Климатът се променя, ще отглеждаме киви и смокини

Експерт на НИМХ: Оставаме си с четири сезона
Обновена: 30 яну 2015 08:05 | 30 яну 2015 08:05, Веселина Йорданова
30
Климатът се променя, ще отглеждаме киви и смокини
Снимка: архив, Ройтерс

Заради климатичните промени ще отглеждаме сливи, киви и смокини, прогнозира в интервю за БТА проф. Веселин Александров - директор на Департамент "Климатология и Агрометеорология" към НИМХ-БАН.

"У нас има малка тенденция към размиване на сезоните, тъй като температурата през зимата се повишава, а през пролетта и есента намалява", каза ученият. По думите му това кара хората да мислят, че у нас вече има два сезона, но за това трябва да бъдат изпълнени метеорологични закономерности и условия. В България в момента нямаме субтропик, оставаме си с четири сезона и аз мисля, че още дълго време ще бъде така, коментира професор Александров.

Промените в климата са комбинация от човешката дейност, при която се отделят парникови газове в атмосферата, както и от природни фактори като наклон на оста на Земята, океански течения и слънчева активност. Въпреки климатичните промени, в България си оставаме на територията на умерения континентален климат, при който има четири сезона, подчерта специалистът.

Очаква се с промените на климата аномалиите във времето да продължат и наводнения като миналогодишните да продължават с по-голям интензитет, а сушите, които се наблюдават на територията на нашата страна да се увеличават, прогнозира експертът. Според него ще има проблеми и с водните ресурси - за напояване и за питейни нужди.

Хората трябва да мислят за години напред, да създават изпълними планове и стратегии, за да се смекчат негативните последствия от промените на климата, коментира проф. Александров.

Почти всички климатични модели през последните 20 години, които включват Балканския полуостров и територията на България, сочат спад на валежите през топлата част на годината, когато се сеят, поникват и формират добив растенията, подчерта експертът. Според него у нас бихме имали проблем, ако спадът на валежите достигне 20-30 процента. При такъв сценарий се очаква проблеми с водата да имат районите на Югоизточна България, Североизточната част над Добруджа, която и през 20-ти век е най-засушената в страната, както и Софийското поле.

За отражението на климатичните промени върху българското земеделие са правени изследвания и математически модели, като са включвани различни сценарии за бъдещето на добивите на различни култури. Оказва се, че пшеницата ще продължи да се развива на нашата територия, а царевицата би трябвало да се полива повече, каза професорът, който е разработвал част от изследванията.

Има различни мнения за бъдещето на Добруджа. Заявявам, че Добруджа няма да стане пустиня и ще остане житницата на страната, освен ако няма проблем с шистовия газ, коментира проф. Александров. По думите му в района ще продължи да се отглежда пшеница, като сортовете трябва да се променят, за да се адаптират към по-топлия климат и по-малкото влага. При поливане на царевицата добивите могат да се покачат с 50 и повече процента, коментира още специалистът.

Въпреки климатичните изменения, отглеждането на маслини и цитруси на българска територия не е удачно, смята ученият от БАН. Портокали ще могат да се отглеждат около Сандански и Мелник, но не и в Борисовата градина, отбеляза той.

За да се развие едно маслиново дърво са необходими поне 40 години, имаше такива проекти в южната част на страната през последните години, но замряха, коментира проф. Александров. Аз лично бих предпочел да има плантации от сливи или друго, което вирее добре на българския климат и може да бъде от полза, добави той.

По думите му това трябва да са не съвсем нови култури, не генномодифицирани, а такива, които са по-сухоустойчиви, по-топлолюбиви и могат да издържат на климатичните промени.

У нас би могло да се отглеждат киви, както и смокиня, която има голямо бъдеще за страната, посочи експертът. По думите му в Пловдивско могат да се отглеждат плантации от смокини, които бихме могли да изнасяме и в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: НИМХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Кристиян преди 9 години
Щом този "експерт от НИМХ-БАН" го казва, значи много добре ще стане .... Ще падне поголовно "ашладисване" на киви със слива ... и ще имаме "космата слива" ..... Това ще е БГ приноса от БАН в обогатяването на м/ународното развитие на културите на плодовете ....
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дано, че ми писна от турските лимони пропити с отрови.
16
5
 
2
 
! Отговори
ВСИЧКО Е ПАРИ преди 9 години
РАЗРЕШАВАМ ДАСЕ ДОБИЕ ШИСТОВ ГАЗ ОТ МОЯТА НИВА ,,,,СТИГА ОФЕРТАТА ДАЕ ИЗГОДНА ,,РАЗБИРАСЕ ЧЕСЕ НАМИРА В ДОБРУДЖАТА
15
0
 
7
 
! Отговори
Ашладисания преди 9 години
А, добро утро! Че аз у нас си отглеждам една слива от 23 години!
14
1
 
3
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
Има и киви и арония и маслини и лимони."Професора" да пита как и къде.Ще му кажа.
13
0
 
20
 
! Отговори
60 сек. преди 9 години
А банани кога? Все пак сме бананова република, а банани няма...
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вуйчака колко смокинова е изпил, тия представа си нямат.
11
2
 
4
 
! Отговори
42 преди 9 години
АЙ, СИКТИР. СКОРО В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА СКОРПИОНИ И ТАРАНТУЛИ. ЩЕ ИМА ПИТОНИ И КОБРИ. А В НАШИТЕ РЕКИ ЩЕ СЕ РАЗВЪДЯТ КРОКОДИЛИ. ТОГАВА ЩЕ ЕМИГРИРАМЕ В РУСИЯ, КОЯТО ЩЕ НИ СЕ СТРУВА КАТО РАЙ.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма пръскане на кемтрейлс повече от 9 години над България от ниско летящи самолети! Няма!!! А негов колега от НИМХ каза че същите самолети не пръскали химикали и отрови, а в техните двигатели СЕ ВПРЪСКАЛО ВОДА!?! за да се охлаждат!? Е, този човек е за две Нобелови награди. Да впръскаш вода в двигател с температура на изгаряне над 850 градуса!?! Българите не им се вярва, че това не са обикновенни пътнически самолети, както са на лайв-трафика. Нека обаче да се загледат повече към тях и да мислят.
9
1
 
3
 
! Отговори
До-6 преди 9 години
Умнико , първо се научи да гледаш по далеко не само около носа си.Пишеш глупости не прави изводи относно отглеждането на овошки какво при вас вирее .Вземи почети и тогава коментирай .
8
2
 
13
 
! Отговори
дядо Мраз преди 9 години
То и сега се отглеждата Смокини. Дори и в Северна България. И киви, в малки райони на южна България. Ще повярвам, че има генерална промяна в клибата ни, само когато тук почнат да растат кокосови палми и ананас. А до тогава климата ни ще продължи да съществува около равновесното си положение - с кратки колебания в по-дъждовната или по-сухаа, респективно по-скудената и по-топлата граница. Но това не е генерална промяна, това е само колебание около равновесната точка.
7
3
 
4
 
! Отговори
бай Щъ до 9 преди 9 години
Недей така, тоя път е прав Сиднито , всяка година като си ходя до бг и все повече от дворовете на комшиите са покрити от добре поддържан райграс , а зеленчуци имало бол на пазара....и предпочитат да си пият кафенцето у Търново
6
0
 
17
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Не се косете, вОда има, акъл нЕма.
5
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
в троянско сливи се отглеждат повече от 100 години и друг път съм писала вместо тютюнучените от бан да кажат какво може да се отглежда на тези почви
4
2
 
20
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 9 години
Всички Махмурлиеви сме за глобалното затопляне, щото ще има повече плодове-суровина за пиячка!
3
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че те и сега си се отглеждат. В дворовете на хората има масово киви в Пазарджишко.
2
0
 
34
 
! Отговори
3 преди 9 години
В момента у нас се отглежда и киви. Баба ми гледаше смокини в Горна Оряховица, другата- с Свищов. И досега дръвчетата виреят добре. А сливи у нас се отглеждат от векове.
1
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-жо Йорданова, съдейки от статията ви вероятно не сте запозната, но ние и в момента отглеждаме на територията на България сливи и смокини!