Не са открити нови огнища на птичи грип в Бургаско

Няма засегнати птици в личните стопанствата и дворовете
29 яну 2015 12:32, Анисия Иванова
1
Не са открити нови огнища на птичи грип в Бургаско
Архив: Булфото

Няма открити нови първични огнища на птичи грип в Бургаско, съобщи д-р Георги Митев, директор на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) в Бургас. По думите му няма засегнати птици в личните стопанствата и дворовете.

Към момента са подадени три сигнала за умрели птици, пробите са проверени от експерти на агенцията в Бургас, каза още д-р Митев.

Още по темата

В понеделник е имало сигнал за три мъртви птици на езерото Вая. Една от тях е бил голям корморан. "Останалите две не си личаха какви са. Изпратени са проби, като те са отрицателни за птичи грип", обясни д-р Митев.

Вчера е имало сигнал за умряла птица на южния плаж на Несебър. „Колегите се отзоваха, но не са намерели такава, обхождайки плажа", обясни директорът, цитиран от „Фокус“.

На 27 януари стана ясно, че щам на птичия грип е открит в труп на къдроглав пеликан, намерен в защитената местност "Пода" край Бургас.

От МЗХ веднага увериха, че са взети всички необходими мерки и няма нищо притеснително. От общината веднага предприеха спешни мерки срещу разпространението на заболяването и въведоха 3-километрова предпазна зона и 10 километра надзорна зона около огнището. Като превенция се въведе и забрана  за лова на пернати животни.

На стопаните на домашни животни бе препоръчано да не допускат свободното разхождане на птиците, за да не достигнат до водоем, от който биха могли да се заразят с вируса.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари