Няма признаци на живот в района на взривилия се цех

"Цехът на практика вече го няма", заяви Светлозар Лазаров
Обновена: 2 окт 2014 09:40 | 2 окт 2014 07:00,
95
Няма признаци на живот в района на взривилия се цех
Снимка: БТА

„Първият оглед показва, че няма признаци на живот в непосредствена близост до взривилия се цех.“ Това каза на извънреден брифинг гл. комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде Нова телевизия.

Комисар Николов уточни, че разрушенията са изключително тежки и отломки от взривилия се цех се намират в периметър от 500-600 метра. Екипите са приближили до 25 метра от мястото на взрива и е установено, че двата цеха на практика вече ги няма.

„Взривната вълна е тръгнала нагоре, а не към селото”, подчерта Николов.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ обясни, че се в момента се работи в две основни насоки. „Първата е т.нар. спасителна операция, а втората основна задача е правилно да оценим има ли опасност за населеното място.“

Пробите от атмосферния въздух, околната среда и водата, които са взети, показват, че са в рамките на нормата и в никакъв случай не са опасни за живота и здравето на хората.

Гл. комисар Николай Николов заключи, че екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще бъдат на мястото на инцидента, докато има и малка надежда да се установят признаци на живот.

„На този етап няма как да ви дадем конкретна, актуална, адекватна информация, която да почива на конкретни факти и обстоятелства, на база на които да бъде изяснено има ли жертви, колко са жертвите и кои са жертвите.“ Това каза на извънреден брифинг Светлозар Лазаров – главен секретар на МВР, предаде Нова телевизия.

Главният секретар на МВР подчерта, че 24 часа след последния вторичен взрив ще започнат и първоначалните действия по разследването под ръководството на представителите на Националната следствена служба. „Всички причинно-следствени връзки, имащи отношение към възникването и самия взрив, ще бъдат установени със съответните експертизи.“

Светлозар Лазаров уточни, че на база първичните разговори, проведени със специалисти, се смята, че взрив с такава мощност и такава насоченост, не би могъл да бъде предизвикан в следствие на утилизация на мини. По думите му най-вероятно не са спазени предписанията за безопасна работа.

Собственикът на завода Валери Митков пък подчерта, че не може и не трябва да се предполага, а трябва да се види какво се е случило. Той заяви, че синът му също е бил в завода по това време.

„По всяка вероятност ще има и жертви. На този етап не можем да кажем кои са и колко са", каза на извънреден брифинг Йордан Бакалов – министър на вътрешните работи.

Министърът уточни, че районът е отцепен и че съвместно с Министерството на отбраната ще се използва безпилотен самолет, който да обиколи самия цех и да установи пораженията. Ще се използва и специален робот, тъй като по правилата едва 24 часа след последния взрив може да влезе „жива сила“.

Още по темата

„Излизахме от работа и бяхме на портала да си тръгваме. Както си стоим, страшен гръм чухме, застигна ме нещо, удари ме и паднах и нищо повече не знам”, разказва една от пострадалите жени, настанени в болница. „И преди е имало инциденти, даже няколко. При работта с такива материали никой не е застрахован”, допълни още тя пред БНТ.

Продължават действията на служителите на Министерството на вътрешните работи за уточняване на обективната ситуация в района на инцидента край село Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Всички усилия на служителите на вътрешното министерство са насочени към събиране на достоверна информация за броя на работниците, които са били на територията на взривилия се цех за боеприпаси. В района е създадена зона за сигурност, охранявана от полицейски екипи и се извършва наблюдение с технически средства.

На място главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и инж. Николай Николов, директор на ГДПБЗН, провеждат разговори с представители на местната власт за предприемане на първите възможни действия в светлата част на денонощието. Създадена е нужната организация между структурите на МВР и МО за разузнаване на терена със специализирана техника, която вече пътува към мястото на инцидента.

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че военнослужещи от Българската армия със специализирана техника пътуват към района на взрива край Горни Лом, за да окажат специализирана помощ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Модулните формирования са от 61-а механизирана бригада и военно формирование 28 880 - Белене. Те разполагат с безпилотен самолет за оглед на района на взрива, както и с робот за разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси.

Военнослужещи от състава на служба "Военна полиция" в Плевен с бронирана машина тип "Пустинна котка" също пътуват към Горни Лом.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
иванчо преди 9 години
Работници бачкат тежка и опасна работа,животозастрашаваща-за 150 евро.А Честните Частници въртят с техния Труд печалби за милиони.Жерминал на Зола нищо не е в сравнение с това.Пратете техните Шефове Честни Частници да заработват в урановите мини обезщетения за жертвите,на безплатна държавна квартира доживот метър на два!
51
3
 
5
 
! Отговори
Съчувствам на хората преди 9 години
и подкрепям предложението да се разследва дали някой не е спестил нещо от мерките за безопасност, та това да е довело до трагедията.Но също така да се има предвид,че много хорица отиват да работят някъде, без да имат хал хабер от техника, а и други знания им липсват, поради което се стига до злополуки.Затова написах коментар 77 и 78 - техническата култура на така наречената работническа класа у нас никога не е била на особено високо ниво.Далеч сме от нивото на знанията и дисциплината на немците
50
4
 
2
 
! Отговори
Продълж на 77 преди 9 години
Имало е задължителни мерки с цел предпазване от трудови злополуки. Всеки който постъпи на работа, бивал инструктиран и после се подписвла в някаква тетрадка, че е минал през този инструктаж. Бях дете и не гарантирам, че употребявам правилните термини.Лелките първо упорствали - "Нищо не подписвам!" После, като видят, че няма как, подписват се. След това карат както им е най-лесно. В резултат, или повредени скъпи машини, или трудови злополуки и лелката веднага плаши със съд и иска обезщетение.
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Татко беше директор на завод през социалистическо време. Косата му побеля не от специфичните производствени проблеми,с тях той се справяше.Имаше друго.Този завод беше печеливш и желаещите да работят там бяха много, заради добрите пари. Някаква наредба задължаваше ръководствата на промишлените предприятия да назначават на работа съпругите на хора,дошли от провинцията, за да работят в строителството в София. И така, в модерния завод постоянно постъпваха малограмотни селски лелки...Продължавам ...
48
2
 
5
 
! Отговори
Никой ли не е заявил преди 9 години
че има син, съпруг, брат, който по това време е бил на работа и все още не се е прибрал?!Съчувствия на близките на онези хора, които взривът е заварил на работните им места.Дано този път никой виновен да не се измъкне чрез формулировката, че нещо е станало случайно и не се дължи на човешка немарливост!Жалко ще е, ако някой от пострадалите поради своя небрежност е предизвикал всичко това, но аз се питам, неуредиците не са ли следствие и от нечия алчност - да караме как да е и да не се охарчим
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХаралампитоИ аз вярвах в демокрацията, гласувах за сините, но никога след това за царя или бойко!Царят го доведоха комунистите, бойко си е комунистически слуга и послушник, отгледан от тях, за да смачка дясното!Анатема.
46
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мир на праха на хорицата, стига сте плюли само, пълно е с *** тука! Аварии стават щом се работи. Като се седи пред клавиатурата по цял ден, най-много да ти се възпалят хемороидите или китката от цъкане! Айде стига сте давали акъл, такива нещастия се случват навсякъде по света, не са виновни в случая нико капиталистите нито комунистите. собственикът е изгорял заедно с работниците и технолозите, това показва на *** ви ***, че всички са свързани и лошото е лошо за всички - бедни и богати..
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе стига с тоя ГЕРБ бе хора, вземете се в ръце. Все към политиците отивате - признак на безсилие. Всичко си зависи от обектовите ръководители на завода. Ако те са некадърни си е техен проблем. Жалко за хората, но нали всеки иска да работи за пари и са готови да приемат всичко. Ако има протести - работниците са ви криви. Сега виждате защо трябва да се протестира навреме.
44
4
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
След този взрив броят на работещите предприятия в северозападна БГ става равен на нула. Китайците могат да дойдат да заселят района. На печелившите - честито...
43
14
 
3
 
! Отговори
морски преди 9 години
Това е терористичен акт отговор на Ислямска държава за това че пратихме оръжие за 6 млн.на властите в Ирак.Нека има още такива атентати в България щом изпълняваме заповеди от САЩ!Близките на загиналите да отидат да реват пред американското посолство.
42
4
 
5
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Резултат от поредната Мърлявщина на ***. Не господа и дами, не само политиците са основните виновници за това че *** или се дави като мишок и плъшок или хвърчи във въздуха. Простотията, селският тарикатлък, мързела, липсата на дисциплина и безотговорност са в основата на всички трагедии в Бултаристан. А всичко това е резултат от Манталитета на *** изграждан в продължение на 70 години Комунистически Управление!!!! Така че напред към Комунизма само че този път с Бареков!
41
3
 
7
 
! Отговори
Strict преди 9 години
"Няма признаци на живот в района на взривилия се цех"Когато избухнат няколко хиляди мини едновременно, какъв живот търсят? То камък върху камък не остава, те се надяват да има признаци на живот. Струва ми се ,че и човешки останки трудно ще намерят! Но пък десетките милиони евро, взети от собственика на фирмата за унищожаването на гръцките мини остават. Е синчето му може вече да е в някое друго измерение, но какво от това. Парата си е пара!
40
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко ,кажи баце сега според тебе имаше ли дузпа за Реал,нали ти беше в ложите на стадиона и от там се вижда най добре,а тия загиналите в завода,к,во да се прави просто е намалял с малко(лошия мат,рял).....Бойко -мутро продажна бедна ти е фантазията на тебе и на кукловодите ти какво ви чака тази зима ,кога хората заради мизерията,безработицата и скъпия ток излязат на улицата гневни и въоръжени с колове ,тогава има пак да вдигаш кръвното и турския ходжа да идва у болницата да ти бае.
39
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да може да стане ТОДОР ЖИВКОВ всички сте за белене , човешкия живот не струва нищо за нашите управници , едно коте да се убие ,правозащитници скачат до небето а сега кадеса тези *** , защо ги няма да скачат за хората , народа много тра е и със тока е същото
38
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо продажните медии крият ,че Бойко и Близашки и бая от управниците по време на трагедията в Горни Лом бяха в ложите на нац.стадион на мача на Лудогорец с Реал и бяха ухилени до ушите
37
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПО ВРЕМЕТО НА (ЛОШИЯ) ТОДОР ЖИВКОВ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ЖЕРТВИ ОТ НАВОДНЕНИЯ И ТАКИВАИ ОТ ТАКИВА АВАРИИ,В ЗАВОДИТЕ СЕ СПАЗВАХА ВСИЧКИ ПРАВИЛА НА БЕЗОПАСНОСТ ИМАШЕ СПЕЦИАЛНО НАЗНАЧЕНИ ХОРА КОИТО ОТГОВАРЯХА ЗА ТБТ-ТЕХНИКА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА ,ВСИЧКО ПО ОНОВА ВРЕМЕ СЕ ПРАВЕШЕ ЗА РАБОТНИКА,КОЙТО ИМАШЕ ВСИЧКИ ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА РАБОТА И ДОБРО ЗАПЛАЩАНЕ ,СЕГА ВСИЧКО СЕ ПРАВИ САМО ЗА ЧОРБАДЖИЙТЕ ,А ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА КУЧЕТА ГИ ЯЛИ ЗАТОВА ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА АТАКАДЖИИ ,ЗАЩОТО САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ
36
2
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Канада премахва издаването на визи за България.Които може да бяга,преди да са размислили.Припомнете си как завършва филма,Аризонска мечта и не поглеждаите назад.
35
3
 
16
 
! Отговори
Харалампито преди 9 години
И аз като теб,колега Анонимен! Вярвах в принципите на демокрацията, свободата и честната конкуренция! Гласувах за Сините, за Царя, за Бойко и т.н, всеки път с надеждата за промяна и за по-добър живот и за една просперираща България! Ама не ни е било отредено. Сега съм отчаян и обезверен!
34
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен мутрата Бойко който беше на мача в ложите беше и премиера Близашки,само президент(ката) Плевнелиев(а) не беше ,защото нея-него не го вълнуват футболни мачове,а го вълнуват други неща,вълнува се от мода,плетиво и разбира се от яки мускулести надарени мъжаги...Те това са ни управниците ,като сте толкова прости българи,изберете си ги пак и ще мрем в наводнения и взривове и нашите майки и баби ще ги изнасилват ***
33
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Това е положението. Мрем си полека-лека и така. Тези, които имат възможност, да бягат от тук. Жалко е, че страдат възрастни хора, които работят къртовски труд, за да хранят семействата си.