МОСВ предупреждава: Очаква се повишаване на речните нива

На места са възможни локални наводнения
19 ное 2014 17:16, Анисия Иванова
0
МОСВ предупреждава: Очаква се повишаване на речните нива
Архив: Булфото

Очаква се повишаване на речните нива в цялата страна в следващите дни, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

По данни и прогнози на НИМХ днес над цялата страна вали дъжд. По-значителни валежи се очакват привечер в Централна и Южна България, а през нощта и в източната част на страната. Утре в западните райони ще е почти без валежи, но в Източна България все още ще вали. Очакваното сумарно количество за дъжд днес и утре ще бъде между  3 - 10 л/кв.м.

В западните райони за същия период се очаква количествата да бъдат между 20 - 40 л/кв.м. В Централна и Източна България, на отделни места в източните райони е възможно да достигнат и до 50 л/кв.м.

В петък се очакват превалявания в цялата страна, но вече слаби  - до 5 - 6 л/кв.м. С понижението на температурите, през нощта срещу петък и в петък, на места по високите полета и в Предбалкана е възможно дъждът да се примесва със сняг. В събота почти не се очакват валежи.

На 20 ноември на база на метеорологичната и хидрологична обстановка в страната речните нива ще се повишават, в резултат на прогнозираните валежи.

Значителни ще бъдат повишенията във водосборите на реките от Черноморския басейн: Черноморски добруджански реки; Водосбор на р. Провадийска; Водосбор на р. Камчия; Водосбор на р. Двойница; Водосбор на р. Хаджийска; Водосбор на р. Ахелой; Водосбор на р. Айтоска; Водосбор на р. Сънърдере; Водосбор на р. Чакърлийска; Водосбор на р. Русукастренска; Водосбор на р. Средецка; Водосбор на р. Факийска - горно течение; Водосбор на р. Ропотамо; Водосбор на р. Дяволска; Водосбор на р. Караагач; Водосбор на р. Велека; Водосбор на р. Силистар; Водосбор на р. Резовска;

В Източнобеломорския басейн – подводосбори: р. Тунджа - средно и долно течение и съответните й притоци (р. Блягорница, р. Асенвоска, р. Овчарица, р. Мучурица); р. Марица - долно течение и съответните й притоци: р. Сазлийка, р. Харманлийска, р. Бисерска, р. Бакърдере, Голяма река, р. Лефеченска, р. Каланица;

В Западнобеломорския басейн – подводосборите на реките: Водосбор на р. Струма.

Предвид динамичната метеорологична обстановка съществува риск от локални внезапни наводнения. Оперативното звено към МОСВ е активирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: наводненияМОСВреки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари