Депата за отпадъци са сред рисковите проекти по ОП "Околна среда"

Екоминистърката и кметът на Бургас разгледаха строежа на депото край Братово
24 ное 2014 14:22, Анисия Иванова
1
Депата за отпадъци са сред рисковите проекти по ОП "Околна среда"
Министър Ивелина Василева и кметът на Бургас Димитър Николов в с. Братово. Снимка БТА

Депата за отпадъци са сред рисковите проекти по Оперативна програма "Околна среда". Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която днес инспектира работата по довършването на депото за отпадъци край бургаското село Братово. Причина са спрените пари по програмата.

Сред рисковите проекти са тези в Самоков, Разлог, община Бани, Русенско. Тя добави, че министерството ще се опита да спаси каквото е възможно до края на 2015-та, тъй като в следващия програмен период страната ни не може да разчита на европейски пари за такива дейности.

Финансиранията ще са само по отношение на съоръжения за предварително третиране на отпадъци. В добри темпове се движат проектите в Бургас, София, Стара Загора и Габрово. Но навсякъде има забавяне.

Сред проблемите за тази година са и бедствията, които нанесоха щети. В момента министерството събира информация от общините. Резултатите ще бъдат докладвани на Европейската комисия. Бедствията и наводненията са нанесли щети в общините Добрич, Варна, Мездра, Габрово и Бургас.

Депото за битови отпадъци край бургаското село Братово ще е готово до края на тази година и ще обслужва девет общини. Очаква се в началото на следващата година да започне да функционира, каза Василева.

Стойността на депото е 43 милиона лева. Системата за битови отпадъци ще обслужва общините Бургас, Сунгурларе, Карнобат, Руен, Айтос Средец, Камено, Несебър и Поморие.

Средствата по оперативна програма "Околна среда" бяха спрени, но за да не прекъсва изграждането на депото община Бургас осигури необходимите пари, каза по време на инспекцията кметът Димитър Николов. Сега общината очаква да получи парите си обратно.

По време на огледа днес бе показана първата клетка на депото за битови отпадъци. Тя е с капацитет 500 хиляди тона и би трябвало да покрие нуждите за около 5 години напред. Предстои изграждането на по-малко клетка за около 350 хиляди тона вместимост. Очаква се за обслужването на депото да бъдат наети 45 души на работа.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
e преди 9 години
Pisanchev,ela da ti vidya ochite na "opredelenata data".TRa ponezhe obvineniyata sa ot "treto lice".Ela !