Манастир с 800 лв ток, монасите – на газени лампи

В светата обител живеят само 3-ма монаси, а плащат като за 30
Обновена: 21 апр 2015 16:32 | 21 апр 2015 15:27,
32
Манастир с 800 лв ток, монасите – на газени лампи
Снимка: Булфото, ахрив

Монасите от Преображенския манастир, който е на 5 км от Велико Търново, минават на газени лампи заради "солени" сметки за ток от 500 до 800 лв месечно.

В светата обител живеят постоянно трима монаси, които са изпаднали в паника от "удара", който им нанесли от енергото с огромните тарифи.

"Проблемите ни започнаха, откакто преди няколко месеца смениха стария електромер. Новият измервателен уред е инсталиран на трафопост в гората далеч от манастир. Ние сме същите хора и имаме същата като преди консумация на електроенергия, а сметките скочиха драстично. Преди сме плащали по стотина-двеста лева дори, когато в манастира е имало външни хора-реставратори, майстори", оплака се пред "Труд" игуменът на манастира отец Георги.

Той сподели, че светата обител притежава 500 декара гори и от над 10 години сградите се отопляват с твърдо гориво. Освен това готварските печки в кухненския блок също са на дърва, а през лятото калугерите готвят на газ.

Отец Георги разказва, че получават по 3-4 фактури месечно. Вече не минавал инкасатор, а отчитането на потребената електроенергия ставало дистанционно. Освен това им начислявали промишлен ток, а манастирът няма никаква производствена дейност. Електроуредите, които ползвали били колкото на едно средностатистическо домакинство.

Монахът уточни, че той и братята му разполагат общо с 3 бойлера, 3 телевизора, хладилник и фризер.

"Не можем да плащаме такива непосилни сметки. Щом е така, ще се наложи да премахнем и осветителните крушки и да извадим лоените свещи и газените лампи", категоричен е дядо Георги.

Игуменът на Преображенския манастир не крие, че има подозрения за груби манипулации на показанията на електромера.

"Щом има съмнения за някакви нередности, клиентът да подаде жалба и ще извършим проверка по случая. Ще бъде направено замерване на съответния уред и ще се разбере дали отчита правилно консумацията", казаха от "Енерго Про".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 8 години
Въпросният електромер, естествено, ще излезе свръхточен. Манипулацията става от оператора на мрежата, който може да промени всички настройки( в негова полза) и при вдигане на шум, като в случая, да върне фабричните стойности и да гледа сеир. Всъщност в някои европейски страни( Полша и др.) подобни манипулируеми електромери са забранени. Енергийното дружество хем следи в реално време кой колко и какви електрически уреди влкючва, хем може да нагласи уреда да отчита повечко ток, докато клиента се усети и разписка. Тогава се нулират промените и дядо Ви Господ да дойде, пак електромера ще е добре.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си сложат на баира един, два ветрогенератора от онези ефтините от Русия и ще имат ток, без да плащат на изедниците от Енерго-Про. Аако си сложат и слънчеви батерии поръчани от алибаба.ком и слънчеви бойлери направо ще станат еко-манастир.
26
1
 
1
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Пък да опитат с молитви. Може Бог да им оправи сметките за тока. Знам ли?Пък и да се огледат, да няма някоя ромска фамилия наоколо, че те имат едни такива особености на етноса......не ти е работа.
25
0
 
1
 
! Отговори
Miko преди 8 години
Колкото е по-голямо разстоянието от електромера до манастира, толкова по-големи сметки ще плащат. На проверката ще излезе, че уреда работи праеилно, но той трябва да е непосредствено до манастира.
24
0
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
"Хайде стига сте писали глупости - дъщерни фирми на енергото..."За сведение:новина от сайта на Енерго-Про, дата 19.07.2013, озаглавено "Енерго-Про инициира процедура срещу Р.България за уреждане на инвестиционен спор"източник: https://energo-pro.bg/bg/***/80/ред 12 отгоре надолу, изречение:...В началото на 2011 г., Енерго-Про разшири своя енергиен бизнес в страната, като регистрира дъщерна фирма - лицензиран търговец с електрическа енергия...<край на коментара>
23
6
 
2
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
А нии за джамиите плащаме ток както за фирмите.Нашите храмове да не са производствено предприятие. Да не забравяме че църквата не плаща данъци...
22
2
 
10
 
! Отговори
edin преди 8 години
До 16-газени са лампите,чедо,газени.За ламбени шишета чувал ли си?
21
1
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
Проверките при подадена жалба от клиент, се следят от Федерация на потребителите и се осъществяват в Държаванта агенция по Метрология, която не към нито едно от 3-те ЕРП-та. Именно това е идеята. Чудя се докога ще пишете глупости по сайтовете.
20
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то като правиш през вечер оргии в манастира и ток ще плащаш. Тия леки жени искат а да им е топличко по време на сеанса и бойлречето да включат да се позамият след това.Тия попове си мислят, че само Иху-Аху и всичко е без пари.
19
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
До Анонимен (18)Ами защо просто не се поинтересуваш какви лаборатории за тестване има в България и кой им е собственика? Например "ЧЕЗ Лабораторис България ЕООД" как ти звучи?До 17Например на теб ли да ги продадат горите?
18
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
800 лв сметка не ми се вижда чак толкова много за манастир. Има семейства, които плащато по 300-400лв. За мен варианта е докато старият електромер е бил вътре, попчетата да са му слагали магните и да са гепвали ток, нищо че една от Божиите заповеди гласи "Не кради". Сега след като електромерът е изнесен в Трафопоста, естествено че няма как да го манипулират и им е мъчно, че трябва да се бъркат.
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде стига сте писали глупости - дъщерни фирми на енергото. Енергото да не е Дженерал мотърс та да има дъщерни фирми. Освен това Енерго няма от Тодор Живково време - това са частни ЕРП-та. Вземете се ограмотете малко преди да пишете.
16
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безсрамници - да продатат 1-2 декара гори и да си платят сметката за ток, като всеки нормален гражданин. И откъде всъщност въобще са им доходите на тия търтеи. Лично съм виждал как поп носи на бензиностанцията където работя 1 чувал монети да му ги сменим в банкноти. Това са помощите, които миряните оставят на иконите за здраве. За здраве, а не за уиски и леки жени за веселите попчета.
15
11
 
7
 
! Отговори
Правопис преди 8 години
Пише се ГАЗОВИ ЛАМПИ, а не ГАЗЕНИ ЛАМПИ!Има разлика, повярвайте ми!
14
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
Клиентът хубаво ще подаде жалба, ама колко време ще отнеме проверката, коя (дъщерна) фирма на енерго-то ще я прави, и дори да се намери нередност - какво? Ще възстановят ли точно надписаните суми и щетите от прекъсването на услугата? Ако открадна стока за 300 лв. от магазин, дали ще ми се размине само с връщане на стоката след "молба за проверка" от охраната?Какво да говорим за по-фино напомпените електромери? Как ще забележите примерно разлика с 10-20%? И тази свинщина срещу манастир...
13
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И за кво са им на тия извратени попове ток и телефони. Христос само на лампа е стоял и по телефона е говорел. Нали се пишат уж негови последователи.
12
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кво като са монаси да не си плащат тока, така ли ?Ние да им го плащаме, щото много работа са свършили ?
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в тия манастири и свети обители какви запои и купони стават ...
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия на шикоко го дават електричество, газ. Че то газа в *** е най-скъпото гориво
9
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NALI STE SMIRENI BE,KAKVI 500DEKARA GORI BE-DA NE STE GI NASLEDILI OT OBSHTIA VI BASHTA?PAISII E GIVIAL I PISAL NA LOENA LAMPA.KATO NE VI HARESVA NAPUSKAITE MANASTIRA I KADETO OCITE VI VIDIAT,VSE OSHTE SE NAMIRAT SVOBODNI MESTA ZA KLOSHARI.