Нов статут: 50 000 селяни "пременени" на граждани

За последните години 20 селища са изчезнали от картата
Обновена: 27 мар 2015 10:21 | 27 мар 2015 10:18,
22
Нов статут: 50 000 селяни "пременени" на граждани
Снимка: Булфото, ахрив

Над 50 хиляди селяни са станали граждани, след като населеното им място си е сменило статута.

Това показва справка за извършените административно-териториални промени, станали у нас от 2000 до 2014 г., съобщава "Телеграф".

През този период общо 16 села са обявени за градове. Според закона, едно от изискванията село да получи статут на град е да има поне 3500 жители. За курортните населени места е достатъчно този брой да е 1000.

Промените за цялия период на територията на цялата страна са около 90. Това означава, че за да бъде актуална държавната ни карта, тя трябва да бъде променяна средно на два месеца.

Най-честите корекции по нея са свързани с отделяна не едно или повече населени места от една община и присъединяването им към съседна.

На второ място по брой промени е заличаването на села. За последните години от картата са изчезнали повече от 20 селища. За сметка на това пък са възстановени едва три заличени населени места и още три са новосъздадени. Не са много мераклиите да се отделят като самостоятелна община.

Само три селища са успели да изпълнят всички изисквания за това. Сред тях са Сопот и село Анево през 2003 г. През 2001 г. Куклен заедно с още пет села се отделят от община Родопи и се обособяват като самостоятелна.

Чак пет години по-късно общинският център Куклен става град. Третата нова община е от миналата година - Сърница, която избра миналата седмица свой временен кмет до местните избори през есента.

Последната промяна, касаеща родопското населено място, датира от 2003 г., когато Сърница престава да бъде село, за да се причисли към градовете във Велинград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
идея преди 9 години
Като чета коментарите по долу ми идва следната идея-ако един 19 годишен завършил гимназия селянин и един 19 годишен завършил гимназия софиянец си сменят местоживеенето кой би се адаптирал по бързо и по добре на новото място?Ако бях ТВ продуцент бих направил такова шоу.Смятам,че идеята е интересна защото както е казал Дарвин-"Оцеляват най приспособимите".Живял съм и на двете места и не знам какъв би бил резултата.Би било интересно да се види.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никола Тесла,Виден Табаков и Петър Петров са със селски произход.А кой от техният ранг е от София?Нека някой от софиянците ако знае да напише.Няма нищо лошо в това да се знае кой от къде е.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 17Ало прованса, аре ниц бе ***!Ако нашите пра-пра-пра дядовци са ходили с цурвули то ти и сега си с цървулите, провинциалистсмотан.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
20 SELA IZCEZNALI--PRESELILI SE NA 20 NOVI ULIZI V GR.SOFIA.
9
6
 
9
 
! Отговори
селянин преди 9 години
Тук пак се включиха "английските лордове", на които дядовците им са ходили с ***! Хаха, Немам думи, човек да не се гордее със собствените си успехи, а с градския си произход (за който няма никаква заслуга).Общество от *** и Андрешковци с претенции :)
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ffПодобни "философски" опити за неглижиране на собствения провинциален произход ги слушам цял живот.И не е вярно че на "старите" не им дреме.Дреме им и още как че такива сволачи като теб идват от колибите на дълбоката провинцияда осерат всичко наоколо с изрази от рода "Чи ко пък толкоз".
7
4
 
9
 
! Отговори
22 преди 9 години
Джон Атанасов е от село Бояджик,Ямболско!Когато постъпих от село в ПГ"Васил Левски",гр.Ямбол,пърата дискриминация с която се сблъсках бе по селищен произход.Имаше даже паралелка само от градски деца.На първата 10-годишна юбилейна среща от завършването на гимназията випускниците от селски произход с университетско образование и научни степени бяха 2-3 пъти повече от градските.Можете да коментирате!
6
4
 
9
 
! Отговори
ff преди 9 години
До АнонименГрадски, ти кое поколение точно беше? Щото преди няма и стотина години градското население в България е било по-малко от 10%, а преди 150години я е имало 2-3% граждани я не.Най ме кефят 1-во, 2-ро поколение граждани (на по-старите не им дреме), ходещи на почивка на вилата (селската наследствена къща), садящи домати, правещи компоти и пр. нормални дейности..но ако ги бъзикнеш все едно са с 300 години благородническо родословие.Аман от хора, плюещи хора.
5
1
 
7
 
! Отговори
акуд преди 9 години
България трябва да се съсретоточи в 20 големи града всичко пстало трябва да стане ниви за обработване . трябва абсолютно да се забрани малцинствата да се заселват по села да бъдат най бедните и да точат държавата
4
0
 
6
 
! Отговори
Жълто паве преди 9 години
И всичко това - само в един квартал (Люлин)!
3
3
 
9
 
! Отговори
ff преди 9 години
Брутално и обидно заглавие..но какво друго може да се очаква от вестника на Кой? Телеграф
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката горе виждате избиратели на Бойко заедно с техните наставници (овчари).Селяните *** си избраха селянин за премиер.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдааа, селяните станаха гражданя а градовете се превърнаха в села.