В Берковица правят музей на Йордан Радичков

Общината е дала терен, събрани са 800 експоната
24 яну 2015 17:00,
3
В Берковица правят музей на Йордан Радичков
Снимка: БТА

Приятели и земляци на писателя Йордан Радичков се събраха днес в Берковица и отбелязаха 11-тата годишнина от смъртта му.

В двора на храма "Рождество Богородично", където той е кръстен, беше подредена фотоизложба със снимки на Йордан Радичков, повечето от които от посещенията му в Берковица и родното му село Калиманица. Протосингелът на видинската митрополия архимандрит Антим отслужи панихида в чест на Йордан Радичков, който е един от двамата българи, номинирани за нобелова награда за литература. Спомени за Радичков разказа неговият съученик от берковската гимназия Милан Милонов - Революцията.

По-късно в залата на община Берковица бе учреден инициативен комитет от 85 души, обединени около идеята за построяване на музей на Йордан Радичков в Берковица. За председател на комитета бе избран депутатът от региона доц. Борислав Великов, който е председател и на националното сдружение "Приятелите на Радичков".

Милан Миланов обяви, че към момента има събрани към 800 експоната, свързани с живота на Йордан Радичков.

От ръководството на общината в Берковица обявиха, че вече е отреден общински терен за построяване на музея и общината ще окаже пълно съдействие на комитета.

Йордан Радичков е роден и израснал в берковското село Калиманица, което днес не съществува, тъй като е останало на дъното на язовир "Огоста" при построяването му преди 30 години.

Радичков е учил в Берковица и приживе многократно е заявявал, че черпи вдъхновение за творчеството си от "прекрасния български северозапад".
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
... преди 9 години
Похвално е това! Радичков е изключителен писател, един от най-най-най-любимите ми.
1
3
 
3
 
! Отговори
a преди 9 години
ОК