Спират временно издирването на загубените момчета в Рила

Спасителният отряд е бил затрупан от лавина
1 фев 2015 14:00,
49
Спират временно издирването на загубените момчета в Рила
Снимка: Архив Reuters

Временно се прекратява спасителната операция по издирването на трите изгубени момчета в планината, поради изключително тежките метеорологични условия. Първият спасителен отряд е попаднал на лавина, която е затрупала половината от спасителите, съобщи председателят на Български червен кръст Христо Григоров за „Фокус”.

Той поясни, че спасителите са живи и здрави и се връщат в базата.

Както Dnes.bg писа, три момчета се изгубиха в Рила, след като вчера са тръгнали от хижа "Рилски езера" към хижа "Иван Вазов".

„Обстановката е много тежка. Духа ураганен вятър. Ще изчакаме времето да се нормализира и веднага ще възобновим спасителната операция. В момента се изравя останалата част от планинските спасители, които са затрупани от лавината”, допълни още Христо Григоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
5
 
! Отговори
Кривондел преди 9 години
До Не съм планинарДа, не сте планинар. Определено. На Иван Вазов няма обхват. Ходенето става с пешеходен GPS (моят работи с 2 батерии AA, около 20 часа), който може да ти помогне да останеш жив в подобна ситуация, или да ти даде самочувствието така да се зачукаш в друга, че да няма измъкване :)))Никоя техника не може да замести опита и разсъдливостта. В лошо време сме се отказвали да ходим нагоре, колкото и пораженчески да изглежда. ТАКА СЕ ПРАВИ.
41
2
 
0
 
! Отговори
Не съм планинар преди 9 години
Тряя са разчита на новите технологии,а не хамалското търсене...
40
3
 
0
 
! Отговори
Не съм планинар преди 9 години
Доколкото прочетох,снощи е имало връзка с тях.Това означава,че са имали GSM и батерия.Мое ли да си толкоо *** да тръгнеш при тия цени на GPS-и /от 30 лева нагоре при мобилните оператори за смартфони/ без GPS?Изглежда мое.Тва е същото кат тиа дет са бяха загубили над Карлово до Тъжа лани.Ми така е.Убавото е,че са намерени...
39
1
 
14
 
! Отговори
Кривондел преди 9 години
Браво на момчетата - вече са на хижа Вазов! БРАВО. Отдъхнах си!Браво и на спасителите - поклон пред жертвоготовността!Ех, да беше сега горе Емо - да им сготви от своята прелестна вряла леща :)В който ред на мисли - тая зима кой остана на хижата?
38
5
 
0
 
! Отговори
до предните двама преди 9 години
Колкото жена му на Петко Сертов плати, за това, че се пръснаха милиони левове да издирват някакъв ***, дето го е додгонил климактериума, толкова и тия ще платят. Преди да искат, да помислят какво са дали на тая дървава. Укриват доходи, данъци и осигуровки, ама после всеки реве като вдовица за ***, че държавата и по- точно парите, които съвестните данъкоплатци внясят за нуждаещи се трябвало да отидат при филанкишията. Ако бяха си седяли с къщи над учебниците щяха да са живи и здрави, ама ....
37
3
 
9
 
! Отговори
Кривондел преди 9 години
Повтарям го - за да се чете. Моля ви, спазвайте тези правила! Винаги носете и телефона си добре зареден, моля ви изключвайте го горе (на много места няма обхват и батерията се разрежда ) - дръжте го на топло до тялото и го включвайте само при нужда!Хора, моля ви, знайте едно - в планината зимно време се ходи с храна, РЕЗЕРВНИ ЧОРАПИ, РЕЗЕРВНИ ШАПКА И РЪКАВИЦИ, РЕЗЕРВНА БЛУЗА И СПАЛЕН ЧУВАЛ. Желателно е и лавинна лопата и котки, но да кажем, че това е за напредналите. И, пропуснах - ЧЕЛНИК!!!
36
2
 
7
 
! Отговори
Кривондел преди 9 години
До Анонимен (коментар 37)Интересно как точно си представяте, че форумната тролска мизантропщина помага на някой за нещо.Аман от *** критикари! В тези ситуации ПЪРВО гледаш да си от полза и чак ПОСЛЕ сядаш да правиш разбор.Я като си толкова голям пич и НЕ-пикльо - вземи кажи на нас, пикльовците, какво се прави в планината....дрискащ мнения форумен плъх такъв! Нито един планинар не би написал нещо подобно, в това съм убеден.
35
2
 
3
 
! Отговори
Вуйчо преди 9 години
До Анонимен 37 ... ПИЧ , СПОКОЙНО ...ТЕ РАБОТЯТ Е ЩЕ СИ ПЛАТЯТ ВСИЧКО ...ДОРИ И НА РАЙНХОЛД МЕСНЕР СЕ Е СЛУЧВАЛО , АКО ЗНАЕШ КОЙ Е .... НА ТЕБ НИКОЙ НЯМА ДА ТИ ИСКА СТОТИНКИ ...
34
0
 
5
 
! Отговори
Вуйчо преди 9 години
До ртСПОКОЙНО ... ВСИЧКО Е НАРЕД ... ХИЖАРЪТ НА Х.ИВАН ВАЗОВ ГИ Е ПРИЮТИЛ ...ЖИВИ И ЗДРАВИ СА ....
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Техните да си ги търсят....защо да плаща данъкоплатеца, че мама и тате не са си възпитавали пикльовците какво се прави на планина?
32
0
 
2
 
! Отговори
планинец преди 9 години
Абе бубс-стига си се правил на филантроп-как така момчетата са "доста отговорни и сериозни",а пък не са,наистина,преценили нещата......Справка-31!Никак не бих се изненадал,ако сегашните Доневи *** са пак точно ония от около връх Ботев!Ти лично какво би казал за случая,ако се окаже така??!!
31
0
 
8
 
! Отговори
Кривондел преди 9 години
До Бубс Прощавай - ти за кой хижар говориш? За ХОТЕЛИЕРИТЕ на новата хижа на рилските ли?А ти знаеш ли дали момчетата въобще са били вътре, или са минали транзит? "Да ги убеди като мъж-мъж да се откажат" звучи... Като че съм пропуснал момента, в който ПСС са раздали пистолети, белезници и шокови палки на хижарите. Горе всеки носи отговорност за действията си. Стискам палци спасителите да ги намерят - а и да останат невредими - тези хора рискуват живота си.
30
0
 
8
 
! Отговори
бубс преди 9 години
И аз вече не знам какво пиша...Всички знаем че в Рилски Езера няма хижари. Това си е типичен гранд-хотел.Не е като нормална хижа където комуникираш с другите туристи и хижаря, в тази хижа няма такова нещо. Така че - сами са си виновни момчетата...
29
2
 
4
 
! Отговори
бубс до планинец преди 9 години
Да си хижар това не значи да си просто хотелиер.Да, наистина ако е било нужно е трябвало да ги сплаши или да ги убеди като мъж-мъж да се откажат.Недейте мисли, че момчетата са ***, хората които ходят зимата по планините са доста отговорни и сериозни и наистина не са преценили нещата. Точно затова е хижаря - да спасиш 3 човешки живота понякога трябва да си по твърд и настоятелен.Може те намразят, но цената си струва!
28
0
 
2
 
! Отговори
4444 преди 9 години
До бубсЗимната маркировка, в никакъв случай не означава безопасен маршрут. Да, съобразена е да е по маршрут с липсваща лавинна опасност, но на много места минава съвсем близо до участъци с повишена такава.
27
0
 
4
 
! Отговори
планинец преди 9 години
....И само да добавя към написаното-още навремето един от МАЛКОТО УМНИ БЪЛГАРИ е казал,че няма сила,която да спре една глава,ако тя самата е решила да падне от раменете си!Образно казано,де,.....
26
1
 
5
 
! Отговори
КИД ШЕЛИН преди 9 години
До планинецАбсолютно съгласен с теб !!! А и хижарите не са детски учителки ,все пак ...
25
0
 
11
 
! Отговори
МАЙКАТАСИТРАКА преди 9 години
До До коментар 12В планината винаги е опасно ако си аджамия ! За справка: Това лято 3 фукльовци бая зор видяха,че и вертолет ги търси...
24
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
до кога ще спасяваме *** омръзна ми всеки ден да слушам подобни новини
23
0
 
13
 
! Отговори
планинец преди 9 години
А ти,бубс,как точно предлагаш хижаря да ги спре от това безумие??!! Може би-като повика още няколко туристи да ги понатупат и вържат за масите???!! И защо мислиш,че не ги е разубеждавал и забранявал да тръгнат на самоубииство??!!!Хората,драги,работещи по хижите-и особено на тия по високата планина-по принцип са по-хора от ония долу и са замесени от по-друго тесто!Така че-не обвинявай за нещо някого,след като не знаеш истината! Със сигурност е направил нужното и каквото могъл.....