Само 21 акта за нарушаване на забраната за пушене във Варна за година

Без полиция здравните инспектори проверявали трудно
7
Само 21 акта за нарушаване на забраната за пушене във Варна за година
Снимка: Impact Press Group, архив

Служителите от Регионалната здравна инспекция във Варна са съставили само 21 акта за нарушаване на забраната за пушене на обществени места през миналата година. Това съобщи за в. „Черно море“ д-р Юлия Витлянова, началник на отдела за профилактика на болестите и промоция на здравето.

Проверките, извършени в търговски, административни обекти, в учебни и детски заведения, са 2675 на брой.

Повечето от хванатите в крачка са обикновени граждани, най-често мъже. Те са глобени с по 300 лева. Наказаните бизнесмени, разрешаващи пушенето на закрито, са малко. През миналата година санкционираните фирми са 2, като наложените санкции са от 3000 до 5000 лева, уточни д-р Витлянова.

Тя призна, че в много от заведенията в града се пуши, но без полицията здравните инспектори извършвали трудно проверките. Тютюнджиите нарушители отказвали да се легитимират пред представителите на РЗИ, а докато дойдат органите на реда, изчезвали яко дим.

Част от хванатите да пушат на закрито са служители в административни учреждения, добави д-р Витлянова.

Непушачи и майки с деца са хората, които подават най-често сигнали за пушене на закрито в обществени места във Варна. Всекидневно на горещия телефон в Регионалната здравна инспекция в морската столица се обаждат по трима-четирима граждани, а по около седем сигнала постъпват и по електронната поща.

Много от оплакванията идвали и от ядосани хора, които искали да си изпият сутрешното кафе в любимото заведение без тютюнев дим. Доста обаждания обаче имало и във вечерните часове, когато телефонът в РЗИ е включен на електронен секретар.

Проверките продължават с пълна сила и през новата 2015 година. Промяна в забранителния режим няма, обобщи д-р Витлянова.

Автор: Ставри Стефанов
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: забрана за пушенеВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Mariner преди 8 години
Във варненските кафенета се пуши редовно и дори се предлагат купички с вода вместо пепелници. В някои заведения като Палавия Джак даже част от персонала пуши вътре.
5
0
 
3
 
! Отговори
slav преди 9 години
Във Варна се пуши във всички заведения и по всяко време.Инспекторите първо се обаждат по телефона ,че идват на проверка,а когато пристигат всичко е чисто,вземат си 300 лева за телефонното обаждане и си тръгват!!!!!В България има ЗАКОНИ,НО ТЕ НЕ СЕ СПАЗВАТ. НЯМА СЪД ЗА ПРОВИНИЛИТЕ СЕ!!
4
0
 
3
 
! Отговори
доколенков преди 9 години
ми те Варненци въобще не пушат!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да обясня- проверката не се прави веднага, вашия сигнал ще бъде записан и ще ви кажат номер, по който можете да проверите развитието по случая. НО проверката ще се извърши, когато изспектора му скимне в период не повече от 10 дни след подаването на сигнала!!! Съветвам да не се възмущавате и предупреждавате нарушителите. Дори запис от видеонаблюдение не се смята за доказателство и не се ползва за глобата. Просто трябва да има късмет, някой да пуши и в това време да тече проверка... ФАКТ-ПРОВЕРЕНО
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези проверяващи кога правят проверките - вероятно когато няма никой. Почти няма случай да вляза след 19часа в заведение и там да не се пуши. РЗИ да вземат да си направят някакъв график и вечер да правят проверки по сигнали, а не да се свързваш с телефонен секретар. Изобщо , в момента, всичко е ЕДНА ГОЛЯМА ПОНОГРАФИЯ!!!!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във Варна всичко зависи от това, каква е лепенката на охранителната фирма, отговаряща за обекта.