Мечките в Смолянско се събудиха и започнаха щетите

РИОСВ: Проектът за намаляване на популацията им дава резултат
27 апр 2015 18:00, Анисия Иванова
18
Мечките в Смолянско се събудиха и започнаха щетите
Снимка: архив Булфото

Първи сигнал за мечешка щета за тази година е получен в РИОСВ- Смолян, съобщи директорът на инспекцията  Екатерина Гаджева.

Добрата новина е, че става въпрос за 25 кг фураж, но тревожното е, че случаят е в населено място – в село  Върбово, обясни тя, цитирана от "Фокус". В селскостопанска сграда е имало телета и зайци, но те не са били засегнати от мечото нападение.

Гаджева добави, че коментарите, че закъснялата зима е причина мечките да се събудят едва сега не са верни, тъй като още в края на март в инспекцията са получени сигнали за движение, а също и през зимните месеци са забелязвали следи и са реагирали в района на село Забърдо, но са констатирани само следи от мечки без щети.

"Като експерти това много ни радва, защото считаме, че проектът, който реализирахме за намаляване на кафява мечка, реализиран по оперативна програма "Околна среда”, дава резултати. Ежегодно щетите намаляват и за първа година, ето вече сме края на месец април, ние имаме единствено унищожен фураж”, каза Гаджева и допълни, че през други години още през февруари и март, още при първото по-сериозно затопляне щетите са били сериозни.

Не храним илюзии, че няма да има щети от мечки, но се надявам те да са по-малко и по-леки. Стопаните да си ползват електропластирите и кучетата, за да може да са прецедент сигналите и да не са ежедневие нанесени щети от мечки, препоръча Гаджева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До bg е ПРАВхора може да се развъждат, хищници не,.....странно
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До bgВикаш батка, да махнем гората и да построим мол, и да слушаме вътре черно и чалга...,надявам се, че не всички млади хора искат да са рапъри и гледат страшно,кафявата мечка е уникално животно, а *** като теб,пълен ми е клозета с тях
10
1
 
4
 
! Отговори
Bubbles преди 8 години
До bgТочно обратното - гората трябва да се пази от хората а не от животните, и пак не животните а такива като теб трябва да се държат заключени в клетки, щото сте вредни за обществтото и за природата едновременно!
9
1
 
8
 
! Отговори
Гого преди 8 години
*** от РИОСВ и МОСВ, тези красиви животни са чест и гордост за българската природа. Напънете си плесенясалите мозъчета и вместо да им намалявате популацията помислете как да компенсирате ощетеното население. Може ли за една овца или за фураж да намаляте популации? И без това нямаме много богатства в БГ освен природните. Давайте пари на хората за да ги пазят, компенсирайте им загубите, едва ли става въпрос за много пари. Направете кампания за дарения и реклама на фотосафари туризъм !
8
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
До bgПриятел, преди да даваш подобни *** коментари вземи се поограмоти що е то природно равновесие и къде е мястото на човека и животните в него.
7
0
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Как да стане бе, приятел?!Онзи етнос е плъпнал по горите да ги сече или да изтръгва полезните билки с корените (щото така е по-лесно да се бере). Ако ги срещнеш някъде в дън горите, смяташ ли, че ще оцелееш?А мечка, глиган или вълк в 99.5% от случаите и да те срещнат, няма да те нападнат.
6
1
 
6
 
! Отговори
!!! преди 8 години
До bgАз лично предпочитам да се унищожат всички *** като теб от Земята, от колкото животните в гората! Такива като теб са по-опасни за хората и много по-вредни. По-добре спри да даваш *** си мнение, а вземи да опознаеш малко света около себе си и защо всяко животно на този свят си има свое място и причина да е тук!
5
33
 
3
 
! Отговори
bg преди 8 години
Мечки , глигани ,вълци и други такива *** трябва да се унищожат до крак или да се вкарат в зоологическата градина. Гората трябва да е чиста от опасни за човека хищници.
4
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 8 години
Проект "за намаляване на кафявата мечка"? .....Или грешка, или "достоверна" информация от РИОСВ .... и, какво е?
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко е сладко това мече на снимката!
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя *** да не ти влиза в двора...
1
1
 
21
 
! Отговори
Мецана преди 8 години
Проект за намаляване на популацията?!Ама аз ще се оплача на Бриджит Бардо!