В село Калище на бунт срещу деца на бежанци в школото

Кметът твърди, че е заплашван да ги приеме, от МОН отричат
Обновена: 15 сеп 2014 13:04 | 15 сеп 2014 11:19, Веселина Йорданова
328
В село Калище на бунт срещу деца на бежанци в школото
Снимка: bTV

Жители на ковачевското село Калище са недоволни, че смесеното им училище ще бъде посещавано от деца на бежанци от близкия Национален детски екологичен комплекс.

Институциите обаче настояват, че имигрантите ще посещават школото. Децата са 12, като 7 от тях са първокласници, а останалите – между 5-7 клас.

Още по темата
Родителите на 18-те ученици в училището заплашват, че ще преместят децата си, ако бежанците влязат в класните стаи, съобщи bTV.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров обясни, че му е било съобщено в последния момент, че училището в Калище трябва да приеме бежанци. Твърди, че е бил заплашван, че ако не ги приеме, ще бъдат спрени автобусите към училището и ще бъдат наложени финансови санкции.

"Проблемът е, че това не са бежанци. Това са чужденци, търсещи защита, на които е отказана защита – сомалийци и афганистанци", казва той.

Жителите на селото са недоволни, че децата не знаят български, като директорката на училището Виолета Михайлова.

Тя допълни, че ще изпълни решението, което ще бъде взето по въпроса, но уточни, че учителите не са готови да обучават деца, които не са минали курса по български език.

Лазар Додев от Министерството на образованието обаче заяви, че не може да се говори за рекет.

Той опроверга информацията, че имигрантите не знаят български, и допълни, че те са преминали шестмесечен курс. Училището ще получи допълнителни средства, ако бежанците учат в него, съобщи Додев.

По думите на Анна Андреева от Агенцията за бежанците присъствието на децата от приемателния център ще помогне училището в Калище да не бъде закрито.

„Не мога да повярвам на това, което чувам”, коментира тя и допълни, че е разтревожена, че в едно малко село, където има толкова малко ученици, децата бежанци няма да бъдат допуснати в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
''децата не знаят български, като директорката...'' :)
174
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМО ТАКА НЕ ИСКАМЕ ВНОСНИ ДЕЦА
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Жителите на селото са недоволни, че децата не знаят български, като директорката на училището Виолета Михайлова." - директорката веднага да почне курсове по български
172
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 9 години
ето питам тези уж БЕЖАНЦИ, от де имат пари да живеят .... работа има не по малките села а в големите градове... що не търсят работа .... НЕ им трябва , те пари си имат....
171
4
 
3
 
! Отговори
сега преди 9 години
Уж като бежанци ги заселват в почти обезлюдени райони, те не търсят работа, на тях им плащат за това да живеят в християнска държава, после ще си прокарат религията.... постепенно ще завземат всичко и ще плъзнат навсякъде... това е сценарии, само дето "толерантните " граждани живеещи на последния етаж в панелката няма как да го прозрат, щото си мислят , че е далеко от тях...
170
1
 
4
 
! Отговори
Навлизането преди 9 години
Навлизането в българските териотори се подготвя от години, срещу жълти стотинки се продадоха разни "исторички" списващи учебници по история където едва ли не Българисте са нищо. Няма труско робство и т.н. с цел да се промият мозъците на сегашното поколение, точно да не се стряска като започнат да прииждат и да купуват земи от арабските държави. Ето хората, не само не се притесняват, но го и защитават. Докато изведнъж не се усетим ислямизирани....
169
1
 
3
 
! Отговори
До 271 преди 9 години
Не се срамувай да бъдеш БЪЛГАРКА , вземи заплатат си и плати децата да учат в частно училище .. бъди толерантна... То лесно се приказва когато не са ти в къщата. Те и финланците ни натискат да сме толеарнтни с нашите роми, ама като отидат при тях ни ги връщат ресто със самолетите....ааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
168
5
 
6
 
! Отговори
алф преди 9 години
Тук не става въпрос за толерантност.А за проста логика.След като не могат да ги изгонят със семействата им ,по-добре тези деца да посещават училище ,където ще имат шанса да научат български език и да прогледнат.По-добре ли е да ги пратят в училище за ислямисти ,където със сигурност ще станат джихадисти ???
167
6
 
7
 
! Отговори
без преди 9 години
да цитирам една от нашите майки "... те са дойдели отнекъде си" - е те от тая съвет не искам. Предполагам, че няма 3 клас, иначе щеше да заформи по-нормално граматически изречение.Българите очакваме като идеме в Европа да ни приемат като равни - а сме такива расисти. Това е признак на беднотия.
166
7
 
27
 
! Отговори
Перник преди 9 години
Господа Толерасти, жалко е че не можете да проумеете или не искате, че тук няма място за толерантност! Въпросът е ИЛИ НИЕ ИЛИ ТЕ! "Ама били деца", какво от това, тези деца ще пораснат и ще станат повече от местните в Ковачевци. Най - важни са децата, но сме изправени пред избор - нашите деца или децата на тези полухора, защото, ако сега се направим на толерантни и не предприемем нищо, то за нашите деца няма да има живот в България!
165
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕВЪН ВСИЧКИ ИМИГРАНТИ
164
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз като данъкоплатец не искам данъците които плащам да отиват за образованието на тези деца. Какво плаща баща им децата му да получат образование. Съжалявам детето не е виновно за простотията на баща си но в случая за да се даде на неговото трябва да вземат от моето.
163
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демокрацията грешно я разбираш! Не можеш да се тръснеш в изключително бедна държава и без да си й дал един лев да започнеш да й точиш социалната система!!! И в един момент българите се оказват по-бедни от пришълците!!! Айде баста! ВЕЧЕ ИМА НОВ ИКОНОМИЧЕСКИ РЕД, хората обедняха И ТАКИВА НАВЛЕЦИ НЕ СА ДОБРЕ ДОШЛИ НИКЪДЕ ПО СВЕТА!!!
162
32
 
22
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 9 години
Четейки коментарите, се убеждавам, че мястото на България не е в Европа, а някъде в Дивия запад... Странно как десет дечица, преживяли ужаса на войната, са третирани като престъпници в държава, която има претенциите да бъде наричана демократична... В такива моменти се срамувам, че съм българка...
161
7
 
20
 
! Отговори
до 268 преди 9 години
Няма такова нещо! Нещата вече трябва да се назовават с истинските им имена! А стига вече лицемерие! Аз не искам моите деца да се възпитават с неговорещи български мюсюлманчета, чиито родители не са излезли от шестнайсети век!!! Това може да е полезно за арабите, но не и за европейските деца! Сигурно ще заимат и претенции за обучение на майчиния език! А можеби и нова джамия???
160
5
 
23
 
! Отговори
ххх преди 9 години
До Ан"Децата са си деца, независимо от расата и религията! Ако вие разделяте хората, и вас и вашите деца ще бъдат делени!"Добре. Нека в България да дойдат 1 милион деца от Африка. Нали са си деца?
159
25
 
12
 
! Отговори
Ан преди 9 години
Децата са си деца, независимо от расата и религията! Ако вие разделяте хората, и вас и вашите деца ще бъдат делени!
158
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ami sushtoto e I s bulgarskite detza koito idvat da uchat tuk v Anglia bez da znayat gram angliiski.Spokoino sled 1 godina shte govoriat bulgarski,sled 18 the vzemat grajdanstvo I Bulgaria nyama da izchezne ot kartata na Evropa
157
3
 
22
 
! Отговори
aviatora преди 9 години
Проблемът е в това,че някой налага на друг какво да прави. Такава е ситуацията при която МОН налага на хората от Ковачевци какво да прави. И не само го налага, но и ги заплашва в стил "ако не скачаш, ще видиш какво ще стане". Днес чух с ушите си как Директор на училище публично дамгосва хората от Ковачевци. Те бяха наречени "българи" в кавички. И пред всички ученици с назидателен тон продължи с това, че живеем в "глобално село". И това е нещо с което трябва да се съобразяваме.
156
7
 
31
 
! Отговори
ххх преди 9 години
До селяни 264Напротив. Здравомислещи хора са, които не искат да им изсипват социално слаби от Близкия изток.