Откриха над 1200 ранновизантийски монети край Дебрене

Вероятно става дума за църковна лепта, събрана от миряните
2
Откриха над 1200 ранновизантийски монети край Дебрене
Снимка: БТА

Археологическа експедиция откри църковно съкровище с над 1200 ранновизантийски монети в местността "Славната канара" край село Дебрене, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов.

По думите му малката амфора с бронзови монети от 6-и век вероятно е била църковна лепта, събрана от миряните, и укрита при нашествие на авари и славяни.

Ценната находка излиза на територията на крепост, която заема повече от два декара и е била използвана още в късната античност, предаде БТА.

Разкрити са няколко културни хоризонта - късноримски, ранновизантийски и старобългарски, поясни научният ръководител на обекта археологът Боян Тотев. Археолозите смятат, че фортификационното съоръжение е изградено около еднокорабна базилика, за да я охранява.

Има податки, че култовите съоръжения в "Славната канара", която се смята за място със специфична енергетика, ще се окажат уникални за Добруджа, посочват археолозите.

Експедицията проучва църквата, която възниква в късноримската епоха и действа до края на 6-и век. Разкрита е и източната порта и северната крепостна стена, допълни археологът Добри Добрев, главен уредник в музея.

В района на село Дебрене при земеделска работа са открити и три римски спати /кавалерийски мечове/, които са дарени на музея, информира директорът на културния институт.

Археологическите разкопки в "Славната канара" се финансират от община Добричка и амбицията е районът, в който има и скален манастир, да стане туристически обект, заяви заместник-кметът на общината Дико Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: добричархеология
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
ЗАЩО МЕСТНОСТТА СЕ НАРИЧА ,,СЛАВНАТА КАНАРА ,, . АКО НЯКОЙ ЗНАЕ НЕКА ДА НАПИШЕ . АЗ ЗНАМ , НО ИСКАМ ДА РАЗБЕРА КОЛКО ОТ БЪЛГАРИТЕ СЕ ИНТЕРИСУВАТ ОТ ИСТОРИЯТА , ВЕЛИКАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ .МНОГО ЧЕСТО КАТО МАЛКИ СМЕ ХОДЕЛИ ТАМ . ТОВА БЯХА НАЙ_ХУБАВИТЕ МИ МОМЕНТИ ОТ МОЕТО ДЕТСТВО . НЯМАТЕ СИ И ПРЕДСТАВА КАКВО ЗНАЧИ ПО СТАРИ ХОРА ПРЕЗ( 70_ТЕ ГОД СТАВА НА ВЪПРОС )ДА ВИ РАЗКАЗВАТ ИСТОРИИ ЗАПАЗЕНИ И ПРЕДАДЕНИ ОТ ТЕХНИТЕ ДЕДИ
1
2
 
3
 
! Отговори
БГ Завинаги преди 9 години
Откриха 1 амфора и покриха 100 други :) Така се прави в България , колкото да се замажат очите .