Ужасът на онкоболната жена – без коса и без подкрепа

В Пловдив дариха 300 перуки на пациенти в нужда
Обновена: 1 апр 2015 07:26 | 1 апр 2015 07:00,
15
Ужасът на онкоболната жена – без коса и без подкрепа
Снимка: Dnes.bg

Всяка година нови 30 хиляди българи се разболяват от рак. 2000 от тях умират годишно, а другите продължават да живеят със страха и притесненията, които имат. Данните сочат, че жените преживяват и най-големия шок в първите месеци на заболяването, тъй като оплешивяват заради терапиите. Един български фризьор обаче успява да вдъхне кураж на тези дами.

Гюлшен Ахмедова е от Момчилград. Споделя, че е преживяла ужаса на оплешивяването, след като се е разболяла от рак.

"На 14-я ден от първата химиотерапия нямах коса, мигли, гърда, всичко това удря по самочувствието на жената и ако няма хора, които да подкрепят психически жената, тя не може да се пребори с болестта", разказа пред Dnes.bg Гюлшен.

Оказва се, че осигуряването на перука е дълга и тромава процедура.

"Одобрена е само една фирма от социалното министерство и Агенцията за хората с увреждания и така пациентът няма шанс да осребри парите си, ако закупи перука от друг магазин", твърди Ангелина Хан, която е представител на пациентска организация.

Станимир Нанчев-Стенли е стилист от Казанлък. Той стана известен с това, че дари 50 перуки на онкоболни жени. В Пловдив той обяви следващия етап на кампанията. На Щанда на солидарността в рамките на Италианския фестивал на красотата и прическата съобщи, че общо 300 онкоболни жени могат да получат перука, благодарение на подкрепата, оказаната от фирмата, в която работи - "Кристиан оф рома груп".

"Вярвам, че това е наш дълг, защото ние сме първите хора, които срещат, след като се сблъскат с този проблем", разказа стилистът Станимир Начев.

Пенка Камбурова е една от жените, които се възползваха от възможността да получат безплатна консултация и помощно средство по време на Италианския фестивал на красотата в Пловдив.

"Това е един жест към жените, които имат за нещастие такава съдба, но човек трябва да мине през това, за да оцени какъв е жестът, който правят", твърди Пенка Камбурова.

Фирмата, в която работи Стенли се ангажира, че ще обучи всички свои фризьори как да постъпят, ако техен клиент страда от онкологично заболяване. Идеята на стилиста от Казанлък е подобен щанд на солидарността да се появи във всеки български град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, не се подигравайте, защото никой не е застрахован! Загубих много близък човек заради рака и от тогава нещо в мен сякаш се пречупи. Сега разбирам тези хора много повече от преди. Да, прави са, въпросът не е в перуката, а в жеста, в това, че някой се е сетил за тях и е направил нещо мило, защото това е най-важното за човек в такова положение, да му покажеш, че те е грижа.
3
2
 
26
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Господ да благослови човека за чудесната инициатива. Не се учудвам като чета коментарите по-долу. Само човек със сърце и минал през този ад може да разбере за какво става реч. Да сме по-милостиви и по-добри поне на Свети Христянски празници.
2
4
 
10
 
! Отговори
Това е... преди 9 години
... плачевният "резултат" от 25 години неолиберални реформи в името на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила.
1
1
 
39
 
! Отговори
Инженер преди 9 години
Браво на човека! Няма нищо по-благородно от това да вдъхнеш надежда и увереност в труден момент.