Нови пеещи фонтани радват пловдивчани

Съоръжението е дело на канадска фирма, работила и в Дубай
Обновена: 3 май 2015 21:52 | 3 май 2015 21:35,
73

 Снимка: Dnes.bg


Пловдив има чисто нови Пеещи фонтани.

Те са разположени в Цар-Симеоновата градина и бяха тествани със звук и светлина. Мястото, което е емблематично за града, събира влюбени двойки и туристи всеки ден. През последните години обаче фонтаните не работеха, защото езерото пропускаше вода и наводняваше съседните сгради. Сега обаче те отново радват пловдивчани и гостите на града с новите си красиви форми и красиво осветление.

"Проектът е на стойност от 7 милиона лева без ДДС, а реконструкцията е една от най-мащабните в историята на културната забележителност”, съобщи за Dnes.bg кметът на Пловдив Иван Тотев.

Според ръководителя на проекта арх. Петко Прокопиев Пеещите фонтани ще станат невероятно красиви. Те са дело на канадската "Кристъл Фоунтейнс", изработила уникални водни съоръжения по цял свят, включително и в Дубай. Струята на водните съоръжения достига височина 20 метра.

Възстановени са всички езера във вида им от 1963 година, когато са били най-близо до оригиналния проект на Люсиен Шевалас. Всички водни площи вече са свързани с поливна система. Те са напълнени и осветени.

Очаква се министър-председателят Бойко Борисов лично да открие Пеещите фонтани в Пловдив. Той ще пристигне на 23 май заедно с двама от министрите му – на регионалното развитие Лиляна Павлова и на културата Вежди Рашидов.

От 21 часа започва концертът на Пловдивската опера. Дни преди събитието Пловдив ще получи и официално титлата Европейска столица на културата 2019 по време на заседание на Съвета на Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: пловдивфонтанипеещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевА ти, предпочиташ бг фирмите ли?Тези на Пеевски, Доган, Черепа и все останала ***??Не стига,ч е Европа ни отпуска пари да си оправим ***, а такива селяци като теб, все недоволни?Кажи бе, кожи кога такива като теб ще бъдат доволни от нещо?
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 45 ( пловдивчанин )Да, драги господине, наистина си комплексар!19 години съм живял в Габрово, 8 години в Пловдив и над 10 в София.И 3-те града са ми мили, всеки има добри и лоши страни.От къде насъбра тази злоба към софиянци? Имам страхотни приятели и софиянци, и пловдивчани!За какви задръствания говориш? В София има метро! Като минавам през Пловдив за да се добера до "Южен" са ми необходими 40 минути!!! Аз за 40 минути стигам с колата от коя да е точка на София до друга точка на София.
43
6
 
3
 
! Отговори
oldik+ преди 8 години
Много е красиво! Дано да махнат и гадните павирани улици.
42
2
 
9
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Явно сидероидчето, пишещо по долу не е посещавало Пловдив.
41
13
 
3
 
! Отговори
oldik преди 8 години
В Пловдив живеят много герберасти! Така се е развил града, че е замязал на ***. А и така си мирише по принцип.
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
така е, едни се радват на пеещи фонтани, а други на пикаещ във фонтата!
39
12
 
19
 
! Отговори
пловдивчанин преди 8 години
Голяма мъка другари , че ГЕРБ работи за хората и това се вижда навсякъде. Благодарение на Пловдивчани , че никога не гласуваха за БСП през тези 25 години Пловдив се превърна в красив Европейски град . Ако не вярвате посетете крепостите на БСП , Видин , Монтана, Лом , Мизия и др. да видите мизерия и простотия . За да откраднат и последните левчета кметовете асфалтираха и дърветата . Това е истината .
38
5
 
14
 
! Отговори
БУРГАС преди 8 години
Нека се развиват градовете-Бургас не е съшия,Варна и тя гледам взе да мърда,Пловдив пък е стар архитектурен паметник.София също се развива,ама там има едни квартали Люлин и Надежда дето да те е страх да стъпиш.Поздрави от морето ;)Градовете на ГЕРБ се развиват най-бързо .И за простия комунист е видно...
37
4
 
9
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Браво!Така се правят истинските неща.Така се прави и туристическият имидж на един европейски град.На тролетариата- Good day and all the best!
36
5
 
5
 
! Отговори
E преди 8 години
Я, завистливите шопари веднага налазиха темата. Да се прибират в клоаката веднага. Бидето на витошка е тяхната гордост!
35
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пловдив е най-стария град на Европа, а пеещите фонтани ги има отпреди повече от 40 години - просто сега ги реконструираха!А Симеоновата градина в Пловдив е въобще и най-модерния парк в България след реконструкцията му!
34
3
 
9
 
! Отговори
Бургазлия преди 8 години
Поздравления!
33
1
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Скъпо ли взимат за концерта?
32
2
 
3
 
! Отговори
darjaven porok преди 8 години
Ami Da!Ako gi beshe postavil ti s tvoi sredstva, shteshe da napravish smetka kolko ti struvat fontanite i kolko hste struva postavianeto im. Kogato se plahsta s darjavni /narodni/ pari smetkata e druga. - Sled postavianeto na fontanite, kolko shte ostane za djoba na kmeta i obshtinarite. Zatova praviat obshtestvena porachka na firma koiato iska 5 pati poveche. 1- otiva za fontanite, ostanalite 4 se podeliat nejdu firmata i obshtinskia vazlojitel pod masata. Porochna praktika na darjavnia reket
31
8
 
27
 
! Отговори
пловдивчанин преди 8 години
Нямам думи просто. Провинционалисти това, провинционалисти онова. Ние, пловдивчаните, сме били големите комплексари. Истината е, че пеещите фонтани бяха заприличали на нищо и направо грозяха центъра. Сега са просто прекрасни и изпълват очите на много хора със сълзи, защото "са по-красиви и от едновремешните". Но софиянецът завижда ли, завижда - завижда за това, че Пловдив е едно архитектурно съкровище, завижда за това, че градският транспорт работи, а не е парализиран от задръствания, завижда за
30
5
 
13
 
! Отговори
пловдивчанин преди 8 години
това, че хората са разбрани, а не се бият в гърдите и най-вече - завижда за това, че Пловдив се е разхубавил така, че вече е един истински европейски град. Има една приказка - "Не е важно како сме язе, важното е на Вуте да му е зле" - и неслучайно е шопска. Вземете и си оправете столицата, защото е заприличала на нищо. Оправете си я, за да изглеждаме добре в очите на Европейския съюз и поне, като се биете в гърдите, да има за какво да го правите.
29
7
 
14
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 8 години
еи шопи не вярвах че сте толкова завистливи но вие не сте виновни това зависи от манталитета ви а тои се е оформял още по кумонистически когато налагаха мнението че софия е БЪЛГАРИЯ една лъжа като се повтори нпъти става истина и от тук селското ви самочуствие вие не можете да видите по далече от цървулите си ида разберете колко сте смешни софия е един сив студен имрачен град пълен със селяния ипростотия
28
8
 
14
 
! Отговори
кирофакира преди 8 години
Живял съм в софия и в пловдив. София е мръсен,мръсен,МРЪСЕН задръстен задеъсрен и студен мъглив облачен и СТУДЕН селски град птлен с комплексари от софийските села. Баш столичани са си готини. Пловдивчани също са готини. Ама пловдив има лято тип тексаско. В софия по това време ходят а дулги ръкави. Най си е хубаво в бургаза.
27
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До маршал Тулбухин 42Не съм съгласен с теб.Майнаград не са втори.Те са като всеки друг провинциален град в Бг и изобщо не могат да се сравняват с Варна и Бургас.И това дали провинциалиста е от Майново или Чепръчане си е все едно както и да го фледаш.Все смотани, все подтиснати и смръдливи.Абе ПРО-ВИН-ЦИЯ.............
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До рв 36Колко си жалък само..........Истински провансал. Добре че си сложи плюсчето, ***.И другата седмица като дойдеш "на бар" в София не забравяй на светофара на университета в дясно.Това провинциалистите сте неспасяеми.