Средно 34 лв. за ток за октомври в Западна България

Застудяването очаквано повишило потреблението
Обновена: 23 ное 2014 13:06 | 23 ное 2014 12:41, Веселина Йорданова
70
Средно 34 лв. за ток за октомври в Западна България
Снимка: архив, БулФото

Средната сметка за електроенергия за клиентите на ЧЕЗ за октомври е 34 лева, а средното потребление - 196 квтч, съобщиха от компанията.

Данните показват, че повече от половината (54%) от битовите потребители в Западна България ще платят фактури в размер до 30 лева.

С понижаването на температурите и настъпването на отоплителния сезон потреблението на електроенергия традиционно се повишава.

За сравнение през септември средната месечна консумация е била 178 квтч, а в дните с рязко застудяване (25 и 26 октомври) товарите по мрежата на ЧЕЗ са се увеличили средно с 24% в сравнение с предходните дни.

„За съжаление процентът на домакинствата в България, които се отопляват на електричество, е значително по-висок от този в останалите страни от Европейския съюз. Напомняме на нашите клиенти, че в големите населени места мрежата не е проектирана да издържа отопление на ток и съответно повишените товари могат да доведат до претоварване и сривове в захранването“, каза Димчо Станев, Директор „Обслужване на клиенти“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е да за миналия месц сметкаат за ток, ми беше 50 лв, но за това пък Газта ми беше 150 лв.Аз пък се чудя ти в Маями как изразходжаш толкова ток?!? Ще вметна и аз нещо от щатите... Сестра ми живее в Чикаго и плаща 700 $ на месец (като това включва и консумативи + озеленяване) Незнам как става, но при -30 ходят по къси ракави...Само да вметна, че са на нещо като локално парно.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мен сметката в Хамбург, Германия редовно ми е межди 200 и 250 евра, но не съм седнал да плача по форумите. Просто бачкам, изкарвам пари и си я плащам. Безплатен обяд няма.
58
1
 
0
 
! Отговори
Az sum преди 9 години
Живея в Miami Florida USA. Днес си получих сметката за ток и реших да сравня цената на ток тук и в България, ето резултата.В USA Използвани-1745kWhТотална сметка - $200.37За 1kWh - 11.48 центаTaзи сметка прeдстaвлявa 1/41 чистo oт дoхoдa ми нa Инжeнeр В България Използвани - 196kWhТотална сметка - 34ЛеваЗа 1kWh - 17.34 стотинкиФактически цената на тока е идентична в двете страни . Това са фактите , как обаче успявате да използвате толкова малко електричество , това е въпрос към всички.
57
0
 
1
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
кога ще се вдига цената на тока,това е въпроса.Електричеството трябва да стане лукс за простосмъртните.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
34 лв е средната сметка, което означава че има и много сметки от по 100, 200 лв, както и много нулеви такива. Толкова ли е трудно да се разбере. Ако там е въпросът, моята е 267 лв за октомври, което не означава, че средната не е 34 лв. Не виждам какво толкова трудно има за разбиране.Никой не ви е казал, че всички плащат по 34 лв, просто това е средното аритметично от всички сметки. Резултатите се изсичляват от програма, ила Бай *** пак си мисли, че в бакалнцита го лъжат ...
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са пълни глупости - 34 лева средна сметка. Моята е 130+, а колегите и приятелите, с които говоря нямат по-малко от 70...
54
2
 
1
 
! Отговори
До 53 преди 9 години
Навсякъде колкото повече купуваш / консумираш - толкова по-голяма отстъпка ти правят. Ама ти щом па викаш да е обратното...
53
2
 
3
 
! Отговори
зико преди 9 години
34 лв но на глава от семейството.
52
3
 
16
 
! Отговори
123456 преди 9 години
Това "средно 34 лв." е пълна измислица. Ако не се къпеш, не се переш, не готвиш, може и да платиш тази сума. То само една крушка, хладилник и телевизор ще навъртят толкова. Постоянно се правят манипулации на хората - колко е ниска цената на ел. енергията. А ако не я плащаш е най-ниска нали. НЕ ИМ СТИГНА ДА ГРАБЯТ ЕЙ!
51
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
големи сметки, голямо нещо $20 на месец ток
50
0
 
3
 
! Отговори
До 53 преди 9 години
От 52 Идеята с въвеждане на поетапна скала изглежда добра и може би въпроса е как да се облече със съдържание за да няма против.
49
7
 
6
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
Ами то и сега има социални помощи - около 900 хил.българи ги получават, включително и енергийни такива. И от тези 900 хил. далеч не всички са ***.За мен лично трябва да се въведе поетапна скала за цените на тока. Тези, които консумират повече и са по-богати да плащат тока по по-високи цени за сметка на по-бедната част от населението.
48
0
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 9 години
Наистина не мога да дам рецепта и може би помощите трябва да се насочат към тези които са работили ,но най-вероятно това никога няма да стане по редица съображения и като нищо сега могат да ме изкарат какъв ли не .
47
0
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 9 години
Е, добре де, те като нямат да си я платят, ти кой предлагаш да им я плати.
46
2
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 9 години
Да има тава услуга ,но тези хора и 10 пъти да я разсрочат те просто няма с какво да платят.
45
2
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 9 години
Ами то и сега можеш да си разсрочиш задълженията, има такава услуга - подписваш договор и готово.
44
2
 
16
 
! Отговори
учуден преди 9 години
Аз лично поне за сега нямам проблеми с цените на енергията ,но пред мен на опашката съм виждал стари хора с треперещи ръце и безмълвен поглед да питат може ли да платят само една част защото нямат пари.С оглед на това се питам тези някои които с лека ръка говорят за помощи и се чудят как някой може да няма 34 лв. мислят ли че това никога няма да им се случи и на тях.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яжте повече боб и се отоплявайте на газ. Така е най-евтинко.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами купете си тогава по един акумулатор и си ползвайте ток от него. Така няма да плащате на ЕРП-тата и ще стимулирате родното производство. Конкретно на МОНБАТ - Монтана.
41
2
 
3
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Много добре знаете , че има износ и за да може този износ да е конкурентен основната база в него е тока от АЕЦ ,докато по-скъпото производство е за вътрешно ползване ,а иначе наистина тока не е зеленчук.