Бургаските миньори остават в рудника, докато не вземат пари

Към момента на 300 метра под земята се намират 60 работници
Обновена: 19 сеп 2014 09:47 | 19 сеп 2014 09:33, Камелия Цветанова
21
Бургаските миньори остават в рудника, докато не вземат пари
Снимка: Булфото, архив

Стачката на миньорите от „Черно море“- Бургас продължава. Над 30 часа 40 миньори от вчерашната нощна смяна са под земята, а следобед към тях се присъединиха още 20 техни колеги. Към момента на 300 метра под земята се намират 60 работници.

Още по темата
Те са категорични, че няма да излязат, докато не им бъдат преведени заплатите за последните два месеца.

Двама от тях бяха изкарани от мината заради високо кръвно, а останалите им колеги са в опасност заради изкуствената вентилация в галериите.
 
Според Валентин Вълчев, председател на КНСБ при "Мина Черно море-Бургас", има опасност за хората, които са под земята, защото в мината няма въздух.

Всички работници заявиха, че са потънали в дългове.

„Долу 60 човека лежат и чакат. Няма тоалетни. Това е благодарение на отговорните институции и хората, които седят зад бюрата. Колегите ни няма да отстъпят, докато не си получат заплатите”, категоричен беше един от миньорите пред Нова телевизия.
 
„След няколко часа може да вадим трупове, а няма кой да ни обърне внимание в тая държава”, каза друг от миньорите.
 
„Държавата зачеркна 60 човека, които са под земята”, допълни той.
 
„Следим с притеснение и тревога случващото се в мината и заради опасностите за здравето на хората и заради това, че ситуацията излиза извън контрол, че липсва чуваемост, а и заради безхаберието, демонстрирано вчера от представителите на Министерството на икономиката и енергетиката“, каза лидерът на КНСБ в Бургас Здравко Тошков пред БНТ.

"Към момента нямаме информация, че ще започне изплащането на заплатите", добави синдикалистът.

Според него, ако днес няма превод на пари, "вече става страшно", защото следват три почивни дни.

"Нашият апел е миньорите да излязат от мината и да протестират, но не и под земята, защото е опасно", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
решение преди 9 години
Чиновниците от НЕК - в забоя! Миньорите - по бюрата в НЕК. Заплатите остават както досега!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до хитър петърА не е ли по-просто да не копат въглища докато не им платят? Ти ще работиш ли ако не ти плащат?
15
0
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"И на ръка.Тежък физически труд,който не е заплатен.Ръчен труд.Ръчен в 21 век.И никоя комисия не е дошла да види при какви условия работим,как го работим,какво дишаме"от 20 часова стачка през октомври 2013!Нещо променило ли се е от тогава до сега?В интервюто Щонов вчера по БНР ясно казва,че пари са преведени на Топлофикация Сливен.Защо не стигат парите до миньорите?При поискани 270 хил.лв.са преведени 705 хил.лвКой и защо не чува министъра?Не е ли предизборно на гърба на хората.Пак в мина на Ко
14
2
 
3
 
! Отговори
alkap преди 9 години
дядо ми е бил миниор и визимаше 10000 лв на месец сегашна равностойност в пари верно труда те съсипва ама как сега им намалиха заплатите в пъти и накрая им ги спряха за да може шефа им да се разкарва с мерцедеса. Има пари шефа им има 2 милиона дано умре и да го закопат с парите в гроба да си ги гледа
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В този дскомунизомилиционерски *** пари има само за крадливите комунисти, за милиционерите и за ***. За цялата тая вредна ***, плюс щетите които нанасят с простотията си отиват над 10 милиарда на година.
12
0
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Дори и да си намерят друга работа, пак трябва да им се заплати заработеното! Като си толкова хитър ходи ти работи на някой 2-3 месеца пуък той да не ти плаща, а ти после си намери друга работа и за заработеното да пиеш една студена вода.
11
3
 
1
 
! Отговори
до хитър петър преди 9 години
Просто е. НЕК не плаща на топлофикация Сливен. Топлофикацията не плаща на Мината. Мината не плаща на миньорите. Ако НЕК плати - всичко ще си тръгне. Но НЕК е във фактически фалит. Без да оправдавам Ковачки, за всичките му мизерии, тук не е той виновния.
10
1
 
4
 
! Отговори
БГ ПОЛИТИК преди 9 години
Какви "пари" за някакви си "заплати" на "миньори"? Я НЕ ме занимавайте с такива - "МАЛОВАЖНИ СЪБИТИЯ"!.. Има много - ПО "ВАЖНИ НЕЩА" от тези - МАЩАБНИ ПРЕДИЗБОРНИ КАМПАНИИ ЗА МИЛИОНИ , КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ - ПАК ЗА МИЛИОНИ.. МИЛИОНИ ПРАЗНИ , ВИСОКОПАРНИ И АДСКИ ЛИЦЕМЕРНИ ПРИКАЗКИ ПО ТЕЛЕВИЗИИ И РАДИА ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ "ГЛАСУВА.. АМА ЗА МЕН!".. За да мога после да се настаня в "топлото си депутатско местенце" и да взимам РЕДОВНО хубава заплатка и солидни премийки ! Вие тука с миньори ме занимавате
9
0
 
8
 
! Отговори
читател преди 9 години
Браво на тях, обаче защо не дойдат с кирките в София?Там под земята може и да си отидат, хем няма да има нужда от погребение.Комунист от мълчалив протест не разбира.Само от бой.Добрият комунист е мъртвия комунист.
8
4
 
8
 
! Отговори
хитър петър преди 9 години
Добре де. Ковачки е собственик. Ковачки им дължи заплати. Но Ковачки не е България и не държавата е длъжник на миньорите. В такъв случай защо искат от държавата да им плаща??? Това е частна фирма, за която са валидни всички закони. Съд, присъда, обезщетения, Интерпол, ако се налага и Ковачки ще трябва да бъде принуден да плаща или да бъде осъден.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето така се отстояват интереси.
6
2
 
16
 
! Отговори
информация преди 9 години
Първо фактите, които станаха известни към момента: - мина Черно море е собственост на Ковачки; - мината получава парите си от ТЕЦ Сливен - също собственост на Ковачки; - на 12.09. към ТЕЦ Сливен са преведени 700 000 лева от НЕК; - ТЕЦ Сливен обаче "има задължения към една от Мариците" ( според един от синдикалните лидери на миньорите) и превежда парите там, вместо да изплати дължимото към мината! Сега питам: защо миньорите не искат обяснение от ТЕЦ Сливен за неизплатените си заплати?
5
1
 
10
 
! Отговори
гост преди 9 години
Тези "синдикалисти", какво спят?! Организирайте нещо, само ядете членския внос на хората! Толкова години не съм видял едно мероприятие организирано от СИНДИКАТИТЕ! Свържете се с другите си колеги, апелирайте за организиран протест, само давате изявления! Слезте и вие долу, извикайте там и разни Пламеновци и Тренчевци, нищо не правите, в България няма нужда от синдикати! Никога не сме единни, хора събудете се!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И СЕГА АКО НЯМА ВЪСТАНИЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗХОД Е ЕМИГРАЦИЯ ЕМИГРАЦИЯ
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пред сараите да ходят да стачкуват
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неспособни сме да се възмутим за сериозни неща. В тази тема коментари почти няма да има.Много сме го закъсали.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ужас! Нещастници!