Надзиратели в затворите излязоха на мълчалив протест

Предстои национален протест на 10 януари
Обновена: 29 дек 2014 12:50 | 29 дек 2014 12:50, Анисия Иванова
4
Надзиратели в затворите излязоха на мълчалив протест
Протестът на надзирателите в Ловеч. Снимка БТА

Мълчалив протест на надзиратели от затворите се проведе в различни градове в страната. Той беше организиран от членовете на Синдиката на служителите в затворите и мина под мотото "Докога? Закон и беззаконие!”.

Протестиращите настояваха да бъде спазен Законът за МВР, в частта за заплащане на нощен труд, времето на разположение и работата през почивните и празнични дни. Надзирателите искат заплатите им да се изравнят с тези на служителите в сектор "Сигурност".

Още по темата
Надзиратели от софийските затвори излязоха на протест пред централната сграда на затвора в София около 10.00 часа тази сутрин. Около 60 надзиратели се включиха в мълчаливия протест и в Бобов дол. Подкрепят ги и колегите им, които в момента са на работа, каза Георги Стоянов, член на Управителния съвет на синдиката на служителите в затворите в България и надзирател в затвора в Бобов дол.

Ако не бъдем чути, излизаме на протест в София на 10 януари, заяви той. "Ако и този протест не даде  резултат, синдикатът ще заведе дело в съда срещу МВР", допълни Стоянов.

50 служители от затвора в Ловеч се включиха в протеста. "Ние искаме само това, което ни се полага. Не искаме да бъдем дискриминирани спрямо другите колеги в сектор "Сигурност". Затворите винаги са на последно място. Това, което се случва при другите, при нас идва със закъснение от няколко години. Не може ние постоянно да сме на опашката", каза председателят на Синдиката в Ловеч, Атанас Трифонов.

Шуменските надзиратели също протестираха заради неполучени социални придобивки. Те настояваха за повече пари за храна, за нощен труд, за работа в празнични дни и за времето, в което са на разположение. "Искаме парите, които заработваме. Както ние спазваме законите, така и държавата е длъжна да ги спазва", заявиха тази сутрин пред шуменския арест протестиращите.

Над 50 служители на варненския затвор протестираха мълчаливо пред сградата на институцията, в която работят.  Протестът им беше подкрепен от колегите им от затворническото общежитие във Варна и Разделна, от следствения арест във Варна, Добрич, Шумен и Търговище. Присъстващите запазиха минута мълчание и отдадоха почит на загиналия 34-годишен граничен полицай Асен Асенов.

Около 50 служители от единствения женски затвор в страната протестираха мълчаливо пред сградата в Сливен. Освен от надзирателите своеобразният протест бе подкрепен и от служители на следствените арести от Сливен, Ямбол и Елхово.

Надзирателите от пазарджишкия затвор протестираха срещу тежките условия на труд. Протестът и там започна с едноминутно мълчание в памет на загиналия служител от "Гранична полиция" Асен Асенов. Според пазарджишките надзиратели лошите условия, в които работят, са в основата на всички инциденти.

Областният лидер на синдиката на служителите в затворите Светлан Янакиев посочи, че не са получили парите си за нощен труд, за работа на празнични дни, както и дължимите им социални плащания. По думите на надзирателите, няма яснота дали и след 1 януари 2015 г. ще получат тези средства, предвид намаления бюджет на министерството.

Обществото не знае при какви мизерни условия работим и за постоянния риск, на който сме изложени, твърдят още протестиращите.

Днешната акция на надзирателите беше последната от предвидените по места. Предстои провеждане на национален протест - шествие на 10 януари от 13.00 ч. в столицата.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
kip преди 9 години
bravo - ima veche edna ostavka na shef granichna policia! ama snimkite na kamiona i na myastoto na katastrofata sa zabraneni li za sveta?!s malchanie nema da stane nisto. vse edno da si kriete glavite v snega.napravete Arena dialog s predstaviteli na raslichni grupi hora i obyasnete na sveta (pokanete usa, ru, fr, nemski medii naprimer) kakvo i zasto iskate, koe e vajno za vas i za sveta. po vreme na razgovorite da stoyat vsichki pravi, za da govoryat kratko, tochno i yasno.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
искаме снимка на надзирателките не на тези кочове, които сте сложили