Родната салата кът за Великден. Зеленото – внос

Българското производство е свито, а и то отива за износ
Обновена: 2 апр 2015 07:52 | 2 апр 2015 07:21,
11
Родната салата кът за Великден. Зеленото – внос
Снимка: архив, Булфото

Българската салата почти ще липсва на пазара за Великден, ще има зелен кромид, чесън, репи и много малко български домати, краставици и зеле, обявиха пред БТА Георги Кафтанов и Костадин Стаменов - производители на оранжерийни зеленчуци от санданското село Лебница, където 95% от местните жители се занимават с това производство, а оранжериите белеят като вечни снежни преспи край река Струма.

Подобна е картината още в много селища по поречието на най-голямата река в Югозападна България в общините Струмяни,  Сандански и Петрич.

За Великден ще има малко родна салата

Хората, които са садили салата навън на покрити лехи, сигурно ще предложат, но ще бъде много малко, обяснява Стаменов в една от оранжериите си, откъдето в момента се изважда поредна реколта репи.

"Репи ще има, салати - изключително малко, зеле почти нямаме - има само едно, което издържа на по-ниски температури от ранните сортове, краставиците ще са вносни, доматите - също около 90 процента ще бъдат внос. Тоест домати, краставици, зеле - почти всички количества ще са внос за Великден", обобщава производителят от Лебница.

След като миналата година се наложило да изхвърли около 80 000 салати и да продаде 5000 на цена от 15 стотинки, тази година Стаменов е засадил осем декара с репи, и само два - със салати,  обратно на миналогодишното съотношение.

"Имаме в момента само репи, марулите са дефицитни, сега разсаждаме и домати в оранжериите", разказва той.

90 на сто от тазгодишната реколта репи заминава за Румъния

Румънски търговци изкупували репите в момента за 10 евроцента връзката, а допреди десетина дни цената им е достигала 20-25 евроцента и това е много добра цена, която, по думите на Стаменов, би трябвало да устройва всеки производител.

Големите вериги миналата година масово изкупуваха критска салата, която се рекламираше, но не и българска, допълва Стаменов, коментирайки дефицита на българското производство от традиционния зеленчук сега.

"Донякъде те са прави, защото търсят субсидирана, по-евтина продукция, казва той, а ние получаваме смешни, жълти стотинки за килограм качествени домати, краставици и още три-четири артикула. Извън България ги субсидират много повече, примерно полският домат миналата година се субсидираше 60 стотинки на килограм, ние тая година взехме 16 стотинки, миналата година - осем стотинки. Това са смешни цени", смята производителят.

По-строг контрол срещу спекулата

Това е мнението по този повод на Георги Кафтанов, защото той не смята за нормално една салата да отива до крайния потребител на цена два лева. Нормалната цена, според него, е при земеделския производител да не бъде под 35 стотинки и повече от 50 стотинки, а на пазара търговската надценка да не надвишава 30-40 стотинки за бройка.

"А какво ни показва опитът от годините, допълва той. Една салата миналата година беше с минимална цена 22 стотинки, а бяхме свидетели в София да стига 1,50 лева. Сами може да сметнете каква е надценката. Това създава предпоставки да не се купува продукцията, защото, както всички знаем, българинът не е толкова богат, че да дава 1,50 или два лева за една зелена салата, защото трябва да купи и лук, и репи, за да я сложи на масата", твърди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
5
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Към бай Иван: Организирането на производители,автоматично означава възстановяване на ТКЗС в което няма нищо лошо! Лошото е че когато си събориш къщата от малоумие или оставиш да ти я съборят,вярвайки на утопични обещания ще трябват пари пак да си възстановиш загубите....а такива са предвидени за чужди бази,за медиите,за мерцедесите на безброй търтейте в власта за корупционни сделки и крадене,но не и за възстановяване на Българския Дом!....
6
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
нищо не казва за нитратите до кога ще ни тровите срешу 1-50 лв салатамерси яжте си ги
5
2
 
6
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Селскостопанска държава,която не може да осигури в такава малка страна елементарните хранителни продукти.....я забравете!? Харчат се пари за неща за които не би трябвало да отива и лев,а не могат да построят няколко оранжерии и внасят чужди *** тъпкани с пестициди,нитрати и др.отрови.....Благодарение на продажната *** която ни"управлява"....
4
3
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Нещо не мога да ги разбера тия производители. Много хора търсят българското производство но не могат да го намерят никъде, а и където го има шанса да е наистина българско е малко. Защо не се организират няколко производителя на месо, зеленчуци и плодове и да си направят своя марка магазин, сигурен съм че ако е родно и дори малко по-скъпо ще бъде купувано. В България всеки чака държавата да му търси клиентела
3
5
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен 1 В социалистическа България служители, ученици и студенти работеха ангария на полето и селското стопанство се субсидираше от заеми. Ако те закарам да лазиш в калта и да събираш картофи или домати за 50 лв на месец, пак ще има евтини родни зеленчуци. С няколко милиционерски палки по тиквите ангели ще ви направят, а не да акате по форумите.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това човека е най-глупавото създание. Вместо всеки да си произвежда и да консумира своето, то какво стана...
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То все си е внос. Социалистическа България хранеше собствения си народ и изнасяше в СССР. А "просперираща" демократична България внася всичко, даже и клечки за зъби, направени от изсечените ни и изнесени в чужбина гори.