Птичи грип в Бургас - намериха мъртъв болен пеликан

От МЗХ уверяват, че са взети всички необходими мерки
Обновена: 27 яну 2015 17:51 | 27 яну 2015 13:06, Анисия Иванова
23
Птичи грип в Бургас - намериха мъртъв болен пеликан
Снимка: архив Булфото

Птичи грип е регистриран в Бургас, съобщи на пресконференция заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

По думите му преди четири дни на територията на града са установени две мъртви птици – умрял къдроглав пеликан и чайка. Къдроглавият пеликан е намерен в защитената местност "Пода" край Бургас и това е първият доказан щам на птичи грип в България.

След направените изследвания е установено, че пеликанът е бил болен от птичи грип, допълни зам.-министърът, цитиран от „Фокус“.

Той увери, че няма нищо притеснително в ситуацията и че са предприети всички мерки.

По думите на д-р Пенчо Каменов, директор на дирекция "Здравеопазване на животните в България" в МЗХ, предприети са действия фермите да засилят мерките за сигурност, а стопаните, които отглеждат птици за домашна консумация - да не допускат свободното разхождане на птиците, за да не достигнат до водоем, от който биха могли да се заразят с вируса.

„Предприели сме всички мерки по цялото крайбрежие на Черно море. Ловът е забранен, както и са забранени пазарите на тези територии", добави още  Каменов.

По повод регистрирания случай на птичи грип кметът на Община Бургас Димитър Николов незабавно свиква заседание на епизоотичната комисия, съобщиха от общината.

Целта е предприемане на спешни мерки срещу разпространението на заболяването, така че случаят да остане изолиран, за да не се превръща в огнище. Специалистите не изключват вирусът да е останал в умрялата птица и да не се е разпространил.

От общината съобщават, че е определена 3-километрова предпазна зона и 10 километра надзорна зона около огнището - защитената местност Пода.

Селищата, които попадат в зоната, са Бургас, с. Димчево, с. Твърдица, с. Маринка, с. Черни връх, ЗМ „Пода”, ЗМ „Узунгерен”, поддържан резерват „Атанасовско езеро”, ЗМ „Бургаски солници”, ЗМ „Вая” и ЗМ „Устие на р. Изворска”.

Като превенция срещу заразата се забранява ловът на пернати животни утре и в събота, когато са последните разрешени по закон дни за улов на пернат дивеч.

„Няма повод за притеснения. Случаят е изолиран. Мерките, които трябва да се вземат, са превантивни и всички жители на общината трябва да се съобразят с тях", заявиха след срещата в Областна управа областният управител Вълчо Чолаков и кметът Димитър Николов.

Вижте още по темата във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
Simeon преди 9 години
Птичи вирос ...
18
2
 
2
 
! Отговори
собственика на саита преди 9 години
Даи малко пропаганда, че продажбата на ваксини е замряла. Все ше се окачи некои балък.
17
2
 
1
 
! Отговори
абсолютно преди 9 години
До чудоТочно така!Не може да е хем мъртъв, хем болен, щото болният, колкото и да е болен е жив.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно го бяхме забравили тоя грип. Ако не ви се получи масовата психоза пробвайте с "лудата крава" отново. Избор голям.
15
2
 
3
 
! Отговори
Ма сте и Вие.. преди 9 години
Значи няма свободна лаборатория да засича замърсеността на въздуха, няма лаборатории на колела да хваща по митниците храни с повишени нива на пестициди и др. Няма лаборатории да контролира големите вериги като Била, Лидъл и сие всяка седмица, ...ама един пеликан чекирахте между междите и той се оказа грипозен?! Ами да бяхте проверили още два три от ятото че можеше и спин да намерите *** такива!Стига с тези подвеждащи новини, умните хора ви се смеят, а глупавите не четат :)Откак ви купиха :)
14
4
 
8
 
! Отговори
д-р Пеликанов преди 9 години
Преди 10 г., когато за пръв път измислиха птичия грип у нас, гледах телевизия. Имаше репортаж от резервата "Сребърна" край Силистра. От репортажа видях, как двама *** хванаха пеликан "болен от птичи грип", опърлиха го, опекоха го и го изядоха. На масата им имаше пъпчива кана с вино. До сега няма съобщение тези двама *** да са умрели от птичи грип. Яжте пчелни продукти, най вече прополис и грип за вас няма да има. Противогрипните ваксини нека останат за този който е платил тази статия.
13
3
 
6
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 9 години
Какъв "ПТИЧИ ГРИП" , бе ?!?!............ Явно НЕ им вървят добре продажбите на противгрипни лекарства и ваксини и решиха малко да НАТЕГНАТ положението и поуплашат по - тъпичките и вярващи на всичко Българи............ Нали трябва да се "ВРЪТНАТ" ЕДНИ МИЛИОНИ........ За да има за "ЛАПАНЕ" от определени среди......... ;) :) ;) :) !!!
12
4
 
4
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 9 години
Птичи грип в Бургас - намериха мъртъв болен пеликан.Болния мъртав пациент ще бъде излекуван до седмица заявиха от Министерството на Здравеопазването!
11
2
 
4
 
! Отговори
Д-р МЕНГЕЛЕ преди 9 години
Викайте другарката Бокова(втори мандат шеф на ЮНЕСКО) да направят един банкет със "от пиле мляко" и да удължат с новата министърка на туризма летния сезон!Бла бла бла!
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали пък рибата която е погълнал не е боледувала от заразна болест
9
6
 
2
 
! Отговори
Меден рудник преди 9 години
Дъ бъде Смърт
8
4
 
4
 
! Отговори
Сондюка преди 9 години
Продавам елексир против тоя грип 62 градосов,7лв на литар
7
4
 
9
 
! Отговори
чудо преди 9 години
Баси пеликана.. хем болен,хем мъртъв.. дано поне не е заразен!
6
6
 
4
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Най после нещо по-интересно.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мъртав болен пеликан-такова нещо няма!
4
9
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Новата заплаха за страната ,една бомба в центъра няма ли да свърши работа веднъж завинаги,и без това е най готиния град за живеене.
3
5
 
4
 
! Отговори
мангаууу преди 9 години
това е холерия ве брат ми
2
4
 
13
 
! Отговори
Ирлански учен преди 9 години
Ден първи: Еболата е навсякъде.Ден втори: Еболата тайнствено изчезва от новините.Ден трети: Птичи грип!........rinse and repeat
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко мара втасало .....