Рекорден брой незаети места за учители в Пазарджишко

Свободните щатове са над 100
5
Рекорден брой незаети места за учители в Пазарджишко
Снимка: архив, БулФото

Малко преди началото на учебната година в Пазарджик отчитат рекорден брой свободни места за учители. Към момента незаетите педагогически щатове са над 100. Очаква до 15-ти септември броят им да се увеличи, съобщи БНР.

Най-голямо е търсенето на учители по математика, информационни технологии, химия, биология, български и английски език. Липсват преподаватели по музика и изобразително изкуство, както и по физическо възпитание. Не достигат възпитататели и за подготвителните групи към училищата.

Според експертите ниското заплащане не мотивира младите хора да станат част от образователната система.

Другата причина е, че част от свободните места са на непълен щат, което не удовлетворява педагозите. И докато в самия град Пазарджик директорите на учебни заведения ще разчитат основно на учителите пенсионери със срочни договори, то по селата и тази възможност е трудно осъществима заради неуредения пълен размер на пътните разходи. Само в село Виноградец свободните учителски места са 8.

От образователния инпекторат прогнозират задълбочаване на проблема. Единственият изход за училищните директори е да назначават на вакантните места неспециалисти с непълен норматив, което ще е за сметка на качеството на образователния процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
От добро и хубаво някой да е избягал ????
2
0
 
13
 
! Отговори
Чочко преди 9 години
Една от причините е също така, че никой не иска да се занимава с ***!
1
0
 
8
 
! Отговори
някои не разбраха, преди 9 години
че соца приключи - тогава важеше правилото "Колкото си по-интелигентен и образован - толкова по-малко пари и уважение ти се полагат!" Хората искат уважение и добра заплатаДруг е въпросът, че на много места е все още запазен социалистическият принцип,според който на прости и мързеливи млади хора най-лесно се дават дипломи. През соца това бяха правоимащите (по параграф или с връзки, те ни управляват днес). Понастоящем,ако си платиш, лесно ще станеш висшист, а после и като даскал може да работиш!