Няма умрели пеликани в резервата "Сребърна"

В Силистренско са предприети мерки за ограничаване на птичи грип
3
Няма умрели пеликани в резервата "Сребърна"
Снимка: Булфото, архив

Няма сигнали за намерени мъртви птици в Силистренско, където се намира и известният резерват "Сребърна", обитаван от голяма колония на къдроглави пеликани.

Още по темата
Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид, цитиран от БТА, след като па-рано днес заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров съобщи, че е регистриран първият случай на птичи грип и че носителят на заразата е загинал къдроглав пеликан, намерен в защитената местност "Пода" край Бургас
 
Д-р Себахтин Халид припомни, че в края на миналата година на заседание на Областната епизоотична комисия са набелязани мерки за ограничаване на евентуалното разпространени на инфлуенца по птиците в България чрез диви мигриращи птици.

Мерките, които досега не са отменени, са набелязани заради установени тогава огнища на инфлуенца по птиците в държави от Западна Европа.

Предвидени са проверки за болни или умрели диви мигриращи или съжителстващи с хора птици, ветеринарно-медицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в регистрираните птицевъдни обекти и на пазарите за нерегламентирана търговия с птици.

Разпоредено е транспортирането на птици да се извършва само с изрядни ветеринарно-медицински документи за произход и здравословно състояние според Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Разпоредено е кметовете и кметските наместници да предупредят населението да съобщава незабавно на ветеринарните органи при откриване на трупове на домашни и диви птици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В резервата "Сребърна" няма ама в Народното събрание е пълно....
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По бтв вместо да дават сълзливи репортажи как хранят патки на плажа, да вземат да разяснят че водоплаващите са сред основните преносители. После кой хранил лебеди, кой ял лебеди, все тая.