Прекосяваме Варна само за 40 минути с автобус

В градския транспорт на морската столица ще таксуват по нова система
6
Прекосяваме Варна само за 40 минути с автобус
Снимка: Черно море

Скоро само за 40 минути ще бъде възможно да се прекосява Варна с автобус от край до край. Това ще стане възможно с реализирането на високоскоростния  BRT-коридор по проекта за интегриран градски транспорт във Варна.

Неговото изграждане започва още следващата седмица. Той ще свързва последната спирка в район „Владислав Варненчик“ със спирка “Почивка”. Пускането на коридора значително ще намали времето за придвижване с автобус от най-западната до най-северната точка на града.

Кметът на Варна Иван Портних направи експериментално пътуване с журналисти, преди да започне изграждането на коридора. То отне 49 минути. Коридорът ще минава по линията на автобус 22 от район “Владислав Варненчик”, а от Катедралата ще се включва в маршрута на 148 до спирка “Почивка”.

"В момента от най-северната до най-западната точка има четири линии. Най-бързата от тях е 148 и изминава разстоянието за 55 мин. Времето, което сме изчислили по бързия коридор, е 47 минути, обаче при сегашното състояние на пътищата и настройките на светофарните уредби. Понеже пазим автобусите и не караме много бързо. Предполагам, че с изграждането на коридора това време ще се съкрати още”, коментира от своя страна изпълнителният директор на “Градски транспорт – Варна” Злати Златев.

По проекта се предвижда реконструкция на шест варненски булеварда и въвеждането на светофарна система, която ще осигурява предимство на автобусите на кръстовищата. С пускането на бързата линия ще бъде въведена и нова билетна система.

“Големият плюс от въвеждането на билетната система ще е, че хората ще могат  да се прекачват на цената на един билет на две линии”, уточни кметът Иван Портних.

Предвижда се в пиков час автобусите да се движат на 3- 4 минути, а в останалото време на 7 – 8. Заедно с високоскоростното трасе ще се изграждат и велоалеи. “Те няма да покриват навсякъде съвсем успоредно маршрута според удобството на велосипедистите, това вече е въпрос на проектиране, което върви в момента, но в рамките на този проект изграждаме и близо 16 км велоалеи”, поясни градоначалникът.

Още следващата седмица започва изграждането на коридора. Първоначално ще се работи по бул. “Мария Луиза”, като едното от платната ще бъде затворено за движение в участъка от Червения площад до Катедралата.

Автор: Геновева Донкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Nasko преди 9 години
Тотално Сбъркан град, мръсотия..ДУПКИ, никаква организация на движението....това е пак начин да се откраднат пари от града..............Няма такъв град в България, в който НИЩО не се случва...
4
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 9 години
До Анонименизлагация...разбира се че е северна, на изток е морето!!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре се справя Портних за сега. В сравнение с предишният *** е направо супер.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква северна точка бре?Обръщача на Почивка е в най-източната точка на Варна!
1
6
 
1
 
! Отговори
борис преди 9 години
40 минути е множко за градче като варна а?