Вторично огнище на птичи грип е открито в село в община Камено

Засега няма опасност от епидемия
Обновена: 31 яну 2015 16:46 | 31 яну 2015 16:37, Веселина Йорданова
4
Вторично огнище на птичи грип е открито в село в община Камено
Снимка: архив, БулФото

Вторично огнище на птичи грип е открито в село Константиново, община Камено, съобщи д-р Георги Митев, директор на областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Бургас пред "Фокус".

Още по темата
Огнището е открито в задния двор на къща в селото. Това е потвърдено клинично и патоанатомично, а днес и лабораторно, но официално ще бъде обявено в понеделник. Селото граничи с езерото Мандра, където има много диви и прелетни птици.

„Ние сме взели всички мерки още от вчера. Всички съмнителни кокошки от двора и съседните два двора са унищожени и загробени, както е по регламент”, каза специалистът. Дезинфекцирани са дворовете на къщата и съседните й 4-5 къщи, както и самата улица. „Опасност от епидемия няма, когато се спазват елементарни хигиенни изисквания”, категоричен бе д-р Митев.

Той обясни, че за да се разболее от птичи грип човек, ако изобщо вирусът мутира до степен да може да бъде предаден на хората, трябва да има продължителен контакт с болна птица. Вирусът не е устойчив дори на сапун. Д-р Митев каза, че засега няма опасност от епидемия. „Единствената опасност, която трябва да предотвратим, е да не се разпространи по птиците и то в промишлени ферми”, каза още той.

Всички жители на селото са предупредени за мерките за ограничаване на разпространението на птичия грип. Птиците трябва да се прибират в затворени помещения, фуражът им да не бъде навън, при почистването на птиците трябва да се измиват ръцете и да се сменят дрехите, за да не разпространяват самите стопани вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Каменоптичи грип
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и комшийката е една съмнителна кокошка , ама не въви да я загроби човек...
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kato ne e opasen za horata interesno zashto na zapad vsichki kokoshki gi ubivat i zdravi i bolni???