Как се прави домашна лютеница по тайна рецепта?

Най-вкусна става със зеленчуци от градината
13 сеп 2014 16:44,
10
Как се прави домашна лютеница по тайна рецепта?
Снимка: Dnes.bg

В пловдивското село Куртово Конаре днес магазините за хранителни стоки останаха без клиенти. Причината за това стана започналият атрактивен фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаятите.

Домашна лютеница и зеленчуци с впечатляващо тегло бяха център на внимание в самобитното изложение, което има голям брой почитатели.

„Приготвена е от розови домати и куртовска капия”, Елена Митрева – майстор на лютеницата в селото. 

В Куртово Конаре лютеница прави всяко домакинство. Хората са убедени, че тя е ключ към дълголетието и съхраненото здраве. Жителите на селото твърдят, че най-вкусната лютеница е тази, приготвена с домашни зеленчуци.

„Едни я обичат по-пикантна, други по-сладка, зависи от вкуса на всеки”, твърди София Манчева от Куртово Конаре.

50 килограма лютеница беше изядена по време на фестивала. Тук се намират и най-добрите майсторки на домашната лютеница, които я приготвят по рецепта от преди 100 години. Майсторките на лютеницата споделят, че тайната се крие в подправките, а самият процес на приготвяне отнема повече от 12 часа. 

„Отнема цял ден за лютеницата, а тайната е любовта – с любов да работиш”, казва друга майсторка на лютеницата.

В Куртово Конаре бяха изложени и тикви гиганти, с маса над 50 килограма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: лютеницафестивал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Е па кво тайно има на лютиница бе-пекани млени червени пиперки,доматена салца,олио,сол,захар,чер пипер и кимино-айде сега сичко в тавата и на кротък огин бъркате дорде свет ви са завий и под бъркалката почне дъното на тавата кат пътека да са види,айде после в бурканите и капачка отгоре,айде поварете неколко минути да излезе въздухът навънка и готово бе,а пък кой иска патлажан си тури,кой кромид и морков,кой нафта ако ще сий негова работа бе,то секи си стопанин на езикат и си знай кво му са куси
6
9
 
4
 
! Отговори
циника преди 9 години
Вие сте луди, бе! Загубихте си лятото да мелите, варите, затваряте буркани:).Е.ати хората!
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лютеницата иска голямо бачкане,ама си струва!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тайна , майна
3
1
 
10
 
! Отговори
до анонимен преди 9 години
Брадчед,каква рецепта търсиш за лютеница? В статията много добре е упоменато "Майката му е във работата!!!.Зависи от дозата на лютеницата. За направата и са необходими 2дена упорит труд.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колко казана с лютеница със кайдисал с машинката за мелене на месо , малиййййй. що бой са изяли децата за таз лютеница едно време , малийййй
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не каква да е , а Куртовкса капия :D