Бедствено положение в Смолян, река Черна излезе от коритото си

Частично бедствено положение е обявено и в Бургас, и в Болярово
Обновена: 1 фев 2015 14:04 | 1 фев 2015 10:03,
19
Бедствено положение в Смолян, река Черна излезе от коритото си
Снимка: БТА

Бедствено положение обяви община Смолян. Заради продължаващите валежи река Черна излезе от коритото си на няколко места в града, съобщи областният управител Недялко Славов, цитиран от БНР.

На този етап сериозните проблеми са единствено в община Смолян, така че няма да свикваме Областния кризисен щаб. От наша страна подготвяме искане до щаба на българската армия, за да помолим личния състав на поделението да се включи в пълненето на чували и в правенето на диги. Постъпват постоянно сигнали за свлачища, за срутвания по пътищата. Имаме сигнал от община Рудозем, че е прекъснат пътят към село Оглед и там нивото на река Арда се е вдигнало някъде с около три метра. Прелива язовир "Златоград" с около 30 см., обясни Славов.

Още по темата
Мобилизирани са всички институции в града, за да не се допусне наводнение и опасност за хората. Подобно количество дъжд се изля през 2005 година на 5 срещу 6 август - 218 л на кв метър. Тогава нанесените щети след пороите в общината бяха за 14 млн лв., имаше и жертви в Смолян и Чепеларе.

Частично бедствено положение е обявено и на територията на град Бургас, особено за кварталите „Долно Езерово” и „Лозово”, съобщи кметът на общината Димитър Николов за "Фокус".

Снощи са евакуирана 10 души от кв. „Долно Езерово” и вилно селище „Черниците”. Те са настанени в общинските социални домове. Затворен до сутринта е бил пътят Ветрен – Бургас, Бургас – Долно Езерово – Лукойл и пътят за с. Извор.

Към момента затворен остава пътят за кв. Долно Езерово, тъй като от единия до другия си край кварталът е непроходим заради многото вода. Общо наводнените къщи са 120 основно в кварталите „Долно Езерово” и „Лозово”, има и 10 къщи в кв. „Сарафово”.

В момента кметът Николов пътува към „Черниците” и Ченгене скеле.

Частично бедствено положение е обявено и в крайграничната ямболска община Болярово. Река Поповска е преляла.

В село Попово са наводнени дворове и приземни етажи на 15 къщи, съобщи замeстник-кметът на Болярово - Нина Терзиева. Хората са изведени от домовете си и са при свои близки. От Общината уточниха, че причината за излизането на реката от коритото са интензивните валежи, а не скъсване на язовирна дига.

Затворен е пътят Елхово- Болярово при село Златиница. Очаква се до обед водата да се оттегли и движението да бъде възстановено.

Нивото на река Тунджа при Ямбол и Елхово е далеч от критичните стойности и няма опасност от разливи.

Пътят Белово – Юндола е изцяло затворен заради паднали дървета, които се отстраняват. В момента екипи на ОПУ и РД ПБЗН са в района на засегнатите участъци и провеждат дейности по отстраняването на дърветата и почистване на пътното платно.

Алтернативният маршрут е по пътя Варвара – Велинград – Юндола. Снежната покривка е около 15 см по това направление.

Бедствено положение е обявено и в община Дългопол, област Варна, съобщи кметът Маринка Иванова. Прелял е язовир "Елешница" и са залети ниските части на общината. Има евакуирани три семейства и няма опасност за останалите. Хората обаче не искат да се евакуират, каза още Иванова.

Екипи на противопожарна и аварийна безопасност в момента отводняват региона. Всички ангажирани институции са на място. Надявам се, каза Иванова, да успеем да овладеем положението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 9 години
В момента съм в смолян и не видях някакъв проблем освен че вали суграшица и по улиците тече кална вода.
11
1
 
1
 
! Отговори
Dolno Ezerovo преди 9 години
Сега вече Долно Езерово си отговаря на името. :D :D :D
10
1
 
0
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Дано не прелее яз. Цонево, който е най-голям в Североизточна България, тогава бетствието ще е огромно.А ние...ние, както винаги не сме готови .
9
3
 
19
 
! Отговори
Емел етем преди 9 години
С изхраждането на Водното огледало до Смолян климатолози предупреждаваха ХИЛЯДОКРАТНО това заедно с поголовното изсичане на гори практикувано от 25г в Смолян ще доведе до бедствия затопляне в климата бури и целогодишно липса и на снежинка сняг.Горите са белите дробове на Родопите и бяха унищожени Вече нищо не ще спре водата ,вятъра и бурите от това да променят климата не само Смолян.Да се върнат лесничейските стопанства с масово залесяване и да се спре сеченето на гори
8
1
 
31
 
! Отговори
25г. Сеч и крадене преди 9 години
Крадливите родопски Биснесмен *** изсякоха милиарди тонове Борови гори които поддържаха песъчливо ронливите родопски почви като предотвратяваха именно ерозията и такива бедствия свлачища и водни бедствия Сега *** Бзнесмените от Смолян реват ,но Бог ги наказва за безпределно кладливата *** с управници в Смолян -областни ,кметове и общински крадци която унищожиха родопите ,позлатиха челядтта си докараха бедствия на хората с НЕЛЕГАЛНИЯТ износ на дървесина
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да ги изкара армията като няма нафта? +
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горките хора ! Само че 8 не са виновни само "другарите" или "демократите", при първоначалното натрупване на капитали ,та и след това първо се съсипва природата. Даже и в прехвалената Англия и континентална Западна Европа и Америка.
5
3
 
40
 
! Отговори
еколог преди 9 години
Това е другари вашето разбиране за демокрация . Да си правите каквото си искате . Е изсякохте горите сега всяка година ще има наводнения . Никога в България това чудо не е било . Необразованите и прости кадри на ДПС понеже няма какво да правят сечат дървета и гледат риба в язовирите . Това е , ако искате продължавайте и ще се страдате .
4
5
 
5
 
! Отговори
ГС ГРУ ФСБ РФ! преди 9 години
Армията да изкара 20 БТР-60 и 150 ЗиЛ 131 и да евакуира жителите!
3
1
 
52
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Изсякоха огромни хектари гори последните няколко години, тепърва ще чуваме такива новини и въобще за бедствия
2
5
 
0
 
! Отговори
do 4 преди 9 години
Kvo vika6 ?
1
5
 
40
 
! Отговори
клолпшч преди 9 години
Къде е армията ? Защо пожарната трябва да разчиства ? Или "военните" гледат да не си изцапат кубинките,дадени им при постъпване, нужни им при пенсиониране ?????