Родители поискаха ефективна присъда за Емилия Ковачева

"Софиямед": използват инцидента, за да ни компрометират!
Обновена: 3 май 2015 17:21 | 3 май 2015 17:20,
114

 Димитровград. Снимка: БТА

Майки и бащи поискаха на протест пред Съдебната палата максимална и ефективна присъда за акушерката Емилия Ковачева. Ковачева е обвинена в опит за убийство на новородено бебе в болницата "Софиямед", припомня БТА.

Родителите настояват ръководството на всяка болница, независимо частна или държавна, да поеме отговорност за това какви смени имат служителите на здравните заведения, каза Стела Додова, която е сред организаторите на протеста.

Тук сме, за да подкрепим родителите и бебето Никол, протестът е срещу деянието на акушерката, срещу насилието, не е персонален, обясни Надежда Дойчева, която също е сред организаторите.

Според протестиращия Иво Георгиев всички мерки, които предприема държавата, не само че не дават резултат, а само се влошава положението с българското правосъдие. Той отбеляза, че законодателството е направено така, че най-много наказанието за Ковачева да е пробация.

Георгиев, който е и фотограф, и по думите му знае каква е границата на това какво бива и какво не трябва да бъде показвано в общественото пространство, смята, че публичното изнасяне на клипа, в който се вижда как акушерката нанася удари на четиридневното бебе, е неправилно. Част от протестиращите обаче смятат, че донякъде е добре, че така е станало с клипа, защото иначе обществото нямаше да повярва, че акушерка е способна на такова деяние.

Да бъдеш акушерка е призвание, смятат Надежда Дойчева и Стела Додова. Според тях именно акушерките трябва да подготвят една жена да стане майка.

По думите на майките цялото общество не пази децата на България. Причината е, че много сме си повярвали и мислим, че сме недосегаеми, че няма ефективни присъди, коментира Додова.Тя разказа, че има вече едно дете, раждано в държавна болница, и е доволна от екипа, но след случилото се няма смелост да роди второ, защото било сринато доверието в цялата система.

"За последните две години толкова много деца си отидоха нелепо и ако си представим една чаша и с всички детски жертви капваме капка по капка, то случилото се с Никол е това, което преля чашата", каза Додова. По думите й родителите са се събрали днес не защото няма какво да правят, а защото искат да запазят децата - всички деца на всички майки в България.

Родители от над десет града в страната протестират днес с искане за максимална и ефективна присъда на акушерката.

Инцидентът с битото бебе се използва за компрометиране и демонизиране на болница, в която работят доказали се специалисти. В това упрекнаха от болница "Софиямед”, в която се случи акушерката Емилия Ковачева наби малката Никол.

От "Софиямед” са категорични, че твърденията, че детето не е прегледано в болницата им не отговарят на истината. „За проследяването, стабилизирането и поддържането на жизнените му функции са извършени необходимите лечебни действия”, настояват още от лечебното заведение.

"Покрай войната, която се води срещу УМБАЛ „Софиямед” се забравя, че в дъното на скандала е едно жестоко пострадало малко дете”, пишат още от болницата.

В позиция до медиите ръководството на "Софиямед” се извинява на родителите на битото момиченце и признават, че акушерката Емилия Ковачева наистина е положила 240 часа допълнителен труд, но общо за изминалите 4 месеца от 2015 г. Само преди ден BTV съобщи, че резултатите от одита показват, че при позволени за работа 160 часа, Ковачева е работила по 240 часа месечно.

Според болницата конкретно за месец април акушерката е взела две дежурства от по 24 часа, но от 10-ти до 15-ти април е имала 5 свободни дни. Инцидентът се случва на 17-ти срещу 18-ти април.
Конкретно за месец април обаче - тя е положила 2 дежурства по 24 часа от началото на месеца, а от 10 до 15 април 2015г. е имала 5 свободни дни! Ужасният инцидент се случва на 17/18.04. 2015 година.

На 30 април Софийският апелативен съд реши акушерката от болницата "Софиямед" Емилия Ковачева да остане окончателно в ареста.

На 25 април прокуратурата отбеляза, че от записите на охранителните камери се вижда, че акушерката е нанесла множество удари на бебето, включително и с шише за хранене, и определи действията й като жестоки и садистични.

Според експертна справка, представена от обвинението, Ковачева не страда от психично заболяване. Наблюдаващият прокурор обаче каза, че по разследването се чакат и резултатите от медицинска експертиза за състоянието на жената, която ще бъде назначена в по-късен етап.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
ели преди 8 години
Алоуууууу , 56 ти наред ли си ?????? Била го пошляпала,тя го размаза от бой!!!!!! А и друго бебе удари! А да претрепе твойто дете и тогава плямпай ,и ти си същото психо като тая детеубийца! Като не може да издържа на такава работа да стане чистачка и да млати пода с парцала до припадък,мърлата долна!
58
0
 
2
 
! Отговори
lara преди 8 години
До 123ti ne si dobre chovek. ako tvoeto dete nqkakva sadistichna jena go bie s vsichka sila v glavata i mu schupi cherepa i predizvika mozachen kravoizliv i ne znaesh dali tova dete shte ima umstvenite funkcii na drugite deca, dali shte progovori, prohodi, dali shte ima defekt zaradi taq zla idiotka i dali shte ima izobshto normalen jivot, nqma li da iskash spravedlivo nakazanie. Koito napravi podobno neshto na drugo jivo syshtestvo ne zaslujava da jivee. Da doide men da me bie, a ne bebence
57
0
 
5
 
! Отговори
1234 преди 8 години
До 123Защото тази жена е психопат-садист.Това се вижда с просто око на видеото от охранителната камера,а на второто видео от ноща даже се вижда,че удря И друго бебе.Чакаме да видим какво ще кажат специалистите- психиатри с експертизата по случая.
56
5
 
2
 
! Отговори
123 преди 8 години
Що не се бунтувате срещу педофилите,които са на свобода, и си правят каквото си искат с децата;а викате и показвате мускули пред една жена акушерка? Много е лесно да се правите на силни пред слабата и невинна жена,която освен своите деца ,се грижи и отглежда други. Нещастници! Четох бг мама форумът и там повечето майки демонстративно се хвалят с по-няколко аборта!Даже си съчувстват за това! А сега тия,детеубийки пищят за бебе,на което му няма нищо. *** и обезумели патки!
55
4
 
3
 
! Отговори
бг простаци преди 8 години
смешници...ко си чешете пръстите и езиците заради действията на пет безработни майки? Същите, дето се надяват да ги изгонят от мола докато кърмят, че да имат причина да вдигат скандали...АКушерката да си понесе вината, ама и шефът на болницата да лежи в затвора.
54
4
 
10
 
! Отговори
8 преди 8 години
А ЗАЩО НЕ ИСКАТ СМЪРТНА ПРИСЪДА ЗА ПРЕБИТОТО ДЕТЕНЦЕ В ТЪРГОВИЩКО?!МОЖЕ БИ ,ЗАЩОТО ГО Е ПРЕБИЛА МАЙКАТА И,КАКТО РАЗСЪЖДАВАТ МНОГО МАЙКИ:"АЗ СЪМ ГО РОДИЛА,АЗ МОГА ДА ГО УБИЯ!"
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 63Майче, това са два различни казуса. Никой не оправдава болницата, ръководството и системата! Всеки трябва персонално да си понесе последствията с цялата строгост на закона! И един въпрос към всички драскащи тук: Кой ни докара до главите тази система? Самите ние! Край! Сами си докарахме, сами трябва да я ликвидираме. Всеки плюе против системата, но като дойдат избори, всеки си е взел личната карта и в ранни зори е увиснал пред урните да гласува за тази ***! БОЙКОТ НА НАСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ!
52
4
 
10
 
! Отговори
maika преди 8 години
По-добре протестирайте срещу бездушието на болничния персонал и системния тормоз, оказван на пациентите... Срещу лошите условия в болниците, корупцията и лошите практики!
51
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой се опитва съвсем да истеряса този народ.Медийният шум около този случай е чудовищен.Докосват най-тънката струна на сърцата ни и по някакъв начин искат да се възползват от гнева ни.Каквото и да ви говорят,знайте става дума за пари.
50
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 8 години
До коментар 35Истината казваш!!! Поздравления от мене!
49
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо тук защитаващите акушерката, по същия начин не оправдават и ромите които ограбват и убиват за пари поради липса на работа и нисък социален статус? И те са прегрели от глад и мизерия! Или аршина е различен? Акушерката е невинна, ромите - виновни! Аман от субективност и търсене на теле под вола!
48
18
 
12
 
! Отговори
123 преди 8 години
Бг-мамите са безмозъчни патки.както и тези "майки",които протестират срещу изтормозената физически и психически жена детегледачка. Много е лесно да се правят на силни пред една жена,която също е като другите-и тя има семейство,деца ;и като я махнете от работа ,тя с какво ще се прехранва,*** такива? Вие я съдете,за дето е пошляпала едно бебе,а то няма никаква синина,нищо му няма-даже е в добро състояние. Вие хвърляте камъни срещу тая жена,ама защо не се вижте,че вие сте правили аборти
47
10
 
14
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Аз пък смятам, че е нужна дружина от 10 акушерки, които систематично да удушават децата на екземпляри като тези на снимката. Може да не е хуманно, но е оправдано от гледна точка на естествения подбор. ***, които нямат какво да вършат по празниците, вероятно живо участвали и в "кърменето по моловете" от нямане какво да правят, очевидно не допринасят за развитието на човешкия дух. При проблеми като липса на съд, при повсеместна корупция и бедност и безхаберие, проблемът е една полудяла женица.
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грешки,провали,нещастия се случват в болниците по цял свят, но в цивилизованите страни болниците имат Адекватна рекция-поемат отговорност, имат застрахователни полици за такива случаи и тн
45
11
 
28
 
! Отговори
НИКОЛОВ преди 8 години
ЩЕ РАЗМЪРДАТЕ ЛИ МОЗЪЦИ ЗА ДА ИЗЛЕЗЕТЕ ОТ КАЛТА ???? "Майки" без 1 час трудов стаж пата ли се ДАЛИ ТАЗИ АКУШЕРКА Е МАЙКА !!!! Питат ли се защо тази майка без съпруг е работила 25-270 часа всеки месец??? Опитвали ли са поне веднъж да поспят 12 часа за ЕДНА СЕДМИЦА ??? И нито дума за МУТРАТА собственик на тази болница !!! Нито дума ЗАЩО МЕДИЦИТЕ СА ДОКАРАНИ ДО ТОВА ДЕРЕДЖЕ !!!! Случая с Никол е нещастно стечение на обстоятелствата и радостното е , че детето се възстановява ! Не се опростачвайте !!
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DO 47??? GLEDAI VIDEOTO V YOUTUBE ? AKUSHERKATA KOQTO PREBI BEBE !!!
43
1
 
20
 
! Отговори
Сиси преди 8 години
Ако чуя новина ,че някой медицински работник е нашамаросал ей така здравата министър или депутат,когато е на легло и не може да се пази,както и бебето не е могло.Да му каже,че не се издържа от тежка работа и ниски заплати,тогава може нещо да се промени. и при пациентите и при медиците.Тогава бих излезнала на протест,да защитя това медицинско лице
42
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Три майки се събрали, помъкнали двама бащи за масовост и някое и друго дете за умиление и това става НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ!?! Медиите гърмят, народа си чеше езиците да обсъжда, коментарни студия се заформят... И в това време ни...
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледайте видеото.Ако по това време в болницата е имало друга жена акушерка двойничка на Емилия Ковачева,сигурно е диверсия от конкурентна болница или направо двойничка от паралелна реалност според мен.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DO 44 ???? ZAKUSVAI IBQDVAI I VECHERQI ... MISLENNO , SELSKA KIFLA !!! AZ ISKAM ZA LIDIA KOVACHEVA 20 GOD EFEKTIVNA PRISADA A ZA RODITEL KOITO BIE DETETO SI OT 3 DO 8 GOD EFEKTIVNI PRISADI ! NAI GOLQMOTO PRESTAPLENIE NA CHOVECHESTVOTO E DA SE BIQT DECATA !!! DETE SE POTUPVA LEKICHKO PO DUPETO I DO TUK !