Във Видин изплетоха мартеница рекордьор - близо 17 км

800 ученици пък направиха "жива мартеница" на площада
Обновена: 1 мар 2015 14:52 | 1 мар 2015 14:52,
6
Във Видин изплетоха мартеница рекордьор - близо 17 км
Снимка: БТА

На централния площад "Бдинци" във Видин доброволци изплетоха за 6 часа и 17 минути мартеница с дължина 16 километра и 704 метра, с която ще кандидатстват за рекорд в книгата на Гинес. Досегашният рекорд е на ученици от Русе, които преди две години изплетоха мартеница с дължина 11 километра.

Близо 800 ученици пък образуваха "жива мартеница" на площада, включвайки се в инициативата "Честита Баба Марта, Свят" . Облечени в бели и червени тениски, осигурени от община Видин, те образуваха "жива мартеница". С нея е подобрен досегашният рекорд, с който е изработена "жива мартеница" от 650 участници, поставен също във Видин.

Инициативата за изплитане на най-дългата мартеница досега е на община Видин, а независимо жури от четирима представители протоколира рекорда - нотариус Богдан Тодоров, експертът от община Видин Ралица Славчева, началникът на службата по кадастър във Видин Владимир Генов и журналистът Ваня Минева. След като бъдат попълнени и изпратени формулярите, според изискванията на Гинес на английски език, се очаква след шест седмици да се получи и потвърждение за резултата, каза нотариус Тодоров.

Предварително бяха оплетени и навити на макари мартеници с дължина повече от 15 километра. На площад "Бдинци" бяха измерени координатни точки на разстояние от 72 метра, които се обикаляха с оплетените мартеници. Готовите кълбета с бяло-червена нишка са изработени предварително от самодейци от община Видин, детски градини, читалища, ансамбъл "Дунав" и много участници.

За оплитането на мартеницата днес във Видин помогнаха доброволци от местния футболен клуб, танцьори от ансамбъл "Дунав" и граждани.

На площад "Бдинци" във Видин за празника днес бе подредена и изложба от старинни оръжия, работилница за изработване на мартеници и на място се приготвяха ястия в "Юнашки тиган", отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
17 км е дължината на конците /макарите с навитите на тях конци/ или дължината на самите мартеници?Моля, уточнете, защото според видяното от снимката това е дължината на конците.И в такъв случай заглавието е неточно.
5
0
 
8
 
! Отговори
ха ха ха преди 9 години
Това ни е проблема в БГ мноооого се бави всичко дори и да има пари . Тук в селото де живея (10хил. човека) поетапно вдигнаха всички улици смениха канализацията ,асфалтираха и нарисуваха маркировката за месец два и така, че не се разбра - я в БГ се прибирам един път в годината и са си същите дупки поименно ги знае човек
4
0
 
4
 
! Отговори
Видинлия преди 9 години
До АнонименМисли и чети преди да коментираш...... аман от невежество !
3
0
 
10
 
! Отговори
Леле-мале ! преди 9 години
Видин държи рекорд и по разбити улици! Скоро ще стане година от както "Водния цикъл" яко зацикли и улиците в града станаха като след бомбардировка и това се случи с любезното и алчно съдействие на кмета Г. Гергов и бесепара Пламен Трифонов - предс. на Общинския съвет, които присвоиха милиони от 87- те милиона евро, отпуснати от ЕС за Водния цикъл! Та те така другари и другарки, пак гласувайте за БСП и ще стане още по-добре, ама за тях!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я си вижте заглавието - 17км ще да се е проточила в румънско.
1
0
 
17
 
! Отговори
Ива преди 9 години
Видин спокойно може да счупи и още един рекорд , за най разбит и разкопан град ...и в близкия Изток и в Украйна не може да се види такова чудо . Изпочупихме си колите с тоя ВОДЕН ЦИКЪЛ