Видин чака 181 круизни кораба това лято

Идват гости от Австралия, Америка, Нова Зеландия
5
Видин чака 181 круизни кораба това лято
Снимка: Булфото, архив

Видинското пристанище очаква през новия туристически сезон 181 круизни кораба с около 32 000 чуждестранни туристи на борда от Европа, Америка, Нова Зеландия, Австралия, каза за БТА заместник-областният управител Огнян Ценков. Това е с 14 луксозни туристически кораба повече в сравнение с миналата година, уточни той.

От миналата година по река Дунав вече плават и 135-метрови круизни кораби - най-новата тенденция при строенето на речни пътнически плавателни съдове. Досегашните кораби са с дължина 115 метра, съобщават от пристанище Видин.

Първите круизни кораби на Видинското пристанище са акостирали през 2002 година, но годишно са били малко на брой, допълват от пристанището.

При престоя си във Видин, който обикновено е не повече от ден, туристите посещават различни туристически обекти в района, сред които са Белоградчишките скали, крепостта "Баба Вида", Синагогата и други.

Развитието на туризма като един от основните отрасли във Видинско е приоритетна задача за местната и държавната власт, заяви заместник-областният управител Огнян Ценков.

Подобряването на предлаганите туристически услуги е в резултат от общите усилия на бизнеса и институциите във
Видинско, които паралелно с водния, културен, исторически, пещерен туризъм насърчават и предлагането на специализирани услуги, които носят допълнителни приходи и заетост в сектора, уточнява Ценков.

През новия туристически сезон Видинският край ще представя основно богатото си историческо наследство и
традициите във винопроизводството, разказа Огнян Ценков.

Видин и Белоградчик ще предлагат на българските и чуждестранни туристи своите нови маршрути и обекти, свързани с културния и поклоннически туризъм, своите неповторими винарски изби и кулинарни изкушения, допълни той.

Най-атрактивната крепост за туристите и тази година продължава да е емблемата на Видин - крепостта "Баба Вида".

През последните години има значително увеличение на туристите, които посещават културните паметници в района - музея "Конака", "Кръстата казарма" и сградата на Синагогата, която е втората по големина в България, след столичната, уточняват експертите.

Крепостта "Бабини Видини Кули" посреща туристите "кацнала" на брега на Дунав, омайваща със своята неповторимост и изключителна гледка към реката. Според легендата Вида е най-голямата дъщеря на заможен български болярин. Заради неуспешните бракове на сестрите си Кула и Гъмза, Вида отхвърляла всички предложения за женитба, изградила замъка и останала в него през целия си живот.

"Баба Вида" е сред най-запазените средновековни отбранителни съоръжения в България и неслучайно често е декор за заснемане на филми. Във вътрешния двор на крепостта посетителите посреща изложбата "АПЕР и приятели" - дело на Александър Пройнов и петима художници от цяла България.

В непосредствена близост до крепостта е така нареченият малък Ерусалим - 120 годишната сграда, макар и полуразрушена, на Синагогата, идеално поддържаната джамия и библиотека на Осман Пазвантоглу и митрополитския комплекс на Видинската епархия. Тя включва църквата "Св. Николай", вкопаната църква на "Св. Панталеймон" от 12 век, храм-паметникът на първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия Антим Първи, паметникът на народния будител Софроний Врачански, както и катедралният храм на Видин "Св. Димитър", който е вторият по големина в България след "Александър Невски" в София.

Безплатен е входът за Видинския исторически музей "Конака" и за уникалната сграда във вид на кръст "Кръстата
казарма", която днес е музей. Тук могат да се видят, както и в крайдунавския парк, уникални артефакти и римски мозайки открити в древна Рациария край видинското село Арчар. За интересуващите се от римска история центърът на село Арчар представя открити плочи, саркофази, капители и други антични артефакти, поразяващи с красотата и обемите си на по 2000 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 8 години
А, дано!
3
0
 
1
 
! Отговори
pembe petunia преди 8 години
mm...ot lampeduza li?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Морските круизни кораби като този на снимката са дълги над 300 метра и високи над 60 метра. Видин очаква по-малки корабчета.
1
0
 
12
 
! Отговори
Vinnie Jones преди 8 години
Това е добра новина за приходи от туристи, само снимката на статията е неподходяща. Това наистина е круизен кораб(МОРСКИ) но няма как да плава по Дунав. Елементарно търсене в GOOGLE на RIVER CRUISE SHIP и ти показва речни круизни кораби.