България с престижно домакинство на конкурс за вино

300 дегустатори ще оценяват хиляди видове вино от цял свят
3 май 2015 16:58, Елена Кирилова
8
България с престижно домакинство на конкурс за вино
Снимка: Reuters, архив

България спечели домакинството на конкурса за вино Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе у нас през 2016 г. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов посредством своя профил във Facebook, като се позовава на информация от министъра на туризма Николина Ангелкова.

Конкурсът ще се състои в Пловдив, а България е избрана за негов домакин след като е преборила конкуренцията на едни от най-големите винопроизводители в света - Франция, Чили, Австралия, Испания, Аржентина и други, посочва премиерът.

По думите му конкурсът е един от най-големите и най-престижните в света. В рамките му близо 300 световнопризнати дегустатори имат задачата да оценят хиляди различни видове вина от 58 държави.

По-рано тази година стана ясно, че намалява износът на български вина в Русия, но същевременно се увеличава този в Китай. През 2014 г. за азиатската страна са били изнесени повече от 5 млн. литра вино, а за САЩ - повече от 1 млн. литра, разкри директър на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.  

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анчо преди 8 години
Дегустатор и сомелиер са съвсем различни неща. Дегустатора опитва виното, сомелиера му знае историята и за колко много да се продаде.
3
1
 
1
 
! Отговори
с преди 8 години
И ?
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Дегустатори" на виното се наричат Сомелиери Dnes.bg.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Боко мастика не пие .