Скарлатина шари в детските ясли и градини във Варна

Заразата се разпространява предимно през есента и зимата
19 окт 2014 21:44, Екип на Dnes.bg
3
Скарлатина шари в детските ясли и градини във Варна
Снимка: Булфото, архив

Случаите на скарлатина са скочили двойно, сочат последните данни от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна.

През миналата седмица  заразата е повалила 8 деца, 2 пъти повече в сравнение със същия период на м.г и спрямо предходния седемдневен период. 6 от тях са от Варна, останалите от селища в областта. От началото на месеца случаите на скарлатина са 12, с 3 повече отколкото през същия период на м.г.

Скарлатината е вид шарка, която протича с висока температура, типичен обрив и ангина. Причинителят е бактерия - бета-хемолитичен стрептокок от група А. След преболедуване се образуват антитела срещу еритрогенния токсин на стептокока (вещество отделяно от бактериите и предизвикващо болестните увреждания в организма). Поради приложението на антибиотици и невъзможност на пациентите да си изработят пълноценен имунитет се срещат повторни заболявания в 5 - 10% от случаите.

Заразата се разпространява предимно през есента и зимата. Източник е болният човек и здравият заразоносител. Засегнатите са предимно деца от 1 до 9-годишна възраст. Заразата се предава при кихане или кашляне. Другият възможен път е играта с общи играчки или ползването на едни и същи предмети от бита. Смята се, че се заразяват не повече от 30 - 40% от контактните.

Засегнатите се изолират за 10 дни от появата на обрива, като се провежда лечение с пеницилин. Преболедувалите се проследяват в продължение на 20 дни за поява на различни усложнения – ревматизъм, клапни пороци, гломерулонефрит.
При поява на заболяването в детско заведение контактните от предучилищна възраст се поставят под медицинско наблюдение за 7 дни. През този период не се приемат нови подрастващи в групата.

При съмнение за инфекцията децата се изпращат при семейния лекар, който преценява дали да назначи профилактично антибиотично лечение, съобщиха още от РЗИ - Варна.

автор: Ставри Стефанов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Варнаскарлатина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали децата са ваксинирани от дребна и едра шарка ?Защо се развиват болестите в тежка форма и то през периода , когато децата са на училище и се заразяват едно от друго .Могат да се заразят и възрастните ?
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скарлатина ??Защо се пускат тези зарази отново - скарлатина , туберкулоза ??
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има много смъртни случаи на ...... във Варна ама няма да ви кажем къде точно! То причинява: ..... освен това ви окапва кожата, оставате без коса, плюете кръв, провокира рак... ..., понякога се развиват мутации.... , обаче няма да ви кажем къде точно- при съмнения отидете на лекар! В София са получени сигнали за същите оплаквания, болестта е силно заразна, обаче няма ви кажем в кой район. И така си правим гъргара с плебейте низши- на тоз бан, на другия ще му изтрием коментара и после по бира...