Път за никъде глътна 17 млн. лева край Рудозем

Там вече трябваше да се минава за Гърция, но построеното се руши
Обновена: 4 май 2015 07:20 | 4 май 2015 07:20,
24
Път за никъде глътна 17 млн. лева край Рудозем
Снимка: "24 часа"

“Бедна България не цени нито парите, нито интересите си. Гърция ни разиграва като маймуни. Използва водите на река Места, а 12 км ги проектират няколко пъти и така и не изпълняват подписан договор. Няма ли кой да защити интересите на държавата”, роптаят в Рудозем.

През града вече трябваше да се минава за Гърция, но пътят не само че не е достроен, но и се руши.

“Това е път за никъде”, казва пред "24 часа" Хайри Милезимов от село Чепинци. Той е на 46 г. и твърди, че от 20 г. наблюдава как дузина министри, областни управители и кметове се изреждали да обявяват, че пътят скоро ще бъде пуснат. Същото е чувал и от гръцките управници.

Въпросният пункт за Гърция беше договорен още през 1995 г. и фиксиран в спогодба, подписана година по-късно при управлението на соцправителството на Жан Виденов. След бурни прения в парламента България се задължи за сметка на откриването на три гранични пункта да осигурява на съседите 30% от годишния отток на река Места до 2026 г.

Гърците се възползваха от спогодбата и построиха 3 язовира в долното течение на реката, но с огромно закъснение пуснаха два от трите пункта - Илинден и Маказа. Третият - с Рудозем, обаче изпуска вече 3 пъти сроковете за отваряне.

България е построила своята отсечка и тя се забива в хълм, който дели двете държави. Пътят е направен по стандартите за трансевропейски маршрут. Дебелината на асфалта е 12+4+4 см, а ширината на асфалтираната част е около 7 м. Има допълнителни уширения и два банкета с по 1,5 м. Крайната му цена е 8 649 942,62 евро. България е платила и обезщетения на собствениците на земи.

В района се опасяват, че дори и да бъде открит някога граничният пункт, трилентовата отсечка ще има нужда от основен ремонт. Върху трасето се сипят камъни и пръст. Тъй като не се поддържа, скатовете са ерозирали и е въпрос на време да паднат на асфалта.

След снеговете през март върху шосето има десетки паднали дървета. Заради ниската му натовареност през зимата не се чисти. При построяването му чинно са поставени табели, на които пише колко километра остават до Ксанти. Пътят е влязъл в навигациите на автомобилите и често заблудени шофьори на тирове пътуват напразно до затворения граничен пункт.

“Най-усилено присъствие на машини имаше в периода, когато се асфалтираше нашата отсечка. Оказало се, че първото трасе е грешно и имало нужда от ново. Гърците усвояват три пъти пари за отсечката от Европа за тия мижави километри и все ги харчат, а пък път няма”, казва Милезимов.

“За 20-те години половината от трасето е изядена и изпита на “плодотворните” срещи на гръцки и български управници - поне по 20 годишно. Как за толкова време не се намери един държавник да ревизира какво провят гърците по споразумението. Нека им спрем водите на Места през лятото, фермерите ще вдигнат такъв протест, че нито едно правителство няма да устои”, зоват в Чепинци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пътят е влязъл в навигациите на автомобилите и често заблудени шофьори на тирове пътуват напразно до затворения граничен пункт.-------------Ето това разрушава пътя, а не падналите дървета.
9
1
 
9
 
! Отговори
бг преди 8 години
Някои са прибрали държавни пари прекарани през частни строителни фирми.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това се получава когато изпуснат бг провинциалистите да пътуват свободно.Започват да се ндцакват в интернет.А и двамата са нещастни селски гайди.
7
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето за такива неща се харчат кървавите пари които Тиквата събира като данъци.Хората гладуват а тоя застла с асфалт цяла България за едната комисионка.Скоро ще асфалтира и Млечния път.
6
7
 
2
 
! Отговори
Сп???н преди 8 години
Което ми направи впечатление са 3-те язовира ,построени за това време (отделно два гранични пункта с необходимата инфраструктура), а ние една отсечка ,която вече е за ремонт , дане говорим когато вземат и камиони да се движатпо нея
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
истината е че от гръцка страна живеят също Бъргари , Гърция не прави пътя защото той ще ги зближи
4
19
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
А Европа колко я касае за тебе знаеш ли?Всяка година телевизиите в цяла европа предават посрещането на Нова Година тук докато аз си го гледам на живо и псувам 4-те милиона туристи от Европа окупирали улиците в квартала ми. Споко ти не си сред тях и едва ли ще бъдеш, но ела го кажи на тия навлеци да не ми идват без да съм ги канилПоздрави от Сидни Ав$$$тралия
3
10
 
0
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
А Европа колко я касае за тебе знаеш ли?Всяка година телевизиите в цяла европа предават посрещането на Нова Година тук докато аз си го гледам на живо и псувам 4-те милиона туристи от Европа окупирали улиците в квартала ми. Споко ти не си сред тях и едва ли ще бъдеш, но ела го кажи на тия навлеци да не ми идват без да съм ги канил
2
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обадете се на Бойко тихо да дойде. И да режи лентички.
1
32
 
12
 
! Отговори
от Сидни Ав$$тралия преди 8 години
какво значение има кога гърците ще свържат пътя, да не би някой да иска да идва в тоя кен***ф?