Експерт: Гръцките боеприпаси са опасни за обезвреждане

"Вместо скъпи технологии страната ни използва жива сила"
Обновена: 2 окт 2014 09:32 | 2 окт 2014 09:30, Камелия Цветанова
26
Експерт: Гръцките боеприпаси са опасни за обезвреждане
Снимка: БТА

Гръцките боеприпаси, които се предполага, че са довели до взрива в завода в Горни Лом и е трябвало да бъдат унищожени, са били предложени на страната ни още през 2007-2008 година. Това съобщи Марин Иванов, бивш директор на военния завод „Терем” по Нова телевизия.

Още по темата
Военният завод „Терем” също е кандидатствал за отделни видове боеприпаси, за които е имал технологии, но по-голямата част от тях са били много опасни, трудно се обезвреждат и са силно запалими. 

"Заводът в Горни Лом спечели поръчката, защото ние искахме да вземем само някои, но тя беше анблок", обясни той.

Според него заводът в Горни Лом не би следвало да пристъпи към такава работа, без да има разрешителни, които се издават от служба КОС.

„За да спечелят тази поръчка, те трябва да имат тези скъпи технологии”, допълни още експертът.
 
На въпрос защо България се е превърнала в терен за обезвреждане на боеприпаси на съседни страни Марин Иванов отговори, че най-вероятно това е така, защото рискът е висок и е възможно загуба на жива сила.

„Минимизирането на риска предполага използването на скъпи технологии, но ние не купихме такива и остана това да става на ръка, с жива сила”, каза още той.
 
Според него в утилизацията няма голяма печалба.
 
„Вероятно става въпрос за човешка грешка при взрива в Горни Лом и нарушение на технологията и голямо количество складирани боеприпаси в близост до мястото за обезвреждането им. Тя може да е станала при работа със самите взривни изделия”, коментира друг експерт по обезвреждане на боеприпаси у нас и бивш зам.- министър на отбраната Валентин Радев.

Той припомни, че през 2010 г. също имаше такъв инцидент в този цех и отново с гръцки мини.

Тогава имаше небрежност на работниците, вероятно същото е станало и сега, допусна Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Умрели са за 240 лева!!!!================ Умрели са защото някой не е спазвал правила за безопасност.
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** в Белите държави - Германия и Англия било иначе ... Иначе е да но не за българи - брат ми работи куриер 12 часа пълно робство в Лондон.. *** да бегат на Запад да ни оставят да излезнем от НАТО и ЕС..
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всички виновни със смъртно наказание веднага.
16
0
 
4
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 9 години
ТОВА СА СТАРИТЕ МИНИ..КОИТО БЯХА НАСЛАГАНИ ПО РОДОПИТЕ И ОСОБЕНО В РАИОНА НА КСАНТИ, И СЪЩО НА ПОЛЕТАТА ОКОЛО МАКАЗА. И ОКОЛО ПРОМАХОН...ТЕЗИ МИНИ СА МНОГО СТАРИ. ПОНЕ 40-50 ГОДИШНИ.
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А къде е държавата,кой позволява българите да се ползват за пушечно месо,щом няма технологии как позволявате да работят подобни заводи?!Дребния бизнес го побърквате от безумни изисквания къде да сложи пожарогасителя,а там,където се работи с наистина опасни материали контрол няма?!Или защото и вие лапате заедно с робовладелеца?!Народе,прогледни,стига гласувал за мафията!Мутри,продажници и ***,спрете да ги избирате,плащаме с кръвта си!
14
0
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Shark, много си прав(а), и аз искам да изрием паплачта от досегашните НС, обаче не виждаш ли, че и тези, които не са били парламентарни партии ги водят бивши дупетати... :(
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До асдMalja korektsija - bulgarite sme 4 miliona, zashtoto tsiganite s 1,5 mil. Ogledaj se! Tova njamashe da e nishto losho ako te se durzjeha kato tsivilizovani hora. A oshte po-loshoto e, che i drugite zapochvat da se durzxjat kasto tjah. Prosto trjabva da gledame istinata v ochite a ne da helzink-uvame i da podkrepjame antiobshtestvento povedenie na kogoto i da bilo, zashtoto Zapadut ni plashta 20 pati poveche, otkljoto nie poluchavame.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Защо? Работещите на такива места трябва да знаят какво правят. За разлика от петолъчката тук имаме завод изграден по всички правила, спазени отстояния на отделни сгради, разделение на отделенията в цеха. На пръв поглед - същата грешка като при Петолъчката - ЗАЩО, ЗАЩО, ****ка му, в помещението за разснарядване е имало повече от един снаряд/мина? (иначе няма как да стане такъв взрив). само веднъж...
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До SharkI tova njama da pomogne, Akulo! Vsichko e predopredeleno! Za malki li shte glasuvash, za golemi li - pak sushtoto shte e - BSP, Gerb, DPS - drugi ne mozje da ima. Njama da e zdravoslovno za mafijata.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие кво връщате си го заради хляба дето казаха ,че причинявал рак ли ? Дее.а простите хора ! Все с някой да се оправдаете , все някой друг ви виновен жалки политици, а това ,че за пореден път са дадени разрешения само за да се лапат пари без да има никакви условия за сигурност не го казвате *** !
9
0
 
55
 
! Отговори
nikonik01 преди 9 години
Евтина работна ръка за Запада. *** за Запада, Квалифицирани кадри за Запада, в които той не е налял нито стотинка.Младо работоспособно население за Запада, полезно за демографския ръст в съответната страна, всички ресурси-рафинерия,ЕРПта,бензиностанции,води, рудодобив, златодобив- в чужди ръце, опасните взривове се обезопасяват тук естествено, така ще е и със складиране на ядрени отпадъци. ПОСЛЕ разправяай , че България не е колония на Запада.... и си вярвай.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1Kakvo se chudite za izpolzvaneto na zjiva sila vmesto visoki tehnologii. Prisushto e za kolonialnite durzjavi. A goljamata beda e, che bogatstvata na Bulgarija sled 1990 g. popadnaha - ZAGRABIHA SE ot mrusni, alchni i NEGRAMOTNI rutse. Te ne umejat dori bogatstvoto si da upravljavat. Te znajat samo da "pljuskat", zashtoto poluchiha vsichko darom, za smetka na prosjashkoto polozjenie na bulgarina. Da se iska smetka za privatizatsijata v M-vo na otbranata. Mnogo zjertvi vze! Mnogo!
7
0
 
10
 
! Отговори
Защо? преди 9 години
Един пие, друг плаща, в този случай-с живота си. Със сигурност има нарушени доста правила за безопасност. Работещите там знаят как се е работило, може и да се досещат какво и защо е станало. Такива трагедии не бива да се допускат!!!
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено че е опасно обезвреждането, по-безопасно е да се занимаваш с политика. Справки и консултации със сергишев - в най-лошия случай ставаш евродупедат.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сапьорът има право само на една грешка
4
0
 
35
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До 3 Ами като сме наясно че държавата присъства само при събирането на данъците какво правим?! Ето, в неделя има избори, и пак овчото стадо ще отиде и ще гласува за същите, които присъстват само при събирането на данъците. Основно пак ще се гласува за БСП и ГЕРБ, е ми какво очаквате бе хора, какво!!! На тези избори поне можем да ги отсвирим като гласуваме за малка партия. Хора, мислете! Това е начина да променим статуквото по мирен път, НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПАРТИИ, БИЛИ В ПАРЛАМЕНТА ДОСЕГА!
3
2
 
22
 
! Отговори
сапьор преди 9 години
Абе много експерти по обезвреждането се намериха за да коментират,а боеприпасите ги обезвреждат все хора който и хабер да си имат от тази работа ! Що така се случва ?
2
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто държавата присъства само по прибиране на данъци във всички останали случаи отсъства
1
0
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми нормално, в нашенско живата сила е на минимална работна заплата, а като я назначиш на 4 часов излиза почти без пари.