Туристически лифт ще води туристи до хълма "Трапезица"

Той е монтиран, но трябват още средства за довършителни работи
Обновена: 21 окт 2014 15:50 | 21 окт 2014 15:09, Красимир Ангелов
0
Туристически лифт ще води туристи до хълма "Трапезица"
Скоро и Трапезица ще бъде туристическа аткракция. Снимка: Булфото

На хълма "Трапезица" във Велико Търново е монтиран пътнически лифт, с който туристите ще могат да се качват и да разглеждат забележителностите, съобщава БТА.

Атрактивното съоръжение е изграден по проект на стойност 4,6 млн. лв., спечелен от Министерството на културата с финансиране по ОП"Регионално развитие", съобщи на заключителната пресконференция по проекта Тонка Милева, експерт в Министерството на културата.

Изградена е подпорна стена, монтиран е лифт тип "фуникулер", както и художествено осветление.

Трасето, по което ще се движи съоръжението, е с дължина 135 метра и наклон 30 градуса, вместимостта на кабината е за до 25 души, съобщи изпълнителят на проекта инж. Любомир Шербетов.

Лифтът се движи със средна скорост от 1,6 метра в секунда и ще стига от подножието на хълма до върха за по-малко от две минути.

Той ще бъде част от мащабен проект за превръщането на историческия хълм в туристически продукт и ще бъде въведено в експлоатация след цялостната му реализация, уточни пред журналистите кметът Даниел Панов.

Той посочи, че за укрепването на западната и източната стена на хълма и довършване на инфраструктурата са необходими още 1,5 млн. лв., които са одобрени от правителството и трябва да бъдат отпуснати от републиканския бюджет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари