Награждават спасителите, открили туриста под връх Ботев

Те ще бъдат отличени за изключителните си професионални усилия
22 дек 2014 14:33, Красимир Ангелов
5
Награждават спасителите, открили туриста под връх Ботев
Снимка: Reuters

Със заповед на председателя на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров планинските спасители от отрядите в Троян, Карлово и Калофер, които участваха в акцията по издирването и спасяването на изгубил се мъж под връх Ботев, ще бъдат наградени за положените изключителни професионални усилия за спасяването на пострадалия турист.

Още по темата

Както Dnes.bg съобщи, след близо 14-часова акция при изключително тежки метеорологични условия - ураганен вятър, минусови температури, гъста мъгла и заледен планински терен, 17 планински спасители са открили туриста в местността Северен Джендем и са го спасили от измръзване.

Туристът е бил открит снощи около 00.50 часа.

По време на преход мъжът, който е имал четирима спътници, е получил контузия. С него е била установена връзка и той разказал, че е с изкълчен глезен, което му пречи да продължи.

От БЧК отново призовават да се спазват правилата за безопасно пребиваване в планините. От организацията напомнят да се следи метеорологичната прогноза, туристът да не излиза сам в планината, да има добра екипировка, зареден мобилен телефон, да поддържа непрекъсната връзка с другите хора от групата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Тман преди 9 години
тук пак сега ще се изредят 300 човека дето не са виждали планина на живо да коментират какви били спасителите каква им била работата
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност спасителите масово са доброволци и тяхната работа не е да спасяват, а да си хранят семействата. Спасяването го правят про боно, доброволно и безплатно. Коментарите ви са малко неуместни в този контекст.
1
6
 
13
 
! Отговори
мишо преди 9 години
Спасителите са спасили един турист изпаднал в беда , но всъщност това е тяхната работа. Явно има в България хора , които си изпълняват служебните задължения отговорно.