Зърнените запаси са с над 1 млн. тона повече от 2013г.

Пред тази година са произведени 5 млн. т пшеница и 2 млн. т царевица
25 ное 2014 18:52, Десислава Попова
2
Зърнените запаси са с над 1 млн. тона повече от 2013г.
Снимка: Архив Reuters

Наличните зърнени запаси от основните зърнени и маслодайни култури в края на октомври са 6,7 млн. тона при 5,3 млн. т година по-рано, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и хрaните.

През 2014 г. в страната ни са произведени 5 млн. т пшеница, 2 млн. т царевица, 1,8 млн. т слънчоглед и 825 хил. т ечемик.

Консултативният съвет по зърното отчете днес, че има забавяне на есенната сеитба заради продължителните и обилни валежи, които са довели до преовлажняване на почвата. Друга причина е по-късното освобождаване на площите със слънчоглед и царевица, които са предшественици на зимните житни култури.

В резултат на лошото време са отчетени и редица поражения. През годината са издадени общо 673 протокола за 100% щети върху близо 200 хил. декара.

На днешното си заседание Консултативният съвет по зърното избра нов председател – Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да не си мислите, че това зърно е произведено във времето на лошото управление на Орешарски?! Нееее, Боко го донесе от двора си в Банкя! Как без да искам, вместо Банкя, щях да напиша банка. Ама то все тая, само, че банката е на Цветелина!