Дървесината с допълнителна маркировка за 6 млн. лв.

Срещу кражби ще проследяват пътя й с нова система в края на октомври
4
Дървесината с допълнителна маркировка за 6 млн. лв.
Снимка: архив, БулФото

Всички горски предприятия ще въведат допълнително маркиране на добитата дървесина до края на месеца, съобщиха от МЗХ.

Маркировката ще е с пластмасови пластини с уникален идентификационен номер. Първото предприятие, което въведе мярката от началото на този месец, е Югозападното държавно предприятие. 

Директорът на Агенцията по горите инж. Тони Кръстев каза, че въвеждането на допълнителното маркиране на дървесината ще струва над 6 млн. лв. общо на всичките шест предприятия, като очакванията са в близката една година поне половината от средствата да се възстановят от намалени кражби.

Той обясни, че до края на месец октомври трябва да бъде разработена и внедрена система за издаване на превозни билети за обекти за преработка на дървесина. Системата ще даде възможност за проследяване на пътя на дървесината от сечището до мястото, за което е предназначена.

Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, който присъства на демонстрация на поставяне на пластини в землището на село Поповяне, подчерта, че пластините не заменят, а допълват контролната горска мярка с подробна информация и се поставят едновременно с нея и непосредствено преди експедиция.

„Определен е редът, по който се маркират различните асортименти. Идеята е, че дървесина без такава пластмасова пластина ще бъде много по-лесно разпознаваема като незаконно транспортирана дървесина“, обясни инж. Дамянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: МЗХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ястреб" ще си купи дърва АМА друг път
1
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ВЯТЬР РАБОТА-----КОНТРОЛА Е НЕВЬЗМОЖЕН ДОКАТО ДПС РБ ГЕРБ БСП СА ВЬВ ПАРЛАМЕНТА