Откриха шест мини край взривения „Миджур“ в Горни Лом

Прочистени са 265 декара от невзривени боеприпаси
20 окт 2014 15:58,
3
Откриха шест мини край взривения „Миджур“ в Горни Лом
Снимка: архив Булфото

6 противопехотни мини М16А2 бяха открити при разчистването на района около завод „Миджур“ от невзривени боеприпаси. Това съобщиха от военното министерство.

Още по темата
Един от цеховете в завода в Горни Лом се взриви на 1 октомври. Тогава на място загинаха 15 работници. Разследването за инцидента продължава. Наскоро от прокуратурата отхвърлиха версията за саботаж, проверяващите смятат, че причина за трагедията е човешка грешка.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче обяви в петък, че България ще търси помощ от международни експерти при разследването на взрива. Те ще бъдат специалисти в сферата на взривните работи и такива, които познават устройството на 4-те типа мини, използвани от държави от НАТО, както и от времето на Студената война.

Военнослужещи от Сухопътните войски са прочистили до днес от невзривени боеприпаси площ от общо 265 декара от външната страна на завода. Откритите 6 противопехотни мини са предадени на представител на фирмата собственик на взривения завод с приемо-предавателен протокол.

Прочистването от външната страна на завода продължава.

От министерство на отбраната съобщиха, че през изминалите два почивни дни военнослужещите от специализираната инженерна група от военното формирование 28 880 са съдействали на разследващите органи при процесуално-следствените действия и на територията на завода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
готин преди 9 години
еееееее този взрив,е бил като за фоисберги,ето и тук като се обърне каруцата пътища сто, и сега пак няма да има наказани,сигурен съм,ще се влачи влачи и така ще приключи сигурен съм
1
5
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
АБЕ ЯСНО Е ..БАЙ МИНЧО Е ВИНОВЕН ЗАЩОТО ПУЧИЛ ЦИГАРА МЕСЕЦ ПРЕДИ ИНЦИДЕНТА В ГОРАТА ДО ЗАВОДА..ДА НЕ СИ ПОМИСЛИ НЯКОЙ ЧЕ БОЕПРИПАСИТЕ ТАМ СА ИЗНЕСЕНИ В НЯКОЯ РАЗМИРНА ДЪРЖАВА И НЯКОЛКО СА ВЗРИВЕНИ САМО ЗА ЗАМАЗВАНЕ НА ОЧИТЕ..ТАКОВА НЕЩО НЯМА СПОДЕЛИ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ДОКАТО СИ ПЕЧЕШЕ *** С МЯКОЛКО *** НА ФРЕНСКАТА РЕВИЕРА..