Ненков: Дефицитът в здравното министерство е над 40 млн. лв.

Без тези средства МЗ няма да може да плати за дейностите
Обновена: 28 сеп 2014 18:40 | 28 сеп 2014 18:35,
36
Ненков: Дефицитът в здравното министерство е над 40 млн. лв.
Мирослав Ненков. Снимка БТА

За да продължат да функционират нормално дейностите, които Министерството на здравеопазването финансира чрез бюджета си, на ведомството са необходими малко над 40 милиона лева до края на годината. Това заяви пред bTV здравният министър в служебното правителство Мирослав Ненков.

Той посочи, че министерството ще включи тази сума в проекта за актуализация на държавния бюджет. В противен случай МЗ няма да има пари за финансиране на психиатричните болници, регионалните здравни инспекции и останалите функции, за чието финансиране отговаря.

Още по темата

По повод на разпространената преди ден информация от кардиолози, че болниците са извършвали ненужни кардиологични интервенции, а НЗОК е платила ненужно милиони за целта Ненков каза, че дори да има такива случаи в момента Касата няма правомощия да направи нищо.

„Ако хване такова нарушение, освен да глоби лечебното заведение, където е извършена интервенцията, Касата няма други правомощия", каза той.

„Необходимо е системата да се дисциплинира”, обобщи здравният министър и допълни, че „далаверата е в инвазивната кардиология”, където сумите са големи.

Ненков напомни, че болниците са търговски дружества и „за да оцелеят, те са притиснати да изпълнят повече приходи, което означава повече пациенти. Затова се прибягва и до тези ненужни процедури”, коментира той.

Мирослав Ненков изтъкна необходимостта от въвеждането на система за контрол на качеството в работата, което сега не е добро.

"Има начини за промяна на системата със сигурност, но трябва политическа воля, за да се измине целият път на реформите", смята Ненков.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
справедбив преди 9 години
ЗДРАВНАТА каса е реална необходимост и е със статут на банка. Събраните вноски се разпределят на солидарен принцип и там има недобросъвестно изразходване като лоста за това са предимно самите пациенти.....що да си не направи Ядрено магнитен примерно?!?Но ако му отнеман 360 лв от личната сметка дали ще настоява да се започне с това най- скъпо изследване?!?!
26
0
 
1
 
! Отговори
111 преди 9 години
До за съд плачат 18"Как не се умориха да крадат и да лъжат!" А вие как не се уморихте да гласувате все за едни и същи крадци и лъжци??Не е луд който яде баницата, а който я дава
25
0
 
5
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Ей не се накрадохте..........
24
0
 
2
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
25 apelira da glasuvame, za da sushtestvuva durjavata i dogodina. Ubavo, ama nie iskame da sushtestvuva poveche. I tozi ne si e doql picata mi se struva!
23
2
 
7
 
! Отговори
МЪДЪР СЪВЕТ преди 9 години
Елиминирайте здравната каса - това си е чиста мафиотска структура за изто4ване на пари от здравето на хората!!! За болниците пари няма, а офисите на здравната каса са като на някоя могъща корпорация и на петролна компания, лапат бонуси, правят си екскурзийки насам-натам, мощни банкети с кьорсофри, а какво произвеждат - НИЩО....фабрика за ЛА*НА!!! Същата работа като БЕХ! Махйте тия то4илни на пари...това са тумори...изрязвайте ги докато е време, ин4е нов милирден бор4 ни 4ака!!!
22
10
 
10
 
! Отговори
asd преди 9 години
НА ИЗБОРИТЕ С НОМЕР 11 ЗА АТАКА, АКО ИСКАТЕ БЪЛГАРИЯ И ДОГОДИНА ДА СЪЩЕСТВУВА!
21
1
 
5
 
! Отговори
Държавен служител преди 9 години
За дейности и второстепенни разпоредители няма да има, ама за чиновниците в самото министерство винаги ще има, нали, там дефицита не стои под въпрос, нали? Нещастници!
20
3
 
0
 
! Отговори
Яко преди 9 години
Вдигай дефицита !
19
0
 
4
 
! Отговори
kokkok преди 9 години
Naistina ne moga da namerq sravnenie dori s jivotno, na koeto postoqnno mu vzemat, vzemat i to vse taka stoi i dreme. Kuche da e shte rumji. Vie dremete :)
18
1
 
0
 
! Отговори
Мато преди 9 години
Дефицит
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия от служебното все ухилени като Роската-кое му е смешнонещо не схащам май изборите а?
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здравните осигуровки са около 20 лв. на месец. Плащат си ги около 2 мил. българи. Това са 40 мил. лв. на месец. И не стигат ?
15
3
 
8
 
! Отговори
за съд плачат преди 9 години
Като неграмотниците си назначават по 10-20 съветник за 2 месеца - така ще е!Как не се умориха да крадат и да лъжат!
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повечето преразходи,болниците ги правят не заради лечение на повече болни,а заради безсмислените - напомпени ремонти, за ненужно строителство и за измислено благоустрояване,защото от строителството,директорите на болниците най-лесно опъват комисионни.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ями по малко да крадат и няма да има дефицит. Всяка Божия година реват и им наливаме пари а здравеопазването все по зле,хората все.по-болни и нацията се топи
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за да оцелеят, те са притиснати да изпълнят повече приходи, което означава повече пациенти. Затова се прибягва и до тези ненужни процедури-------------------------------------------------------------------------------------------Да, ама не са повече излекувани пациенти, а повече фиктивни манипулации на книга,а за настина нуждаещите се болни - няма пари и пътеки.
11
0
 
4
 
! Отговори
до днес.беге преди 9 години
И тук върви рекламата на изборите очевидно е вместо реклама платени плюсове и минуса айде лека вечер.
10
1
 
10
 
! Отговори
сестра преди 9 години
Простотиите на касата нямат край!Вчера джипито е изследвал пациент днес той влиза в отделение -ние пак го изследваме,или той вчера се снимал на рентген днес ние пак го снимаме защото пътечката го изисква! Е кажете ми това не е ли прахосване на излишни пари?И още и още такива недомислици .Някой д-р може да ми опонира че здр състояние на човек се мени но това може да важи за спешността не и за плановите хоспитализации.За мен тази реформа е пълна простотия и крадене от хората и държавата!
9
3
 
12
 
! Отговори
ОМГ преди 9 години
И това трябва да е новина така ли ? Аз ли да ви давам акъл ? Вдигате тока или нещо друго и готово ! Какво има за чудене ....нали виждате че народа плаща дори да не знае за какво ! Ето тока сега го вдигат , да сте чули някой да реве ? А освен от Атака дето протестират но виждате че само една маааалка част са . НАРОДА ПЛАЩА ВСИЧКО , ГРАБЕТЕ НА ВОЛЯ ......и без друго тия сами си коват кръста !
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От прочетеното разбрах,че всички болници са организирани престъпни групи.