.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората от селата се изпаряват, европейските пари за развитие на селските райони също изчезват неизвестно къде.След някоя и друга година повечето села ще останат празни и весело ще очакват своите туристи.
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Младите избягаха в САЩ и ЕС и никой не е луд да се върне.
3
3
 
16
 
! Отговори
Копитник преди 9 години
Хубаво си е на село - чист въздух, природа, ***
2
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Родопите са красиви ОБАЧЕ насеряващите ги предимно турчеещи се *** не са
1
4
 
25
 
! Отговори
Планинар преди 9 години
Селският туризъм е до време, специфичен е и няма голям обем. Освен това сезонът в Родопите е кратък, 2-3месеца лятото, другото време е студено.