Разширяването на пътя Бургас - Слънчев бряг се отлага

Не са довършени екооценките и отчуждителните процедури
Обновена: 30 яну 2015 16:53 | 30 яну 2015 16:52, Миглена Иванова
4
Разширяването на пътя Бургас - Слънчев бряг се отлага
Снимка: архив, БулФото

Разширяването на пътя между Бургас и Слънчев бряг се отлага за неопределено време. Строителни дейности по отсечката през тази година няма да се осъществяват заради недовършения подробен устройствен план, както и парцеларен план, неосъществените отчуждителни процедури, липсата на екологична оценка и на финансиране.

Това стана ясно от пресконференция на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Бургас, съобщава агенция „Фокус“.

Изграждането на четирилентовия път между Бургас и курорта стартира през 2012 г., по времето на първия мандат на Бойко Борисов. Министър Павлова обвини кабинета на Пламен Орешарски за „замразяването“ на работата по трасето.

По думите на Павлова най-критичните участъци от пътя са обходите на Ахелой и Поморие, където има и защитена зона в обхвата на европейската екомрежа НАТУРА.

Правителството е стартирало процедурата за екооценка на този участък. Чак след това ще може да се стартират отчуждителните процедури, за които по първоначални оценки са необходими около 17 млн. лева. Отделно строителството на пътя ще струва около 87 млн. лева.

Павлова обясни, че приоритет на кабинета е да подготви парцеларен план и екооценка на отсечката, както и да проведе отчуждителните процедури през тази година. „Ще се опитаме да подготвим паралелно и тръжните документи. За този сезон няма да можем да имаме строителни дейности", коментира тя.

Лиляна Павлова допълни, че изграждането на пътя Бургас – Слънчев бряг ще се осъществява със средства от бюджета и от заеми, тъй като той не е включен за финансиране от европейските програми.

Предшественикът на Павлова – Десислава Терзиева, планираше да включи отсечката в програмата „Транзитни пътища“ VІ, която се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка. Правителството обаче, при дискусиите за бюджет 2015 г., на практика блокира програмата, тъй като спря държавните гаранции по заемни споразумения, с изключение на това за строителството на газовата връзка с Гърция и за санирането.

Междувременно след края на зимата ще започнат ремонти по критичните участъци по трасето.

В Бургас Павлова съобщи още, че стартира процедура за проектиране на дейностите по укрепване на свлачището по пътя за Малко Търново. За финансиране ще се кандидатства пред фонда за бедствия и аварии.

Министърът допълни, че са необходими още 1,4 млн. лева за довършването на пътя до Малко Търново. Недостроената отсечка е с дължина около 3 км.

Още новини от сектора на имотите четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен, не трябва да има разширяване.. На когото му харесва Слънчев бряг и Бургас, нека да почака. Тълпи се народе. Такива места в Щатите няма да намериш.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами вместо да дадете 100 млн за строителсвото на този път, по-добре постройте АМ Черно море до Кошарица. Ефектът ще е по-голям.
2
1
 
2
 
! Отговори
Ами кво праим с преди 9 години
лентичките за Велики?! Докога ще го държите на диета, вече три месеца сте на власт!
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На ГРАБ не им трябват вече магистрали, мина им модата при предишното дерибействане на Тиквата и тикварите! Сега ще оскубят държавата със санирането!